Hamilelikte asitli içecekler içilirmi?

Uzman SühaN

Administrator
Hamilelikte asitli içecekler içilirmi?
gebelikte asitli içecekler içilirmi,gebelikte asitli içeceklerin zararları,gebelikte neler tüketilmeli,gebelikte nasıl beslenmeli,gebelikte beslenme nasıl olmalı,hamilelikte beslenme hakkında bilgiler




as.jpg





Gebelikte çay, kahve, kola gibi kafein ve tein içeren içecekler kısıtlanmalıdır.

Özellikle toplumumuzda çok sevilen ça*yın, fazla tüketilmesinden kaynaklanan iki önemli yan etkisi vardır. Bunlardan birincisi; çay, vü*cuda alınan de*mirin bağırsak*larla atılışını ar*tırır ve bu durum kansızlığa yol açar. İkinci yan etkisi de; çay, barsak hareketlerini yavaşlatarak ka*bızlığa neden olmaktadır.
Asitli ve kutulanmış katkı maddeli mey*ve suları da gebelikte içilmemelidir.

Su, süt, ayran, taze sıkılmış meyve suları, ıhlamur, adaçayı, kuşburnu gibi bitki çay*ları gebelikte tavsiye edilen içeceklerden*dir.Hamilelikte Faydalı Ve Zararlı Besinler

Hangi gıdalar bebek için gereklidir?
Protein: Gebelikte protein gereksinimiGebelikte Asitli İçecekler kansızlık olmaması için artar. Protein az alınırsa demir eksikliği anemisi gelişipGebelikte Asitli İçecekler düşüklere neden olabilir. Özellikle hayvansal kaynaklı protein alınmasına özen gösterilmelidir. Ancak; anne ideal kilosundan daha fazla bir kiloda hamile kaldı ise; yağ oranı düşük proteinli gıdalar tercih edilmelidir. Proteinli gıdaların pişirilme teknikleri de annenin kendisini iyi hissetmesi için önemlidir. BuğulamaGebelikte Asitli İçecekler haşlamaGebelikte Asitli İçecekler ızgara ve fırında pişirilenler tercih edilmeliGebelikte Asitli İçecekler yağda kızartmalardan kaçınılmalıdır.
Protein İçeren Gıdalar: Kırmızı et
Tavuk eti
Hindi eti
Devekuşu eti
Balık
Yumurta
Peynir çeşitleri
Kurubaklagiller
Mantar
Vitaminler: Bütün vitaminler anne ve bebeği için gerekli olduğu gibi özellikle;
C vitamini: Proteinlerle birlikte alınırsa demir emilimini arttırır. Annenin hastalıklara karşı direncini yükseltir. Vücutta depolanan bir vitamin olmadığından meyva ve sebzeler aracılığı ile taze olarak alınmalıdır. Pişirme ve uzun süreli bekletmelerde ciddi kayba uğrar.
• Turunçgiller
• Lahana
• Çilek
• Domates
• Karnabahar
• Patates
• Kırmızı ve yeşilbiber iyi bir C vitamini kaynağıdırlar.
Folik asit: ‘Spina bifida’ yani sinir sistemi hastalığını önlemenin en etkili yoludur. Taze yeşil yapraklı sebzeler iyi bir folik asit kaynağıdırlarGebelikte Asitli İçecekler vitamin kaybı olmaması için iyi yıkanmış çiğ sebzeler aracılığı ile ya da buharda az pişirme tekniği ile tüketilmelidir.
• Yeşil yapraklı sebzeler
• Fındık
• Yerfıstığı
• Karnıbahar
• Kepekli ekmek folik asit kaynağıdırlar.
Hurma: İçerdiği vitamin deposu nedeniyle gebeler için gerekli bir meyvedir. Özellikle doğuma yakın tüketilmesi içerdiği besinlerin; Oksitosin hormon salgısını arttırması nedeniyle doğumu kolaylaşmasını sağlar.
Yağlar:Tüketilen günlük enerjinin %30 unu oluşturan yağların;%10 unun doymuş yağlardanGebelikte Asitli İçecekler%10 unun tekli doymamış yağlardanGebelikte Asitli İçecekler%10 unun çoklu doymamış yağlardan alınması vücut için gereklidir.
Doymuş yağlar;etGebelikte Asitli İçeceklersütyGebelikte Asitli İçecekleryumurta gibi gıdalardan da az yağlı bile olsalar alınmış olacağından ayrıca margarin ya da tereyağ tüketmeye gerek yoktur.
Karbonhidratlar :Vücudun temel enerji ihtiyacı karbonhidratlardan sağlanır..Yani ekmek –pilav-makarna tüketimine dikkat edilmeliGebelikte Asitli İçeceklertüketilecek olan miktarlar diyetisyeniniz tarafından belirlenmelidir.Fazla kilolu hamilelerin saf karbonhidratlardan kaçınması gerekir.Kansızlık varsaGebelikte Asitli İçecekler kepekli karbonhidratlardan kaçınılmalıdır.
Posalı (lifli) Gıdalar : Günde 40 gr lif tüketmek gebelikte kabızlık oluşumunu
engellediği gibi kansere karşı bariyer oluşturur.Taze sebze ve meyveler lif açısından zengindir.
Kalsiyum: Annenin kemik sağlığını koruması;bebeğin 8.hafta da başlayan diş ve kemiklerinin oluşması için kalsiyum gereksinimi önemlidir.İhtiyacınız Gebelikte Asitli İçeceklernormal ihtiyacınızızn iki katına çıkacağından tüketime özen gösterilmelidir.Kalsiyum içeren gıdalarGebelikte Asitli İçeceklerüt-yopurt-peynir-kefir dir.Yeşil yapraklı sebzelerde de az miktar da kalsiyum bulunur.
Su : Gebelikte kabızlığın önlenmesi Gebelikte Asitli İçeceklersırt ağrılarının oluşmaması için su tüketimi çok önemlidir..Günlük su ihtiyacı ortalama 1Gebelikte Asitli İçecekler5-2 litre kadardır.
Şeker:Enerji ve tatlı ihtiyacı için sofra şekeri yerine pekmezGebelikte Asitli İçeceklerbal gibi besinlerden faydalanmak daha yararlıdır.Saf şeker hiçbir besleyici değeri olmayan enerji kaynağıdırlar.

Gebeler için önerilmeyen besinler:
• Katkı maddeleri içeren gıdalar
• Dondurulmuş yiyecekler
• Açıkta satılan gıdalar
• Açık süt-peynir ve çiğ etlerden yapılmış gıdalar
• Koyu çayGebelikte Asitli İçecekler kahveGebelikte Asitli İçecekler kakao. Son araştırmalar özellikle kahvenin erken doğum riski oluşturduğu yönündedir.
• Bitki çayları: Doktorunuz ve diyetisyeninize danışmadan tüketilmesi önerilmemektedir. Çayların içeriğindeki bazı etken maddeler sizi olumsuz etkileyebilir.
• Tuz: Vücutta aşırı tuz tüketimi ödem oluşmasına yani şişliğe neden olacağından böbrekleriniz zarar görüp sizi hastalandırabilir.
• Gazlı içecek ve meşrubatlar: Boş enerji kaynağı olup;annenin gereksiz kilo almasına neden olurlar.
• İyi yıkanmamış sebze ve meyvalar: Üzerlerinde kalabilecek kimyasal atıklarGebelikte Asitli İçecekler bakterilerden dolayı zarar verebilirler
• İyi pişmemiş etler: Gıda Zehirlenmesine neden olabilir.
• Maydonoz: Fazla maydonoz tüketimi erken doğumu tetikleyebilir.
 
Son düzenleme:
Geri
Üst