Hamileyim dövme yaptırabilirmiyim?

Uzman SühaN

Administrator
Hamileyim dövme yaptırabilirmiyim?
Konuyu geçici dövme, kalıcı dövme ile kalıcı makyaj (mikropigmentasyon) uygulamaları açısından ele almak gerekir.

Kalıcı dövme; deri tarafından tümüyle yok edilemeyen bir boyanın, özel bir teknikle alt deri tabakalarına kadar işlemesiyle oluşur. Alt deriye ulaşmak için kullanılan makine sayesinde yüksek devirle girip çıkan iğne düzeneği ile vücuda küçük delikler ve yarıklar açılır. Açılan bu delik ve yarıklara makine ile boya maddesi enjekte edilir.

Genellikle boya maddesi olarak is kullanılır. İsle birlikte çivit, antimuan tozu, kavrulup dövülmüş kemik tozu, çeşıti bitki özleri, safran ve kına da kullanılabilir. İğne vuruşlarının yapıldığı yerden çok az da olsa bir miktar kan çıkar. Bu da kan yoluyla bulaşan hastalıklara zemin hazırlayacaktır.





01.jpg




GEBELİKLE İLGİLİ TÜM KONULAR BU LİNKTE





Başta Hepatit B ve C İle AIDS olmak üzere çok ciddi ölümcül hastalıklar ile uçuk ve tetanos bunlardan bazılarıdır. Bu risk sadece hamileler için değil, herkes için vardır. Ancak hamilelerde zaten artan hamilelik hormonlarına bağlı olarak sistemik bazı değişiklikler olur ve bunlara bağlı olarak da bazı komplikasyonlar daha sık görülebilir. Özellikle ağrı ve kanamalar ile deride meydana gelebilecek lokal enfeksiyonlar ve kullanılan boyaya karşı gelişen alerjik reaksiyonlar daha sık görülür.

Dövme yapılan yerlerde, sarkoid, keloid, sedef, ışığa duyarlılık gibi çeşitli deri hastalıkları ve hatta selim veya habis tümör oluşumu bile çok nadir de olsa gelişebilir. Kullanılan boyaların karsinojenik (kansere neden olan virüs ya da kimyasal madde) olan maddeler içerdiğine dair çalışmalar mevcuttur. Kullanılan bazı boyaların genetik mutasyonlara, anne karnında bebekte doğumsal anomalilere yol açabileceği de bilinir. Bu nedenledir ki; hamilelik sürecinde kalıcı dövme yaptırılması önerilmez.

Geçici olarak uygulanan dövmeler (kına – henna) ise, kullanılan kına çeşidi ile alakalı olarak sağlık problemlerine neden olabilir. En çok ta siyah kınanın hamilelik dönemi içerisinde kullanılması tehlikeli ve sakıncalı bir durumdur. İçerisinde bulunan para-phenylendiamine (PPD) maddesi anne adaylarında, önemli kalıcı cilt tepkimelerine ve alerjilere sebep olur. Hint kınasının ise, hamilelik dönemi içerisinde bebek üzerinde teratojenik etkisi olmadığı ifade edilmektedir. Ancak, yine de dikkatli kullanılması tavsiye edilmektedir.

3 ) Kalıcı Makyaj

Kalıcı makyaj (mikropigmantasyon); bitkilerden ve topraktan temin edilen tamamı ile anti-alerjik boyaların epidermisin altına yapılması, uygulama anında kanamanın görülmemesine dikkat edilmesi esaslarına dayanan, lokal anestezi ile de uygulanabilen ağrı hissettirmeyen medikal bir uygulamadır. Yalnızca sağlık kuruluşlarında yapılması doğrudur. İşlem, dövmede uygulanan işlemin benzer şeklidir. Bu sebep ile enfeksiyon ve cilt reaksiyonları gibi benzer tehlikeleri içerisinde barındırır. En çok ta steril şartlarda doğru ve güvenilir merkezlerde yapılmadığı zaman… Uygulanmakta olan boya maddelerinin ise, sağlık için herhangi bir zararlı madde barındırmadığı ifade edilmesi ile beraber, akıldan çıkarılmamalıdır ki, deriden emilen her çeşit boyanın alerjilerden zehirlenmelere kadar çok fazla risklere sebep olması da her zaman için mümkün olabilmektedir.



4 ) Hamilelik Döneminde Dövme Gibi Zararlı Etkilerden Kaçının!

Hamilelik dönemi içerisinde anneye yapılacak olan herhangi bir ilacın ve kimyasal maddenin plasentaya belli bir miktarda geçtiğini, bu aktarma ile de fetüsün az da olsa etkilendiğini biliyoruz. Ancak gene de bebeğe zarar verebilme ihtimali olan ilaç ve ürünlerin plasenta tarafından fetüse geçişi ve maddelerin fetüsten anneye geçişi hamilelik döneminin 5. haftasından itibaren gösterilmiştir. Geleneksel olarak ilaçların teratojenik (hamilelik zarı) etkisi anatomik malformasyonlar (hasarlar, bozukluklar) olarak değerlendirilmiştir.

Bu etkilerin uygulanacak olan doza ve kullanım dönemine bağlı olduğu ve fetüsun ilk 3 aylık zaman dönemi içerisinde daha büyük tehlike içerisinde olduğu aşıkardır. Doktor, anne adayını tedavi ederken iki taraflı düşünmek zorundadır. Anneyi rahatlatmak ve fetüsün zarar görmemesi en büyük amaçlarıdır. Bütün bunların dahilinde hamilelik gibi önemli bir dönem içerisinde dışarıdan maruz kalınacak kalıcı dövme gibi zararlı etkilerden fetüsü korumak ve kalıcı zedelenmelere sebep olmamak için uzak durmak gerekir.
 
kesinlikle yapılmaması lazım. zaten hassas insan. aids hepatit herşey bulaşabilir... hiççç gerek yok
 
Muhtemelen gebelikle ilişkili çok sayıda ve yapılmaması gereken şeylerin farkındasınızdır. Yiyebilecekleriniz yememeniz gerekenler, yapılması gerekenler, yapılmaması gerekenler..Liste uzayıp gidiyor. Gebeler tarafın dan en çok merak edilen konuların başında gebelikte dövme yapmanın sakıncası olup olmadığıdır.


Dövme ile ilgili en büyük risk enfeksiyondur.Kullanılan iğnelerin ve diğer araçların güvenliğini saptamak zor. Hepatit B, hepatit C veya HIV bulaşabilir.Enfeksiyon, doğmamış bebeğinize geçebileceğinden gebelik sırasında dövme yaptırmak sakıncalı olabilir. Dikkat etmeniz gereken ortak belirtiler şunlardır:

Ateş

Eklem ağrısı

Titreme

Dövülmeyle oluşan lezyonlar ve solunum sıkıntısı

Dövme çevresinde sert doku hissi


Gebelikte dövme yapmanın riski günümüz koşulların da az olsa da doğum yapana kadar dövme yapmamanız iyi olur. Gebelik, hormonal ve bedensel değişikliklerle birlikte gelir ve dövme yapmak için en uygun zaman değildir.Yukarıdaki cilt koşullarının yanı sıra hormonal değişiklikler hiperpigmentasyona da neden olabilir. Hamilelik sırasında cilt normalden daha hassas hale gelir. Dövme işlemi vücuda yapılan şok yüzünden erken doğum gerçekleşebilir.
 
Geri
Üst