Hamilelikte hemoroid olanlar

Uzman SühaN

Administrator
Hamilelikte hemoroid olanlar
gebelikte hemoroid,hamilelikte hemororid,hemoroid nedir,gebelikte hemoroid neden olur,hamilelikte hemororid tedavisi hakkında bilgiler
h.jpg


Eğilimi olan kişilerde gebelik, uzun süre ayakta kalma ve ilerleyen yaşla bacaklarda ve genital bölgede varisler oluşabilir. Varisin oluşmasına sebep büyüyen rahmin bacaklardan gelen toplardamarlara bası yapması sonucu kanın bacaklarda göllenmesiyle toplardamarlarda genişlemelerin oluşmasıdır. gebelik ilerledikçe belirginleşir. Tedavi daha çok periyodik dinlenme, ayakların kaldırılması ve elastik çoraplarla sağlanır. Yürüyüş ve akşamları 15-20 dakika süreyle bacakları hafif soğuk suda dinlendirme de şikayetlerin giderilmesinde yararlı olacaktır. Cerrahi düzeltme gebelikte önerilmez, ancak semptomlar çok şiddetli ise düşünülebilir. Vulvadaki varisler için lastik köpük pedlerle askıya alma işlemi yapılabilir.

Hemoroid oluşumu da rektum (son barsak) toplar damarlarında basıncın artması ve toplar damarlardan dönüşün uterus tarafından engellenmesi ile gebelikte agrave olur. Ayrıca gebelikteki hormonlar, kabızlık ve kilo artışı da sebepler arasındadır. Aslında bir çeşit varistir. En sık yakınmalar makadda ağrı, kanama, kaşıntı ve akıntıdır. Ilık oturma banyoları ve dışkıyı yumuşatıcı tedbirler (bakınız Kabızlık) ile şikayetler azaltılabilir. Uzun süre ayakta durmaktan, sert sandalyelerde uzun süre oturmaktan sakınmak gerekebilir. Bu önlemlere rağmen şikayetleriniz geçmezse doktorunuz size kabızlık önleyici tedavi veya makad bölgesine topikal anestetik etkisi olan lokal krem, fitil tedavisi uygulanabilir.


gebelik döneminde anne vücudunun çalışmasında bir çok değişiklik olmaktadır bunlardan bir kısmı hemoroidin azmasına,var olan şikayetlerin artmasına ve hemoroid oluşmasına sebep olan değişikliklerdir

Gebelikte hemoroid sorununa sebep olabilen değişimler

-Makat bölgesindeki kanlanma artışı

-Makat bölgesine bebeğin yaptığı basınç

-Karın içi basıncı hamileliğin 4. ayından sonra sonra artar

-Belenme alışkanlığının değişmesi

-Dışkılama düzeninde değişim

-Ikınma gereksinimninin artması

-Kabızlık olması

Tüm bu değişiklikler toplar damar içindeki basınç artışı damarda genişleme yaparak hemoroid oluşmasına ve var olan hemoroidin ilerlemesine sebep olur.

Normal doğum yapıldığına eylem süresince abartılı düzeyde uygulanan ıkınma var olan hemoroidlerin anüs dışına çıkarak tromboze hemoroid (boğulmuş basur) denilen çok daha ağrılı durumun ortaya çıkmasına sebep olur.1-2 hafta süren boğulmuş hemoroidden kaynaklanan bu ağrılı durum hastaya doğumda çektiğinden daha fazla acı verir.

Gebelikte hemoroid sorunu yaşamamak için şunlara dikkat edilmelidir.

Sık tuvalete gidilmemeli

Tuvalette uzun süre kalınmamalı

Kabız veya ishal olunmayacak şekilde beslenilmeli

Tuvalette fazla ıkınmamalı

Gün içinde istirahat edilmeli

Birkaç defa kısa mesafede olsa yürünmeli

Bu konulara dikkat edilirse gebelikten kaynaklanabilecek hemoroid sorunu yaşama ihtimali azaltılır.gebelik döneminde olan değişimlerde çocuğa zarar vermemek için genellikle müdahale edilmez.Doğum sonrasına ertelenir.
 
Geri
Üst