Hamilelikte folik aside olan ihtiyaç neden artar?

Uzman SühaN

Administrator
Hamilelikte folik aside olan ihtiyaç neden artar?
hamilelikte folik asidin önemi,hamilelikte folik asid ne için kullanılır,gebelikte folik asid ne için kullanılır,gebelikte folik asid kullanımı hakkında bilgiler



f.jpg





Folik Asit (B9) vitamini:
Folik asit vücudumuz için çok faydalı ve birçok yapıda etkin olarak bulunan bir vitamindir. Alyuvar oluşumu, amino asit metabolizması, hücre büyüme ve yenilenmesi, kas yapılması gibi görevlerde bulunan ve dışarıdan alınması gereken bir B gurubu vitamindir.
Bağışıklık sisteminin etkin bir şekilde işlemesi ve güçlenmesi için son derece faydalıdır. Özellikle hamilelik döneminde bebeğinkilerle birlikte bu oluşumlar da artacağı için folik aside olan ihtiyaçta artmaktadır.


Hamilelik döneminde ne kadar dikkat edilse ve yeterli derecede yemek yense bile yine de folik asit ihtiyacı karşılamada yetersiz kalınır. Bu hamilelik dönemi boyunca kesinlikle folik asit yetersiz alınmamalıdır. Yoksa bebekte ciddi sağlık sorunları ile karşılaşılacağı gibi ölü doğumlarda gerçekleşebilir.
Gebelik döneminde folik aside olan ihtiyaç normal bir bireyler karşılaştırılacak olursa gebelerin yaklaşık 6 kat daha fazla folik asit almaları gereklidir. Ancak bu şartlarda hem bebeğin hem de annenin folik asit ihtiyacı karşılanmış olur. Bu durumu besinlerle karşılamak mümkün olmadığı için dışarıdan folik asit tabletleri ile desteklemek gerekir.
Hamilelikte folik aside olan ihtiyaç neden artar?
Hamilelik döneminde folik asit yeterli miktarlarda alınmazsa birçok istenmeyecek durumla karşılaşabiliriz. Düşük doğum ağırlıklı bebekler, nöral tüp defektleri ve annede megaloblastik anemi oluşabilir.


Folik asidin yeterli düzeyde alınması homosisteinin üretimini ve kullanımını düzenler. Bu amino asit benzeri maddenin yüksek düzeyleri damar duvarına zarar vererek plak oluşumuna neden olur. Folik asit kalp hastalıklarına karşı bu etkisinden dolayı koruyucudur. Özellikle akciğer, kolon, rektum ve serviks kanserinin önüne geçmede çok faydalıdır.
Folik asidin yeterli düzeyde alınması ile Annenin ve bebeğin damar sağlığı da korunmuş olur. folik asidin yeterli miktarlar da alınması çok önemlidir. Folik asit eksikliğine bağlı depresyonda gelişebilir. Gebelik döneminde gelişen bu depresyon durumu anne adayı için istemediğimiz bir durumdur. Folik asit ve B vitaminini yeterli seviyede alınırsa homosisteinin düzeyi düşer ve buna bağlı olarak depresyon azalır.
Folik asit kullanımına hamilelikten önce başlamak gerekir eğer hamile kalma kararı aldıysanız 3 ay önceden folik asit alımına başlayabilirsiniz. Böylece nöral tüp defekti olasılığını yüzde 70 oranında azaltmış olursunuz. Yine bu bağlamda alınacak önlemler arasında tüketeceğimiz besinleri de folik asit yönünden zengin gıdalardan seçerek boş olan depolarımızı doldurmamız gerekir.
Hamileliğe karar verdikten sonra mutlaka kadın doğum doktorunuzla görüşerek kandaki folik asit düzeyinize baktırınız ve bu sonuca göre doktorunuzun belirleyeceği takviye listesine uyunuz.
Folik asit kullanımına gebelikten üç ay önce başlamak ve gebeliğin 8. Haftası bitene kadar devam edilmelidir. Nöral tüpün kapanması gebeliğin dördüncü haftasına kadar sürdüğü için bu haftadan sonra kullanımının bir önyeyici etkisi yoktur.
Folik asit yönünden zengin ürünler: karaciğer, yeşil yapraklı sebzeler, hayvan sakadatları, kırmızı et, kuru baklagiller, yumurta, yoğurt, süt, tam taneli tahıllar, sebze ve meyveler.
 
Geri
Üst