Hamur nasıl yoğrulur?

PaSikA

Yeni Üye
Üye
Hamur nasıl yoğrulur?
börek hamuru nasıl yapılır hamur nasıl yoğrulur mayasız hamur kızartması
Hamur işlerinizi hazır hamurla değil kendi açtığınız hamurlarla yapmak istiyorsanız buyrun hamur nasıl yoğurulur...

hamur-20c.jpg


Genellikle hamurlar, yapılacak börek çeşitlerine göre yoğrulur. Sâde veya mayalı.

Sâde mayasız hamurun yoğruluşu:

Yoğrulacak hamur, işin çeşidine göre kâfi miktarda iyi cins özlü undan alınıp, hamur tahtası mermer üzerine elenir. Ortası açılıp çukur yapılır. İçerisine tuz, çok az yağ, yumurtalı ya da yumurtasız olarak ılık su katılır. Lüzumuna göre yoğurt da katılır. Bunlarla un harmanlanır, iyice karıştırılır. Yapılacak şeye göre ya sert, ya orta sert veya yumuşak olarak yoğrulur.
En iyi yoğurma şekli, unu su ile karıştırdıktan sonra iki elin parmakları ile hamuru çekerek ve el ayalarını sürterek yoğurmaktır. Bir de ev hanımlarının yaptıkları gibi yumruklamak suretiyle yoğrulur. Hamur ne kadar çok yoğrulursa yapılacak börek o kadar iyi olur. Yoğurma işi bitince hamurun üzerine ıslatıp suyu sıkılmış bir bez örtmek hamurun kabuk bağlamasını önler.
Eskiler hamura sâde su yerine durultulmuş küllü su ilave ederek yoğururlardı. Böylece yoğrulan hamurlardan yapılması icap eden börekler daha gevrek olur, yenirken ağızda erir. Ama şimdi odun veya mangal kömürü külü bulmak her yerde mümkün değil, onun için küllü su konmaz. Bilgi olmak üzere küllü suyun nasıl elde edildiğini tarif edelim:
5 yemek kaşığı kadar temiz kül sekiz on bardak su ile karıştırılır. Bir iki dakika kaynatılır. Kül tencerenin dibine çöker. Üzerindeki durulmuş su alınır. Kullanılacak kısım bu durulmuş sudur.

Mayalı hamurun yoğruluşu:

Evvelce tarif edildiği gibi istenilen miktar iyi cins böreklik un elenir, tuzu konur. Ayrı bir yerde kuru veya yaş maya alınıp bir parça ılık suda biraz da şeker ilâvesiyle eritilir. Yoğrulacak hamura eklenir. Hepsi birlikte ılık su ile bilinen şekilde yoğrulur. Bir kaba konur. Üzeri örtülüp, bir bezle sarılarak kabarmaya bırakılır. Hamur yarım veya bir saat içerisinde iki misli kabarır. Mevsim kış ise yoğrulup, tencereye konan hamurun üstü örtülür, ayrı bir tencereye el dayanacak kadar su ısıtılır. O suya değmeyecek şekilde mayalı tencereye oturtulur. Kabarma işi tamamlandıktan sonra istenilen şey yapılır


alıntı
 
Geri
Üst