Hamilelikte Genital Mantar Enfeksiyonu

Uzman SühaN

Administrator
Hamilelikte Genital Mantar Enfeksiyonu
hamilelikte vajinal enfeksiyonlar,gebelikte mantar enfeksiyonu,gebelikte mantar neden olur,gebelikte mantar tedavisi,hamilelikte mantar enfeksiyonu ve tedavisi hakkında bilgiler

Mantar enfeksiyonu hamile kadınlarda , hamile olmayan kadınlara göre daha sık görülür.Gebeliğe önemli bir olumsuzlukları yoktur ama rahatsız olmanıza ve endişelenmenize neden olabilirler.
Hamileyken bazen mantar enfeksiyonlarını kontrol etmek zordur.Sık sık tekrar tedavi veya daha uzun süreli tedavi ( 3 ile 7 gün yerine 10 ile 14 gün ) gerektirebilirler.Tedavi için kullanılan kremlerin gebelik döneminde kullanılmasının sakıncası yoktur.Tabiki doktor tarafından önerilmelidir.Eşinizin tedavi olması gerekmez.Genital mantar enfeksiyonu hastalığı doğum sırasında doğum kanalından geçen bebeğe bulaşıp ; pamukçuk hastalığına neden olabilir.




m.jpg





Nistatin ile yapılan tedavi etkilidir.Fluconazole ( Diflucan ) kullanımından sakının ; hamilelikte kullanımı sakıncalı olabilir.

Hangi durumlarda mantar enfeksiyonu daha sık olarak ortaya çıkar?
Bazı durumlarda mantar enfeksiyonu aktive olmakta yani tetiklenmektedir. Bu durumlar:
Antibiyotik kullanımı: Antibiotikler vajina içinde bulunan yararlı (döderlein) basilleri öldürmekte ve fırsatçı mantar enfeksiyonlarına zemin hazırlamaktadır. Özellikle penisilin grubu antibiotiklerde bu etki fazladır.
Hamilelik: Hücresel immünite (bağışıklık sistemi) bebeğin reddini engellemek amacıyla hamilelik süresince baskılanmıştır. Bağışıklık sisteminin baskılanması mantar enfeksionları gibi fırsatçı mikropların üremesine sebep olur.
Doğum kontrol hapları: Doğum kontrol hapı kullananlarda mantar enfeksiyonları daha sık olarak görülebilmektedir. Bu durum spiral (Ria) taktıran kişilerde de aynıdır.
Immun baskılanma (immunsupresyon): Yoğun stres, kortizon türü ilaçların kullanımı gibi faktörlerle immun sistemin (bağışıklığın) baskılanması durumunda mantar enfeksiyonları daha sık ortaya çıkmaktadır.
Sentetik iç çamaşırları: Naylon veya sentetik iç çamaşırlarının kullanımı durumunda genital alan nemli kalmakta ve bu durum mantar enfeksiyonunun üremesine neden olmaktadır. Bu nedenle pamuklu iç çamaşırlarının kullanımı önerilmektedir.
Kronik sistemik hastalıklar: Şeker hastalığı ve tiroid hastalıkları gibi kronik hastalığı olanlarda vaginal mantar daha sık olarak oluşmaktadır.
Özellikle şeker hastalığında kan şekerinin yükselmesi vajinal sıvıdaki şekerin de artmasına sebep olmakta, bu durum mantarın üremesi ile sonuçlanmaktadır. Şeker hastalarında kan şeker düzeyinin düzenli olarak regule edilmesi bu durumu engelleyebilir.
İrritan maddeler: Vajina içine sıkılan parfümler, pedler, yanlış vaginal tampon kullanımları alerjik etkiye sebep olarak mantar oluşmasını sağlayabilmektedir.
Vajinal duş: Vajina içinin basınçlı su ile yıkanması asit olan PH’nın yükselmesi ile bir takım bakteriyel ve mantar enfeksiyonlarına neden olabilmektedir. Bu nedenle vajina içinin su veya sabun ile yıkanmaması önerilmektedir.
AİDS: Vucut direncini düşüren bu hastalıkta vajinal kandida enfeksiyonu sık olarak ortaya çıkmaktadır.
Aids ile ilgili bilgiler için tıklayınız >>>
Sık ve zorlu cinsel ilişkiler: Cinsel ilişkilerin sık olması, ilişki sırasında vajinal kuruluk olması gibi durumlarda penisin vajina içindeki hareketleri “mikrotravma” etkisi oluşturarak vajinal mukozada küçük cilt çatlaklıklarına neden olabilir. Bu cilt çatlaklıkları arasında mantar enfeksiyonunun üremesi oldukça kolay olmaktadır.
Diğer sebepler: Şişmanlık (Obesite), kronik servisit, radyasyon, hormonal ilaç kullanımları da mantar enfeksiyonlarına zemin hazırlamaktadırlar.
 
Geri
Üst