Uzman SühaN

Administrator
Hamile kalmayı düşünüyorum nelere dikkat etmeliyim?
hamile kalmadan önce neler yapılmalı,gebelik planından önce nelere dikkat edilmeli,hamile kalmadan önce nasıl beslenmeli,hamile kalmadan önce yapılması gerekenler hakkında bilgiler

Bu adımda ilk yapmanız gereken folik asit kullanımına başlamanız olacaktır. Bunun yanı sıra elbette zararlı olan tüm yiyecek ve içeceklerden de uzaklaşmanız gerekecektir.

Gebelik düşünen kadınların yiyip içemeyeceği gıdalar arsında en başta alkol ve sigara geliyor olacaktır. Yine bunun yanı sıra aşırı kafein tüketimi de hamile kalmanızı engelliyor olabilir. Bu sebeple abartmamak kaydı ile günde bir ya da iki bardak içmeye devam edebilirsiniz.


h.jpg






Hamile kalmadan önce beslenme düzeni altında bir liste yok elbette. Sadece zararlı yiyeceklerden uzak durmanız ve bir doktor muayenesine gitmeniz önerilir. Doktorunuz kontrol ederek sizlere folik asit verecek ve nelerden uzak durmanız gerektiğini söyleyecektir. Bu dönemde yine fazla kilolarınız varsa onlardan arınmak için ağır yiyeceklerden uzaklaşmanız gerekebilir. Bir diyetisyen eşliğinde daha ilk adımdan son adıma kadar planlı bir şekilde hareket edebilirsiniz.Gebe kalmayı planlayan bir bayanın genel sağlık durumu son derece önemlidir. Mümkün olduğunca ideal yaşam koşulları istenir gebe adayları için. Düzenli çalışma ve dinlenme saatleri, uyku saatlerinin yeterli ve uygun koşullarda olması, sigara ve alkol tüketiminin olmaması ve yoğun sigara dumanı olan yerlerde zaman geçirilmemesi önemlidir.

Sigara bilindiği gibi hemen tüm olumsuz etkilerini damar sistemi üzerinden göstermektedir. Bebeği anne ile ilişkilendiren , onun beslenmesini , oksijenlenmesini sağlayan ve atıklarını boşaltan sistem olan placentanın tamamen bir damar sistemi olduğu düşünüldüğünde sigaranın gebelik üzerindeki zararları açıkça görülmektedir. Doğurganlık çağında bir bayanın hiç sigara içmemesi ideal olmakla birlikte en azından gebeliğin fark edilmesi ile birlikte hemen sigara kullanımı bırakılmalıdır. Sigara azaltmak çözüm değildir ve önerilmez. Gebe adayı bir bayanın bilinen hastalıklarının iyi kontrol altında olması çok önemlidir. Toplumumuzda en sık rastlanan gebeliği komplike edebilecek hastalıklar arasında anemi( kansızlık) ,diabet(şeker hastalığı) , guatr, kalp romatizması ve doğuştan kalp kapak sorunları gelmektedir. Ayrıca enfeksiyon hastalıklarının bazıları da oluşacak gebelik için çok ciddi riskler oluşturur. Bunların başlıcaları kızamıkcık, suçiçeği, kabakulak, cytomegalovirus , herpesvirus, toxoplasma ve brucella enfeksiyonlarıdır. Bu enfeksiyonlar erken gebelik döneminde geçirildiğinde bebeğin sakat kalmasına yada gebeliğin düşükle sonlanmasına neden olabilecek enfeksiyonlardır.

Normal koşullarda bir bayanın düzenli olarak yılda bir kez jinekolojik muayeneden geçmesi ve temel sağlık taramalarının yapılması gerekmektedir. Bunların başında vajinal smear testi ve meme ultrasonografisi gelmektedir. Gebe kalmaya karar veren bir bayanın ise gebeliğin planlandığı tarihten yaklaşık 3 ay önce kapsamlı bir muayene olması ve bazı tetkiklerin yapılması gereklidir.
Öncelikle gebe kalmayı planlayan bir bayan 3 ay öncesinden günde 400 microgram folic asit almaya başlamalıdır. Bu miktar dünya sağlık örgütünce önerilen miktar olup oluşacak bebeğin beyin-omurilik sakatlıkları riskini azalttığı bilinmektedir. Özel bir durum olmadıkça bunun dışında alınması gereken herhangi bir ilaç yoktur.

Gebeliğin ilerleyen aylarında diş ve dişeti üzerindeki olumsuz etkileri iyi bilinmektedir. Bu nedenle gebelik planlayan bir bayan diş kontrolünü ihmal etmemeli, var olan diş sorunları gebelik öncesinde giderilmelidir. Gebelik sırasında da düzenli diş kontrolleri yapılmalıdır.

Yine gebeliğin ilerleyen aylarında anne adayını en çok rahatsız edebilecek sorunlar arasında hemoroid( basur) ve anal fiisür ( makat yırtığı) vardır. Gebelik öncesinde bu tür sorunlar yaşayan anne adaylarının gebe kalmadan önce bu hastalıklarının tedavisini tamamlamış olmaları önerilmektedir.

Gebelik planlayan bir bayan korunmayı bıraktığı adet döneminden itibaren ilaç kullanımı ve röntgen filmi çekimi konusunda azami dikkat göstermelidir. Erken gebelik döneminde bazı ilaçlar ve röntgen ışınlarına maruz kalmak düşük, özürlü bebek, düşük doğum ağırlıklı bebek gibi pek çok soruna yol açmaktadır. Korunmayan bir bayan çok zorunlu durumlarda karın bölgesinin özel bir örtü ile örtülmesinden sonra diş, kol, bacak, kafa ve akciğer filmi çektirebilir. Günümüzde giderek yaygınlaşan MR ( Magnetic Resonans) tekniği ile fetus üzerinde bilinen herhangi bir risk oluşturmaksızın radyolojik inceleme yapmak mümkün olmaktadır.

Bayanlarda ortalama ideal vücut kitle indeksi (BMI) 20-25 arasındadır. Gebelik öncesi bu sınırlar içerisinde olan yada en azından yakınında olan bayanların gebelikte kilo kontrolü ve kilo sorunlarına bağlı komplikasyon oranları daha az olmaktadır.

Anne adayının gebelik öncesi danışma amaçlı ilk muayenesi adet döneminin hemen bitiminde yapılır. Muayenenin öncesinde detaylı bir hikaye alınır. Eşi ve kendisinin aile fertlerini de içeren anamnez sırasında dikkati çeken noktalar ( özürlü yada ölü doğan bebekler, kronik hastalıklar, konjenital anomaliler, vs.) incelenmek üzere not edilir. Eşlerin özgeçmişleri de genel sağlık durumları ve geçirdikleri hastalıklar konusunda detaylı bir şekilde taranır. Anne adayının fizik muayenesini takiben jinekolojik muayenesi yapılar ve bu sırada smear testi alınır. Yapılan muayenede dikkati çeken noktalar( rahimde şekil anomalisi, vajinismus, pelvis darlığı, polikistik over) var ise bunlar kaydedilir ve incelemeye alınır.
 
Geri
Üst