Hamile kalmak için ne yapmalıyım?

Uzman SühaN

Administrator
Hamile kalmak için ne yapmalıyım?
Pek çok çift denemeye başladıktan ne kadar süre sonra gebe kalacağını merak eder. Gebelik kısa sürede gerçekleşmeyince de, herkesin (kendileri hariç) bir iki ayda gebe kalabildiği hissine kapılabilirler. Peki gerçekte gebe kalmak ne kadar zaman alır?
Almanyada yapılan bir çalışmada gebe kalmaya karar veren ve gebe kalmak için vücut ısıartışı servikal mukus kalınlaşması gibi doğal yollarla yaklaşık ovulasyon günü belirlenmiş 346 kadın gözlemlenmiş ve aradan 5 yıl geçtikten sonra toplanan data irdelenerek aşağıdaki ilginç sonuçlara ulaşılmıştır.


h.jpg




346 kadından 310 u gebe kalabilmiştir.
Kalan 36 kadın (%10.4) gebe kalamamıştır.
Bir aylık denemeden sonra %38 i gebe kalmıştır
3 ay denemeden sonra %68 i gebe kalmıştır
6 Ay denemeden sonra %81 i gebe kalmıştır
12 aydan sonra gebe kalma oranı %92 olmuştur.
Gebe kalamayanlar gurubun dışına çıkarıldığında ilk ayda %42 3. Ayda %75 6. Ayda %88ve 1 yılda %92 lik oranlar söz konusudur.
Ayrı bir çalışmada gebe kalamayan %10 luk guruptan yarısının 36 ay içinde gebe kaldığı görülmüştür.
%5 lik gebe kalamayan gurubun 4 yıldan sonra hala gebe kalamadığı ve tıbbi yardım almadan gebe kalmalarının imkansız olduğu belirlenmiştir.
Sonuç olarak arkadaşlarınızın çoğunun birkaç ay içerisinde gebe kalabildiğini hissetmek bu çalışmaya göre istatistiki olarak da doğrudur. 6 aydır deniyor ve sonuç alamıyor iseniz vazgeçmeyin ve denemeye devam edin. Eğer 35 yaşın üzerinde iseniz ve altı aydır gebe kalamamış iseniz bir doktora gitmenizin zamanıdır.
35 yaşın altında ve 6 aydır gebe kalamamış durumda iseniz bir süre daha bekleyebileceğiniz gibi ovulasyon zmanında ilşkide geçirilmiş 6 ay sonrasındada doktorunuzu araştırma yapmaya ikna edebilirsiniz. Ama eğer 1 yıldır denemeye rağmen gebe kalamıyor iseniz mutlaka hekime başvurmanız gerekir. Hele 2-3 yıldır bu durm söz konusu ise ne beklediğiniz merak konusu olabilir! Bazı çiftler bekleyerek umutlarını devam ettirmeyi tercih edebilirler ve bu duruma saygı duyulması gerekir ama unutulmaması gereken yaşla kısırlığın tedavisinin direkt etkilendiğidir.
Bu nedenlerle zamanınızı boşa harcamamanızı , bir hekime görünmenizi ve eşinizi de test yaptırmaya ikna etmenizi öneririz.
Ne zaman tıbbi yardım için başvurmalıyım?
Eğer 35 yaşın altında bir yıldır ve 35 yaşın üzerinde altı aydır gebe kalamamış iseniz doktora gitme zamanınız geldi demektir. Tabii daha öncesinde belirgin bir sorun vaar ise bu süreyi daha öne çekmek gerekir.
Bütün bu bilgilere rağmen bazı çiftlerin daha uzun süreler bekledikleri gözlenmektedir. Doktora başvurulmasa dahi temel bazı testleri yaptırmak çok önemli gebe kalamama nedenlerini ortaya çıkarabileceği gibi arştırmya başlanıldığında ortay çıkacak zaman kaybınıda aza indirebilir.
Eğer sizin yada eşinizin gebe kalamamaya neden olabilecek risk faktörleri var ise , örneğin düzensiz adetler, endometriozis, Poliktik over hastalığı (PCO), cinsel temasla bulaşan hastalıklar gibi, sözü edilen süreleri beklemek yine anlamsız olur.
Diğer yandan beklemek istemiyor ve belirgin bir sorunda görünmüyor ise en azından vücut ısısı ile yumurtlama günü belirleme yöntemi ile dahafazla gebe kalmaşansıolan günlerde zamanlı cinsel ilişki denenebilir.
Yumurtlamam var ama buna rağmen gebe kalamıyorum. Neden?
Düzgün adetleriniz olmasına ve zamanlı cinsel ilişkiye rağmen gebe kalamıyor iseniz aklınızda bulundurmanız gereken önemli noktalar;
Yaş
Kadınlar için 45 yaşından sonra ve erkeler için 40 yaşından sonra gebe kalabilmek yada gebe bırakabilmek gecikebilirKadının yaşı sadece yumurtlama sıklığını değil kalitesini de etkiliyebilir. Her ay yumurtlamanıza rağmen yumurtlar ve hormonlar fertilizasyon için idealin altında olabilir.
Erkek İnfertilitesi
Kadının gebe kalabilecek olması gebelik için yetmeyebilir çünkü bu çift kişilik bir oyundur! İnfertil çiftlerin %30 u erkeğe bağlı nedenlerle %40 da hem erkeğe hem kadına bağlı nedenlerle gebe kalamamaktadır. Erkek infertilitesin semen incelemesi ile görülenler dışında belirtisi genellikle olmaz.
Tüplerin kapalı olması ,endometriozis ve yapısal problemler
Kadın infertilite nedenlerinin %30 u yumurtlama problemleri iken diğer yarısıda kapalı tüpler , endometriozis yada rahim içi problemlerdir. Düzgün adetleriniz olmasına rağmen bu olasılıklar nedeni ile yine de gebe kalamayabilirsiniz.
Altta yatan tıbbi neden
Erkekte yada kadında olası bir medikal sorunda infertiliteye neden olabilir. Örneğin tiroid hastalığı , diabet yada tanısı konulmamış cinsel temasla bulaşan hastalıklar infertiliteye neden olabilir.
 
Geri
Üst