Hamileyim seyahat etmemde sakınca varmı?

Uzman SühaN

Administrator
Hamileyim seyahat etmemde sakınca varmı?
Gebeliğinizin seyahat planlarınızı ya da yaz tatilinizi engelleyeceğini düşündüğünüz için üzülebilirsiniz. Ama böyle olacak diye bir şey yok. Gebe olmak evde oturmak zorunda olmak demek değildir. Sağlıklı olduğunuz ve belli güvenlik önlemlerine dikkat ettiğiniz sürece gebelik döneminde seyahat etmekte herhangi bir sakınca yoktur. Genelde, seyahat etmek için en uygun zaman sabah bulantılarının azaldığı ve bedeninizin bir bebeği taşımaya uyum sağladığı ikinci üç aylık dönemdir. Üçüncü dönemde hareket kabiliyeti bir hayli azalır.
Bununla birlikte, eğer kalp hastalığı gibi tıbbi bir sorununuz varsa ya da geçmişte sorunlu bir gebelik yaşadıysanız doktorunuz, acil bir durum ortaya çıkabilir diye evinizin civarından uzaklaşmamanızı isteyebilir.





3.jpg



GEBELİKLE İLGİLİ TÜM KONULAR AŞAĞIDAKİ LİNKTE
https://www.meleklermekani.com/forums/gebelik.59/



Uzun bir yolculuğa çıkmadan önce mutlaka doktorunuza danışın zira seyahat aracınızın ya da gittiğiniz yerin niteliği gebeliğiniz açısından bazı sonuçlar doğurabilir. İşiniz dolayısıyla sık seyahat eden biriyseniz, seyahat programınızı doktorunuzla konuşun. Yolculuklannızı daha rahat hale getirecek yöntemleri birlikte bulabilirsiniz. Seyahat aracınızı seçerken bu aracın sizi ne kadar zamanda gideceğiniz yere götüreceğini hesap edin. Genelde en hızlı olan en iyisidir ama maliyet gibi başka faktörlerin de göz önünde bulundurulması doğaldır.

hamilelikte seyahatHava yolculuğu: Sağlıklı gebelik geçiren kadınlar için hava yolculuğunun güvenli olduğu düşünülür. Ama uçak biletini ayırtmadan önce doktora danışmak en doğrusudur.
Gebeyken hava yoculuğu yapmak, orak hücre anemisi ve pıhtılaşma bozukluğu gibi sorunlar yaşayan gebelerde komplikasyon riskini artırır. Aynca, eğer erken doğum yapma riskiniz varsa, doktorunuz 36 haftadan sonra her tür yolculuğu yapmanıza kısıtlama getirebilir.
Eğer seyahat planlarınızı istediğiniz gibi ayarlama olanağınız varsa, seyahat etmek için en doğru zaman 14-28. haftalar arası, yani ikinci üç aylık dönemdir. Bu dönem kendinizi en iyi hissettiğiniz ve düşük yapma ve prematüre doğum riskinin en düşük olduğu dönemdir.

Uçağa bineceğiniz zaman: Havayolu şirketinin gebelere yönelik uçuş politikasını gözden geçirin. Gebelerle ilgili kurallar şirketten şirkete ve gidilecek yere göre değişebilir. Koltuğunuzu seçin. Daha fazla konfor ve geniş koltuk aralığı için koridor tarafını tercih edin. Kemerinizi bağlayın. Yolculuk sırasında kemerinizi karın boşluğunuzun altından, uyluklarınızın üstünden bağlayın. Kan dolaşımına izin verin. Mümkünse koridorun bir ucundan diğerine yürüyün. Oturmak zorundaysanız, ayak bileklerinizi esnetin ve gerin. Doktorunuz uçuş boyunca varis çorabı giymenizi tavsiye edeblir. Çok miktarda sıvı tüketin. Kabinin düşük nemi, sıvı kaybına neden olabilir.

Uçuş sırasında hava basıncının düşmesi kanınızdaki oksijen seviyesinin azalmasına yol açabilir ama sağlıklıysanız, sorun olmaz. Aynı şekilde, hava yolcuğu sırasında yüksek rakımlarda radyasyona maruz kalma durumu, çoğu yolcu için sorun yaratmaz. Pilotlar, kabin memurları ve sık uçanlar gebelik sırasında güvenli kabul edilen sınırın üstünde radyasyona maruz kalabilirler. Gebeyken sık seyahat etmeniz gerekiyorsa, bunu doktorunuzla konuşun. Gebelik süresince uçuş süresini sınırlandırmanızı isteyebilir.

Deniz yolculuğu: Vapurlar ve yolcu gemileri gebeler için en az diğer yolculuklar kadar güvenlidir. Çoğu gemi tıbbi hizmet de vermektedir. Geminizin 24 saat doktor ya da hemşire hizmeti verdiğinden emin olun. Ayrıca, acil durumlarda gerekebilir diye geminin uğrak yerlerinde modern tıp hizmeti veren sağlık kuruluşları olup olmadığını kontrol edin. Yolcu gemilerinin çoğu, gebeliğinin ilk 26 haftasında olan hamile kadınları kabul eder. Gemi yolculuğunun bulantı ve kusma sorununu artırabileceğini unutmayın. Ayrıca güvertede yürürken ayağınız kayıp dengenizi kaybederek düşmeyesiniz diye yerlerin kaygan olmamasına dikkat edin..
Deniz tutmasından endişeleniyorsanız, yanınıza biraz bulantı bandı alın. Bu bantlar bileğe takılarak akübasınç yoluyla bulantıyı engelliyor. Bazı kadınlar ilaç yerine bu bantları kullanırken, diğerleri faydasını görmediklerini belirtiyor.

gebelikte emniyet kemeri nasıl takılırAraba yolculuğu: Hamile olun ya da olmayın, arabayla seyahat ederken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta her zaman emniyet kemeri takmakür. Cenin ölümlerinin en önemli sebebi anne adaylarının darbeye maruz kalmasıdır ve gebe kadınların maruz kaldığı en şiddetli travma da araba kazalarıdır.

EMNİYET KEMERİNİ DOĞRU BAĞLAMAK

Emniyet kemeri bağlarken, karın emniyet kemerini karnınızın altından ve uyluklarınızın üstünden bağlayın. Çapraz omuz kemerini göğüslerinizin arasından geçirin. Kemerin sımsıkı bağlanmış olmasına dikkat edin.

DOĞRU SEYAHAT ETME:
Gebeliğinizin seyahat planlarınızı ya da yaz tatilinizi engelleyeceğini düşündüğünüz için üzülebilirsiniz. Ama böyle olacak diye bir şey yok. Gebe olmak evde oturmak zorunda olmak demek değildir. Sağlıklı olduğunuz ve belli güvenlik önlemlerine dikkat ettiğiniz sürece gebelik döneminde seyahat etmekte herhangi bir sakınca yoktur. Genelde, seyahat etmek için en uygun zaman sabah bulantılarının azaldığı ve bedeninizin bir bebeği taşımaya uyum sağladığı ikinci üç aylık dönemdir. Üçüncü dönemde hareket kabiliyeti bir hayli azalır.
Bununla birlikte, eğer kalp hastalığı gibi tıbbi bir sorununuz varsa ya da geçmişte sorunlu bir gebelik yaşadıysanız doktorunuz, acil bir durum ortaya çıkabilir diye evinizin civarından uzaklaşmamanızı isteyebilir. Uzun bir yolculuğa çıkmadan mutlaka doktorunuza danışın zira seyahat aracınızın ya da gittiğiniz yerin niteliği gebeliğiniz açısından bazı sonuçlar doğurabilir. İşiniz dolayısıyla sık seyahat eden biriyseniz, seyahat programınızı doktorunuzla konuşun. Yolculuklarınızı daha rahat hale getirecek yöntemleri birlikte bulabilirsiniz. Seyahat aracınızı seçerken bu aracın sizi ne kadar zamanda gideceğiniz yere götüreceğini hesap edin. Genelde en hızlı olan en iyisidir ama maliyet gibi başka faktörlerin de göz önünde bulundurulması doğaldır.

SEYAHATTE YAPMAMANIZ GEREKENLER:

Kendinize uygun bir gezi durağı bulun. Eğer son zamanlarda sıcaktan etkileniyorsanız, sıcak ve nemi yüksek bir yere gitmeniz doğru olmaz. Yüksek rakımlı yerlere gitmek, düşük oksijen seviyesinden dolayı, nefes almanızı güçleştirecektir. Bu da siz ve bebeğiniz için iyi olmaz. Yapacağınız yolculuk çok yürümeyi ve ayakta durmayı gerektiriyorsa, iki kere düşünmeniz gerekir. Ayrıca gebeyken gelişmemiş ülkelere gitmenin risklerini de göz önünde bulundurmanız gerek. Bu tür ülkelere gitmeden önce çok sayıda aşı yaptırılmalıdır ve yiyeceklerden ve sudan bulaşan hastalık riskinin yüksek olduğunu da unutmamak gerekir. Eğer gelişmemiş bir ülkeye gidiyorsanız, gitmeden önce tıbbi tavsiye almayı ihmal etmeyin.

BİRKAÇ SEYAHAT İPUCU:

Gebelik sırasında rahat bir yolculuk yapmak için;
Bol kıyafetler ve rahat ayakkabılar giyin.
Sık sık dinlenme ve tuvalet molaları verin.
Araçtan çıkıp vücudunuzu esnetin.
Yanınızda sağlıklı atıştırmalıklar bulundurun.
En sevdiğiniz yastığı yanınıza alın.
Denizaşırı ya da uzun bir yolculuğa çıktıysanız, gebeliğinizle ilgili bilgileri içeren evrakı yanınızda bulundurun.
Güvenlik önlemleri alın.
Yolculuğunuz keyifli geçsin.
 
Geri
Üst