Hamsi Nasıl Temizlenir ve Ayıklanır?

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Hamsi Nasıl Temizlenir ve Ayıklanır?
hamsi nasıl temizlenir, hamsi nasıl ayıklanır, hamsi ayıklaması nasıl yapılır
deniz mahsüllerinden biri olan hamsi karadeniz suların da bolca bulunan bir balıktır. Özellikel karadeniz halkının sofrasından eksik olmayan ve kızartmasından turşusuna kadar yapılan hamsi temizliği ve ayıklaması hakkın da işinize yarayacak bilgileri sizler için bu yazımız da paylaşıyoruz.
hamsi_nasil_temizlenir-616x358.jpg

Hamsinin en lezzetlisi deniz soğuduktan ve hamsi yağlandıktan sonra yenendir. İdeal hamsi mevsimi Aralık ayından Şubat ayının sonuna kadar olan zamandır.

Hamsinin kızartması, tavası, buğulaması, sarması, pilavı, çorbası yapılır. Hangi şekilde pişirirsek pişirelim yapılması gereken ilk şey hamsiyi temizlemektir. Pişirme türü değişse de hamsi temizleme genel olarak hep aynıdır. Hamsi nasıl temizlenir ve ayıklanır konusunu detaylı olarak ele aldık.

Hamsi nasıl temizlenir ve ayıklanır?

Hamsiyi sol elimizin avuç içine başı yukarıda kalacak şekilde koyuyoruz. Sağ elimizin baş ve işaret parmağını kullanarak ilk önce başını koparıyoruz. Hamsinin başını kopardıktan sonra göğüs tarafından kuyruğuna doğru işaret parmağımızla karnının içindekileri sıyırıyoruz. Ardından bol su ile yıkıyoruz.

Bazı hamsi yemeklerinde hamsinin filetosu kullanılır. Bu durumda kılçığının da temizlenmesi gerekir. Hamsiyi temizledikten sonra iki elimizle tamamen koparmadan ortadan ikiye ayırıyoruz. Kılçığını baş ve işaret parmağımızı kullanarak nazikçe kuyruğa doğru çekiyoruz.

Hamsinin kafasını koparmak istemezsek; yine sol avucumuza aldığımız hamsinin yanaklarının altında kalan solungaç bölgesinden sağ işaret ve baş parmağımızı kullanarak karnını sıyıyoruz. Akabinde yine bol su ile yıkıyoruz.

Afiyet olsun.
 
Geri
Üst