Hamileyim dişim ağrıyor ne yapmam lazım?

Uzman SühaN

Administrator
Hamileyim dişim ağrıyor ne yapmam lazım?
Gebelikte ağız ve diş sağlığı ile ilgili ortaya çıkan problemler, gebelik sürecini etkileyebilmektedir. Dolayısıyla gebelik süresince düzenli diş bakımı oldukça önemlidir. Son yıllarda yapılan çalışmalar ağızda oluşan hastalıkların, bebeği olumsuz yönde etkilediğini ortaya koymuştur. Ağız ve diş sağlığı ile ilgili tedaviler, mümkün olduğunca gebelikten önce yapılmalıdır.

Gebelik döneminde, sık yenilen yemek ve atıştırmalıklar, daha çok çürüğe neden olmaktadır. İlk haftalarda yaşanan bulantı ve kusmalar özellikle ön dişlerde aşınmalara sebep olur. Gebelik döneminde artan diş plakları, diş eti kanamasına neden olur.

dd.jpg




close up clean smile white Gebelik süresince genel diş tedavisi ve diş çekimi lokal anestezi ile yapılır. Lokal anestezi sırasında anne ağrı hissetmediği için tedavi rahatça yapılabilmektedir. Ancak röntgen çekimi gebelikte uygun değildir. Çok zorunlu hallerde kurşun yelek giydirilerek röntgen çekimi yapılabilir. Kurşun yelek röntgen ışınlarının bebeğe ulaşması engeller. Özellikle ilk 3 aylık dönem, bebeğin organ gelişim dönemi olduğu için; diş çekimi ve tedavisi gebelik sürecine ve bebeğine zarar vermektedir.



Bu dönemde, radyasyona maruz kalan bebeklerde zeka geriliği görülmüştür. 3 ve 6 aylık arası dönemde, acil ihtiyaç duyulan diş çekimi, dolgu ve kanal tedavileri yapılabilir. 6 ve 9 aylık dönemde ise, bebeğin büyümesi ve doğumun yaklaşması sebebiyle tedavilerden kaçınılması gerekir. Ancak, gebelik döneminde radyasyona maruz kalınması, gebeliğin sonlandırılmasını gerektirmez. Gebelikte MR çekiminin, olumsuz bir etkisi yoktur, herhangi bir dönemde çekilebilir. MR’ın insan üzerinde zararlı bir etkisi olmadığı tespit edilmiştir. Estetik amaçlı yapılan diş temizliği, diş beyazlatma gibi işlemler mümkün olduğunca gebelik öncesinde yaptırılmalı ya da gebelik sonuna bırakılmalıdır.

hamileyken-dis-sagligiÖzellikle şekerli yiyecekler, ağızda bakteri oluşumunu arttırır ve bu da bakteri oluşumunun artmasını sağlar. Ağızdaki pH seviyesinin düşmesine dişlerde zedelemeye neden olur. Gebelik süresince şekerli besin tüketiminin azaltılması gerekir. Kalsiyum ve fosfor dişler için gerekli olan minerallerdir. Kalsiyum ihtiyacı gebelikte arttığı için, kalsiyumu yoğun içeren besinler tercih edilmelidir. Gebeliğin ilk aylarında, hormonlardaki değişikliklerin etkisiyle dişlerde kanamalar görülebilir. Ancak kanama nedeniyle diş fırçalama alışkanlığı bırakılmamalı ve C vitamini takviyesi alınmalıdır.
 
Son düzenleme:
Geri
Üst