Hamilelikte karın ağrısını ciddiye almalımıyız?

Uzman SühaN

Administrator
Hamilelikte karın ağrısını ciddiye almalımıyız?
Çoğu hamilelik sorunsuz şekilde deva ederken ne yazık ki karın ağrısının ciddi şekilde ele alınmasını gerektiren zamanlar da olabilir. Eğer aşağıdaki nedenlerin yol açtıklarına benzer, ciddi belirtiler yaşadığınızı düşünüyorsanız hemen doktorunuza danışmanız önerilir.
Ektopik gebelik (Dış Gebelik): 50 gebelikten birinde dış gebelik meydana gelir. Dış gebelikte yumurta rahim dışında bir yere genellikle de fallop tüpüne yerleşmiştir. Ne yazık ki dış gebelik normal bir gebelik gibi devam edemez ve tıbbi tedavi gerektirir. Dış gebelikte, hamileliğin 6 ile 10. haftaları arasında yoğun ağrı ve kanama meydana gelebilir Daha önce dış gebelik yaşamış olanlar veya endometriozis geçmişi olan kadınlarda dış gebelik riski daha yüksektir.



4.jpg


GEBELİKLE İLGİLİ TÜM KONULAR AŞAĞIDAKİ LİNKTE
https://www.meleklermekani.com/forums/gebelik.59/



Plasentanın Erken Ayrılması: Bebek henüz doğmadan plasentanın rahimden ayrılması hayati risk doğuran bir durumdur. Belirtilerden biri karnın uzun süre, rahatlama olmadan, sert bir biçimde kalmasına neden olan sürekli ağrıdır. Diğer belirtilerden bazıları kanlı sıvı ya da suyun erken gelmesidir. Sırt ağrısı, karında hassasiyet gibi başka belirtiler de olabilir.


Düşük: Üzücü bir şekilde hamileliklerin % 15 – 20 kadarı düşükle sonlanır. Düşük genellikle hamileliğin ilk 13 haftasında meydana gelir. Düşük belirtileri arasında karın ağrısı dışında orta veya yüksek şiddette sırt ağrısı, her 5-20 dakikada görülen gerçek kasılmalar, krampsız kahverengi ya da parlak kırmızı kanama ve gebeliğin diğer belirtilerinin aniden azalması sayılabilir.


İdrar Yolu Enfeksiyonu: Aslında gebelik sırasında ortaya çıkan idrar yolu kolayca tedavi edilebilir. Ancak ihmal edildiği takdirde komplikasyonlara yol açabilir. En çok ağrı ve idrara çıkarken yanma belirtileriyle bilinen idrar yolu enfeksiyonu alt karın ağrısına neden olabilir. Bel ağrısı, ateş, bulantı, terleme, ürperme gibi diğer belirtiler de eklenirse enfeksiyonun böbreklere sıçramış olma ihtimalinden şüphelenilir.
Preeklampsi: Halk arasında daha çok gebelik zehirlenmesi olarak bilinir. Gebeliğin 20. haftasından sonra idrarda protein ve yüksek tansiyon ile karakterizedir. Üst karında, kaburgaların sağ altında ağrı, bulantı, kusma ve karında giderek artan baskı gibi başka belirtileri de vardır.


Hamilelikte Karın Ağrısı Nasıl Geçer?
Hamilelikte uzun süren ya da çok şiddetli olan karın ağrıları ciddiye alınmalıdır. Bu ağrıların nedenini ancak doktorunuz belirleyebilir. Ağrıların normal olmadığını düşündüğünüz anda hemen doktorunuza başvurmanız gerekir.


Öte yandan daha hafif ve normal karşılanan türdeki ağrılar için şunları deneyebilirsiniz:
Belinizi sert bir hareketle çevirmek gibi ani hareketlerden kaçının.
Hafifçe öne doğru eğilip tekrar doğrularak kaslarınızı gevşetin.
Ağrıyı hissettiğinizde – ayağa kalkıp yürümek ya da oturma şeklinizi değiştirmek gibi – hareket edin.
Su içmeyi ihmal etmeyin.
 
Geri
Üst