Hamilelikte Yumurta (Over) Kistleri Hakkında

LaViNYaM

>>>ιкιz αηηєѕι<<<
Hamilelikte Yumurta (Over) Kistleri Hakkında
Hamilelikte Yumurta (Over) Kistleri- Yumurtalık (over) kistleri hamilelik öncesinde görülebileceği gibi hamilelik döneminde de görülebilen olgulardır. Özellikle hamilelik döneminde kistlerin varlığını erken dönemde bulabilmek tedavisini yapmak önemlidir ki zira hamileliğin ilerleyen zamanlarında rahmin büyümesiyle bu kistleri bulmakta zorluk çekilebilinir. Bunun için daha gebeliğin başında ultrason muayenelerine gitmeniz doktorunuza görünmeniz çok önemlidir. Eğer ki hamileliğin başlarında yumurtalık kistine rastlanmış ise bu kistin boyutu ve kistin iç yapısı çok önemlidir. Kist eğer tamamı sıvı ile kaplıysa ve anne adayı oldukça genç ise bu kistlerin zararlı olma ihtimali yok denecek kadar azdır. Yine bu kistlerin boyları da kistler hakkında önemli bilgiler sunar. Örneğin kist çapı ortalama 10 cm üzerinde olması bu kist aynı zamanda büyümeye de devam ediyorsa daha da büyümeden cerrahi bir müdahale gerektirebilir.

hamilelikte yumurtalik kisti.jpg


Gebelik döneminde en çok görülen kistlerden olan sarı cisim adı verilen kistlerdir. Sarı cisim adı verilen bu tür kistler genelde zararsız oldukları kanıtlanmıştır. Bu kistlerin önemli olup olmadığını çoğunlukla dediğim gibi boyutları verecektir. Büyüklüğüne göre gerekli işlemi en iyi doktorunuz bilecektir. Boyutuna göre gerekli gördüğü taktirde ilaçla tedavi ya da cerrahi müdahale gerektiren durumda bu yapılacaktır. Bunun yanında yine en çok görülen kistlerden biri de genç kadınlarda görülen işlevsel kistler hamilelik döneminde de varlıklarını sürdüren kistlerdir. Bu kistler yumurtlama esnasında çatlamak üzere olan yumurtanın çatlamak yerine daha fazla büyümesiyle kist meydana getirirler. Yine bu kistlerin de zararlı etkisi olup olmadığı anlaşılması için kistin çapı önemli bilgi verecektir.

Hamilelik döneminde kötü etki taşıyan çok büyük kistler içi tamamen sıvı ile dolu kistler ya da bir kısmında sertlik bulunan kistler ameliyat ile çıkarılması gerekebilir. Eğer kistin boyutu 5 cm altında ise bunda ameliyat gibi bir durum düşünülmez. Eğer ki 5-10 cm arasında bir kistin içi de sıvı ile dolu olması demek herhangi bir mudahale gerektirmez. Eğer ki iç yapısı farklı olan kistlerde ameliyatla müdahale söz konusudur.

yumurtalik kisti.jpg


Özellikle gebelikte böylesi herhangi bir kiste rastlanırsa mutlaka tedaviyi yürütmeniz gerekir. Özellikle eğer kistte önemli bulgular görülmüş ise ve ameliyat gerektiriyorsa bu düşük riskinin azaldığı 1. trimester ve sonrasıdır. Burada amaç bebeğin zarar görmemesini sağlamaktır. Yani eğer sürekli büyüyen bir kist varsa bunu öncelikle izlenir eğer gebelik ilk döneminde ve düşük riskinin olduğu dönemde ise kistin büyümesi yavaşlatılır ve bebeğin düşük tehlikesinin geçtiği dönemde ameliyat yapılır. Yani aslında burada bebeğin gelişim durumunun da göz önüne alınması gerekir. Bebeğin gelişimini tehlikeye düşürecek bir kist durumunda hiç beklenmemeli anında ameliyata alınmalıdır anne adayı. Doğum esnasında özellikle sezaryen doğumda eğer kistlere rastlanırsa bunlar ameliyat esnasında çıkarılırlar.

Kist ameliyatlarında amaç aslında yumurtalıkların işlevlerini kaybetmemeleridir. Bunun için ameliyat sırasında da kistler yavaş bir şekilde yumurtalıklardan sıyrılır ve çıkarılır. Böylece kadının doğurganlığının da sağlanmış olduğunu gösterir bu. Ama eğer ki yumurtalığa tamamen yapışmış ve çıkmayan bir kist varsa burada da mecburen yumurtalığın da alınması gerektiği bir durum doğurur. Yani kaynaşma durumu varsa ne yazık ki yumurtalığın da kurtarılma imkanı olmayabilir.
 
Geri
Üst