Hamileyim ve hemoroidim var ne yapmalıyım?

Uzman SühaN

Administrator
Hamileyim ve hemoroidim var ne yapmalıyım?

Hamilelikte basur olan kadınlar Hamileyim ve hemoroidim var ne yapmalıyım?

Gebelik döneminde anne fizyolojisinde bir çok değişiklik olmaktadır bunlardan biride makat bölgesindeki kanlanmanın ve basıncın artması ve buna bağlı olarak hemoroide yatkınlığın artmasıdır. Hamileliğin 4. ayından sonra rahmin ve bebeğin büyümesine paralel olarak karın içi basınç artar.Diğer taraftan 6-7. aydan sonra büyüyen rahim ve bebek toplar damarlara direk basınç yaparak bu basınç artışını dahada artırır. Karın içi basıncın artması ve direkt bası toplar damarın geri dönüşünde güçlüğe ve damar içi basıncın artmasına sebep olur. Toplar damar içindeki basınç artışı damarda genişleme yaparak hemoroid oluşmasına ve var olan hemoroidin ilerlemesine sebep olur.



8.jpg




Hamilelik döneminde hemoroid şikayetlerinin artmasının diğer bir nedeni beslenme ve dışkılama alışkanlığının değişmesidir.Bu değişiklikler kabızlık ve sık dışkıya çıkmaya sebep olarak hemoroid ve bundan kaynaklanan şikayetleri artırır.

Normal doğum yapıldığına eylem süresince abartılı düzeyde uygulanan ıkınma var olan hemoroidlerin anüs dışına çıkarak tromboze hemoroid (boğulmuş basur) denilen çok daha ağrılı durumun ortaya çıkmasına sebep olur.1-2 hafta süren boğulmuş hemoroidden kaynaklanan bu ağrılı durum hastaya doğumda çektiğinden daha fazla acı verebilir.

Hamilelik süresince hemoroid olmamak ve var olan hemoroidden kaynaklanan şikayetlerin artmaması için tuvalet alışkanlığının normal sınırlarda tutulması en doğru olandır.Bunun için bol posalı gıdalar sebze,meyve ve kepekli ekmek daha çok tüketilmeli,dışkılama ihtiyacı ertelenmemeli,mümkün olduğunca kahvaltı sonrası tuvalete gitmek düzenli hale getirilmelidir.özellikle gebeliğin son çeyreğinde tuvalette fazla kalınmamalı ve fazla ıkınılmamalıdır.Gebelik döneminde anne vücudunun çalışmasında bir çok değişiklik olmaktadır bunlardan bir kısmı var olan basurun azmasına,var olan şikayetlerin artmasına veya yeni basur oluşmasına sebep olan değişikliklerdir

Gebelikte basur sorununa sebep olabilen değişimler


  • -Makat bölgesindeki kanlanma artışı

  • -Makat bölgesine bebeğin yaptığı basınç

  • -Karın içi basıncı hamileliğin 4. ayından sonra sonra artar

  • -Belenme alışkanlığının değişmesi

  • -Dışkılama düzeninde değişim

  • -Ikınma gereksinimninin artması

  • -Kabızlık olması
Tüm bu değişiklikler toplar damar içindeki basınç artışı damarda genişleme yaparak hemoroid oluşmasına ve var olan hemoroidin ilerlemesine sebep olur.

Normal doğum yapıldığına eylem süresince abartılı düzeyde uygulanan ıkınma var olan hemoroidlerin anüs dışına çıkarak tromboze hemoroid (boğulmuş basur) denilen çok daha ağrılı durumun ortaya çıkmasına sebep olur.1-2 hafta süren boğulmuş hemoroidden kaynaklanan bu ağrılı durum hastaya doğumda çektiğinden daha fazla acı verir.

Gebelikte hemoroid sorunu yaşamamak için şunlara dikkat edilmelidir.


  • Sık tuvalete gidilmemeli
  • Tuvalette uzun süre kalınmamalı
  • Kabız veya ishal olunmayacak şekilde beslenilmeli
  • Tuvalette fazla ıkınmamalı
  • Gün içinde istirahat edilmeli
  • Birkaç defa kısa mesafede olsa yürünmeli

Bu konulara dikkat edilirse gebelikten kaynaklanabilecek hemoroid sorunu yaşama ihtimali azaltılır.Gebelik döneminde olan değişimlerde çocuğa zarar vermemek için genellikle müdahale edilmez.Doğum sonrasına ertelenir.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Geri
Üst