Hamileyim tansiyonum çok düşüyor ne yapmalıyım?

Uzman SühaN

Administrator
Hamileyim tansiyonum çok düşüyor ne yapmalıyım?
gebelikte tansiyon düşüklüğü neden olur,gebelikte tansiyon düşüklüğünün nedenleri,gebelikte tansiyon düşüklüğünün sebepler,gebelikte tansiyon düşüklüğüne ne iyi gelir,gebelikte tansiyon düşüklüğü hakkında bilgiler

Gebelikte tansiyon, özellikle ilk aylarda, olduğundan daha düşük görülür. Bu durumun temel nedeni gebelikte birlikte oluşan hormonlardaki değişikliktir. Gebeliğin son aylarına doğru tansiyon normale dönmeye başlar.

Hamilelikte oluşan düşük tansiyon, yüksek tansiyon kadar tehlikeli durumlar oluşturmaz. Gebeliğin ilk aylarında meydana gelen bulantı ve kusmalar sebebiyle oluşan beslenme düzensizliği, gebede halsizliğe, bitkinliğe ve tansiyon düşmesine neden olur. Protein ağırlık ve fazla şekerli, yoğun karbonhidrat içermeyen bir beslenme şekli ile birlikte vitamin ve demir takviyesi önerilir. Gebeliğin ilerleyen aylarında rahim büyümesi sonucu, rahmin altından geçen büyük damarlara basınç yapmasıyla, özellikle sırt üstü yatış pozisyonunda da tansiyon düşüklüğü görülür. Bu nedenle özellikle 6. aydan sonra dinlenme pozisyonunun yan yatma şeklinde olması önerilir.

h.jpg



gebelikte-tansiyon-dusukluguTansiyon düşüklüğünün sebeplerinden diğeri de gebelik süresince kalbin pompaladığı kan miktarının artması ve damarların direncinin düşmesidir. Kan basıncı en çok gebeliğin 3. ve 7. aylar arasında ve anne sol tarafına yattığında düşer. Dolaşım sistemi gebeliğin ilk 24.haftasında genişler ve bunun sonucunda tansiyonda düşüşe neden olur. Hava sıcaklığı da tansiyon düşüklüğünün bir diğer sebebidir. Aşırı sıcak havada ter, su ve tuz kaybı sonucu yaşanan tansiyon düşüklüğü için günlük sıvı tüketimine mutlaka karşılanması önerilir. Ayrıca sıcak havalarda damarların genişlemesi sonucu da tansiyon düşüklüğü yaşanabilir. Düşük riski taşıyan gebeliklerde, zaman zaman meydana gelen kanamalar da tansiyon düşmesine sebep olabilir.

Gebelikte tansiyon düşüklüğü; en basit haliyle halsizlik, baş dönmesi, göz kararması, yorgunluk ve uyku yapabilir. Ancak ilerleyen aşamalarda baygınlık, zihin bulanıklığı, konuşulanları anlayamama gibi bazı durumlar görülür. Hamileler, tansiyon düşüklüğünün hissedildiğin andan itibaren yavaş hareket etmeleri, ani oturuş ve yatış şekli değişikliklerinden de uzak durmaları önerilir. Bayılma anında da kadının bacaklarının yukarı kaldırılarak yatırılması gerekir. Dolaşım sisteminin daha fazla oksijene ihtiyacı olması nedeniyle de gebenin özellikle alışveriş merkezleri gibi kalabalığın yoğun ve havalandırmanın klima ya da diğer cihazlarla yapıldığı ortamdan uzak durması, daha rahat ve oksijen bol olduğu ortamları tercih etmesi gerekir.
 
Geri
Üst