Hamilelik Dönemi Süresince Hangi Tahlil ve Tetkikler Yapılır ?

T

TİTAN

Forum Okuru
Hamilelik Dönemi Süresince Hangi Tahlil ve Tetkikler Yapılır ?
Gebelikte Yapılacak Tahliller
Gebelikte Hangi Tahliller Yapılır



Sevgili melekler, gebe kaldığınızı öğrenmenizden itibaren yapmanız gereken sürekli kontrolü altında bulunacağınız bir doktora gitmek olmalıdır. Doktorunuzun önerileri doğrultusunda hayatınıza yön vermeli, sözlerinden asla dışarı çıkmamalısınız. Gebelik süresince doktorunuz zaman zaman sizden bazı tetkikler isteyebilir. Bu yazımızda gebelikte yapılacak tahliller ile ilgili olarak bazı bilgiler vermek istiyoruz sizlere.. :)


gebelik_tahlilleri-2d7.jpg



İlk muayenede yapılan tahliller:

Bu testler çiftin doktora ilk başvurusunda yapılan tahlillerdir.

Son 1 yıl içerisinde yapılmadıysa smear testi yapılmalıdır. Genel sistemik muayene de yapılabilir ve gerekirse anormallik varlığında ilgili branş uzmanına konsültasyon yapılabilir.

İlk muayenede yapılan tahliller:
  • Tam kan sayımı: Annede kansızlık (anemi) var mı araştırmak için.
  • Anne ve baba kan grupları: Kan uyuşmazlığı saptanırsa önlem alınması için.
  • Kan uyuşmazlığı varsa IDC (İndirekt Coombs testi)
  • Tam idrar tetkiki (Gerekirse idrar kültürü)
  • TSH : Annede guatr ve troid hormon bozukluğu varsa bebeği etkileyebilir, bozukluk saptanırsa dahiliye uzmanı tarafından tedavi gerektirir.
  • Toxoplazma IGM ve IGG: Detaylı bilgi için tıklayın.
  • Rubella IGM - IGG (Kızamıkçık testleri): Detaylı bilgi için tıklayın.
  • CMV IGM ve IGG: Detaylı bilgi için tıklayın.
  • Hepatit B için HBsAg ve AntiHBs testleri yapılır: Annede Hepatit B saptanırsa bebeğe bulaşmayı engellemek için doğumdan sonra bebeğe antikor iğnesi yapılır.
  • HCV testi
  • HIV (AIDS) testi
  • Sfiliz (frengi) için VDRL testi rutin olarak şart değildir ama yapılabilir.
  • Diabet açısından riskli hastalarda açlık kan şekeri
  • Biyokimya (kolesterol, böbrek ve karaciğer testleri v.b) gebelikte rutin önerilen bir test değildir. Anne yaşı ileri ise veya sistemik bazı hastalıkları varsa yapılmalıdır.

11-14 haftalar arasında:
Gebeliğin 11. haftasından sonra ultrason muayenesinde bebeğin ense kalınlığı (NT) ölçülür ve ikili test (kan tahlili) yapılır. Bu tahlil 11-14 hafta arasında yapılabilir, 14. haftadan sonra yapılamaz. Bu test hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

16-20 haftalar arasında:
Bu haftalar arasında üçlü test (triple test) veya dörtlü test yapılır. Eğer bu test sonucu riskli gelirse amniosentez (bebekten su alınması) yapılarak daha ileri inceleme yapılabilir. Bu test hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

24-28 haftalar arasında:
- 50 gr glukoz yükleme testi (Şekerli su testi) 24-28 haftalar arasında yapılır. Bu test sonucu 140'dan yüksek gelirse 100 gr OGTT testi yapılır. Bu testler hakkında detaylı bilgi için tıklayın. Bu haftaları kaçırmış ve daha ileriki haftalarda gelen hastalarda açlık ve tokluk kan şekeri bakılarak da hastanın diabete yatkınlık durumu değerlendirilebilir.

- Anne baba arasında kan uyuşmazlığı varsa 28. haftada IDC (indirekt coombs testi) yapılır ve bu test negatif çıkarsa anne-bebek arasında kan uyuşmazlığına bağlı etkilenme olmadığını gösterir. Bu durumda kan uyuşmazlığı iğnesi yapılır. Etkilenme varsa (İndirekt coombs testi pozitif çıkarsa) daha ileri tetkiklerle bebekte etkilenmenin ne derecede olabileceği araştırılır. Bu konuda detaylı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Yukarıda anlatılanlar hemen hemen her gebede yapılan rutin tahlillerdir. Gebelikte oluşan bazı durumlarda ve bazı hastalıklarda yukarıdaki tahliller dışında başka tahlillerin de yapılması gerekebilir.

35-37 haftalar arasında:
Bu haftalar arasında annede Grup B Streptokok (bakteri) taraması önerilmektedir ancak ülkemizde henüz fazla yaygınlaşmamış bir uygulamadır. Bu konu hakkında detaylı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Gebeliğin özellikle son haftalarında, bebeğin sıkıntıda olduğundan şüphe duyulan durumlarda ve gün aşımı (günün geçmesi) durumunda NST (non stres test) çekilir, NST hakkında detaylı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Biyofizik profili de NST'ye ek olarak yapılan bebeğin durumunu değerlendirmeye yarayan başka bir testtir, detaylı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Bebek ile ilgili bazı riskli durumlar saptandığında ileri değerlendirme için yapılan bir test de doppler ultrasonografi ölçümüdür.
 
Geri
Üst