Hamilelikte Grip Riski ve Grip Aşısı

T

TİTAN

Forum Okuru
Hamilelikte Grip Riski ve Grip Aşısı
hamilelikte grip
hamilelik ve grip



Sevgili melekler, grip yaz kış farketmeden hepimizin yakalanabileceği bir hastalık. Ancak bazı özel durumlarda grip rahatsızlığı çok dikkatli takip edilmeli. Bunların başında da hamileler geliyor. Bu yazımızda hamilelikte grip hastalığı, hamilelere etkileri ve hamilelikte grip aşısı hakkında sizlerle bazı bilgileri paylaşmak istiyoruz :)

gebelikte_grip-307.jpg



Hamileler de grip açısından risk altında mıdır?
Hastaneye yatışların %4-50’si ve ölümlerin %90’ı 65 yaş üzerindeki kişilerde oluşurken, yapılan çalışmalar uzun süreli bakım ünitelerinde kalan gençlerin ve erişkinlerin, astım gibi uzun süreli altta yatan hastalığı olanların ve hamilelerin de gribin komplikasyonları açısından risk altında olduğunu göstermektedir.

Özellikle hamileliklerinin ileri dönemlerinde olan hamileler, tamamen sağlıklı dahi olsalar grip ve gribin neden olduğu komplikasyonlar açısından risk altındadırlar.

Hamileliklerinin 4. ayından sonrasında olan hamileler, zatürre ve 4 kat daha fazla hastaneye yatış gibi gribin komplikasyonları açısından risk altındadır. Hamilelerdeki bu hastaneye yatış oranları, aynı yaşlarda olan ve altta yatan bir hastalığı olan hamile olmayan kişilerle benzer oranda olduğu için Amerika Hastalıkları kontrol merkezi hem normal hamileleri, hem de hamile olmayan ancak altta yatan hastalığı olan kişileri aynı sınıfta kabul etmekte ve hamileliklerinin 2. veya 3. üç ayı içinde olan hamileleri grip aşısı olması gereken risk gruplarının içinde sınıflandırmaktadır. Astım, diabet veya kalp hastalığı olan hamilelerin hamileliklerinin hangi döneminde olursa olsun grip aşısı olmaları önerilmektedir.

Hamilelik sırasında grip ve grip benzeri hastalık ile ilgili bir çalışma yapılmış ve 17 grip sezonu boyunca gribin hamile kadınlar üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Bu çalışmada hamileliğinin 6. ayından sonrasında olan hamilelerin kalp veya akciğer problemleri nedeniyle hastaneye yatma oranının, hamile olmayan ancak ciddi, altta yatan hastalığı olan kadınlar kadar olduğunu göstermiştir. Hamileliğin ileri dönemlerinde risk daha da artmaktadır. 37-42 haftalık gebe kadınlar, doğum sonrası 1-6 ay geçmiş kadınlara kıyasla, kalp veya akciğer problemleri nedeniyle 5 kat daha fazla hastaneye yatma riski taşımaktadır.

Hamile olan ve aynı zamanda astımı olan kadınlar grip sezonunda özellikle hastaneye yatma açısından yüksek risk altındadır.

Hamileliğin ilk 3 ayında grip aşısı uygulanması önerilmemektedir. Hamileliğin ilk 3 ayı gribe bağlı komplikasyonlar açısından, hamileliğin daha sonraki aylarında olduğu gibi daha yüksek risk oluşturmamaktadır ve ilk 3 ayda grip aşısı önerilmemektedir. Hamileliğin ilk 3 ayında grip aşısı önerilmemesinin diğer bir nedeni de hamileliğin ilk 3 ayı içerisinde düşük olma ihtimalinin diğer aylara kıyasla daha yüksek olması ve bunun aşıya bağlanması ihtimali oluşmaması nedeniyledir.


Hamilelik neden grip açısından risk oluşturmaktadır?
Hamilelikte gribin ağır ve ciddi seyredebilmesi aşağıdaki nedenlere bağlanmaktadır;
· Hamilelikte kalp hızının artması, kalp atım hacminin artması ve oksijen tüketiminin artması
· Akciğer kapasitesinin azalması
· Hamilelik süresince bağışıklık sisteminin fonksiyonunda değişme


Grip aşısı hamilelerde güvenli midir?
Grip aşısı ölü bir aşıdır (inaktivedir) ve canlı grip virüsü içermemektedir ve bu nedenle uzmanlar tarafından güvenli olarak kabul edilmektedir. Bu konuda 2000 hamile kadında yapılan bir çalışmada bebekte bir sorun görülmemektedir. Yine daha küçük bir çalışma ile de grip aşısının anne ve bebekte risk oluşturmadığı gösterilmiştir.


Hamileyim, grip aşısı ile aşılanmalı mıyım?
Hamilelik döneminde kullanılması düşünülen tüm ilaçlar ve biyolojik ürünler gibi grip aşısı da hekime danışmadan uygulanmamalıdır. Grip sezonunda hamileliklerinin 3. ayını tamamlamış olan hamilelerin grip aşısı olmak konusunda mutlaka hekimlerine danışmaları gerekmektedir.
 
Geri
Üst