Listerya enfeksiyonu

Uzman SühaN

Administrator
Listerya enfeksiyonu
listerya enfeksiyonu nedir,gebelikte listerya enfeksiyonunun belirtileri,hamilelikte listerya enfeksiyonunun nedenleri,hamilelikte listerya enfeksiyonunun tedavisi,hamilelikte listerya enfeksiyonu hakkında bilgiler

l.jpg


VKV Amerikan Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanlarından ve www.tupbebek.com sitesi medikal direktörü Dr. Senai AKSOY hamilelikte Listerya enfeksiyonu konusunda en çok merak edilen soruları yanıtladı.
ABD'de 13 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan Listerya enfeksiyonu hamileler için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Bakterilerden bulaşan bu hastalık anne adaylarında ve bebeklerde tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Listerya enfeksiyonu ateş, erken doğum, bebekte çeşitli anomaliler gibi etkileri olabileceği gibi düşük veya ölü doğumla da sonuçlanabilir.

Listerya enfeksiyonu nedir?
Listerya enfeksiyonuna (Listeriozis) neden olan bakteriye Listeria monocytogenes adı verilir. Normal şartlarda bakteri yetişkin bir insan bulaştığında genellikle herhangi bir şikayet ortaya çıkmadan veya hafif grip gibi belirtiler geçer. Ancak bakteri anne adaylarında düşük, erken doğum, ölü doğum ve çeşitli anomaliler gibi bebekle ilgili ciddi problemlere neden olabilir. Listerya enfeksiyonu özellikle hamileler ve bağışıklık sistemi çeşitli hastalıklar nedeniyle baskılanmış kişiler için daha büyük risk oluşturur.

Listerya enfeksiyonu nasıl bulaşır?
Bir çok bakteride olduğu gibi Listerya enfeksiyonu da çiğ et, deniz ürünleri ve yumurta, pastörize edilmemiş süt ve bu süt ile üretilen besinler ile bulaşabilir. Ayrıca iyi yıkanmamış sebze ve meyveler, hazır gıdalar gibi ürünlerde Listerya enfeksiyonuna neden olabilir.Listerya enfeksiyonunun bebek üzerinde etkileri nelerdir?
Hamilelik sırasında enfeksiyon bebeğe plasenta yoluyla ya da doğum sırasında geçebilir. Enfeksiyon düşük, erken doğum, ölü doğum ve çeşitli anomalilere sebep olabilir. Bunun dışında fetusta hepatit, pnömoni, nörolojik hasarlar da oluşabilir.

Enfeksiyondan korunmak için ne yapılmalı?

  • Sebze ve meyveleri bol su ile yıkayın
  • Pastörize olmayan süt ve süt ürünlerini tüketmeyin
  • Çiğ veya iyi pişmemiş balık, et, yumurta yemeyin
  • Sosis, salam, sucuk gibi besinler pişirmeden yenmemeli
  • Önceden hazırlanmış ve beklemiş soslu salataları yemekten kaçının
  • Son kullanma tarihi geçmiş ürünleri tüketmeyin
  • Dondurulmuş ve çözdürülmüş besinleri tekrar dondurmayın
 
Geri
Üst