Hangi hastaliga hangi yiyecekler

CaRiZmA

Vip Melek
Üye
Hangi hastaliga hangi yiyecekler
Hangi Hastaliga Hangi Yiyecekler?

Doga bir eczane gibidir! Tahil, sebze ya da meyvelerde bulunan çesitli
maddeler, vitaminler;depresyondan tansiyona birçok hastaliga iyi gelir.
Urfa`nin aci pul biberinin cilde yararli, teni güzellestiren maddeler
içerdigini, Ilaçta aspirin neyse, yiyecekler içinde elmanin da o,
oldugunu söyleyen Londra Üniversitesi uzmanlarinin hazirladigi dogal savas
programinda hangi hastaliga karsi neler yemeniz gerektigi anlatiliyor.

GRIP

Satsuma: (Küçük portakal) Içerdigi folik asit ve C vitamini sayesinde
öksürügü ve kanli tükürükleri keser. Ayrica kan pihtilasmasina karsi en
etkin dogal yiyecek oldugu için ileri yaslarda felç ya da kalp krizi
riskini de azaltir.

Tarçin: (Yemeklere girmis olabilecek E-coli bakterisinin vücutta
yayilmasini engeller. Mideyi düzene sokar. Kusmayi engeller. Hatta bal ya da
limon suyuyla birlikte alindiginda bogazdaki yanmalari keser.

Hardal: ( Içindeki singrin maddesi, midenin gaz çikarmasina yardimci
olur. Sindirim sistemini düzenler, mide agrilarini giderir. En fazla bir
çay kasigi alinmalidir.

Nane: (Içerdigi mentol, midenin normallesmesine neden olur. Vücuda
giren grip mikrobuna karsi savastigi gibi, ileri yaslarda ülsere yakalanma
riskini de azaltir. Nane çayi, bas agrisi, grip, stres gibi
hastaliklarin yani sira mide yanmasina da bire birdir.

DEPRESYON
Avokado: ( Sindirimi çok rahat olan bu meyvayi özellikle yeni dogmus
bebeklerin ilk mamasi olarak tavsiye ederiz. Içerdigi E vitamini kalbe
iyi gelir, yüksek potasyum da dinç tutar ve insani depresyona sokan
uyusukluluk ve rahatligi üzerinden atar. Vücudun kolesterol oranini ayarlar.
Teninizin sürekli hücre yenilemesine neden olur. (Zayiflamak isteyenler
dikkat: Yag orani bir çikolata kadar yüksek olan avokadoyu yememenizi
öneririz.)

Çikolata: ( Sütlü çikolatalari tercih edin. Çünkü içerdigi kakao yagi,
magnezyum, E vitamini beynin kendisini yenilemesine ve psIkolojik
rahatlik saglamasina yardimci olur. Migreni olanlar çikolatadan uzak
durmalidir.

Istiridye: ( Içindeki demir, sperm sayisini ve insanin seks gücünü
artirir. A, B12 ve C vitaminleri içerir. Beyin için en faydali yiyecek olan
istiridye, enerji verir. (Dikkat: Kolesterol orani birçok baligin iki
katidir.)

Patates: ( Orta boy bir patates,bir insanin bir gün içinde almasi
gereken C vitaminini içerir. Beyindeki serotonin adli kimyasal maddenin
kendisini yenilemesini saglar.

IDRAR YOLLARI
Nane: Idrar söktürücü özellige sahiptir. Içerdigi mentol, midenin
normal islevini görmesine neden olur. Vücuda giren grip mikrobunakarsi
savastigi gibi, ileri yaslarda ülsere yakalanma riskini de azaltir.
Sabahlari mide bulantisini keser. Nane çayi, bas agrisi, stres gibi
hastaliklarin yani sira mide yanmasina da bire birdir. Ancak nane çayini aç
karnina degil, tok karnina içiniz.

Elma: Içindeki C vitamini ve pektin oldukça faydalidir. Kolesterolü
düsürür, sindirim sistemini düzenler ve idrar ve hacet yollarindaki
sorunlari giderir.

Kepekli ekmek: B3 vitamini, demir, potasyum ve folik asit içerir. Çok
fazlasi idrar yollarina zarar verirken, günde 2 dilim yemek iyi gelir.

ALERJI

Kayisi: Içindeki betakarotene adli madde hücrelere saldiran molekülleri
kontrol altina alarak,kanseri önler. Bir kayisi ne kadar parlaksa,
içindeki betakarotene orani o kadar yüksektir. Içerdigi kalsiyum ve
magnezyum, girtlak yanmalarini engeller. Kuru kayisiya rengi bozulmasin diye
eklenen sülfür dioksit, astim gibi alerjilere iyi gelir.

HEMOROID (BASUR)
Hindistan cevizi: Içerdigi myristin adli madde kusmayi engeller, basur
tedavisinde birebirdir. (Dikkat! Ancak fazlasi basur için
tehlikelidir.)

KARIN AGRISI
Papatya çayi: Bagirsak yollarinda toplanan gazi çikartir, sindirim
sistemini düzenler, mide agrisini keser.

KARACIGER
Enginar: Cynarine adli madde sayesinde en sert yiyecekleri dahi
sindirimine yardimci olur.Karaciger hastalarinin yani sira romatizma, artirit
ve gut hastaligina yakalananlarla, hamilelere siddetle tavsiye ederiz.
Meyan kökü: Dünya üzerinde birçok kabile yüzyillardir ülser, artirit,
bronsit ve karaciger rahatsizliklarina karsi meyan kökünü "dogal ilaç"
olarak kullanir. Adrenalini yükseltir, insanin strese girmesini
engeller, kan basincini düsürür.

Zerdeçal: Karaciger rahatsizliklarinin yani sira sindirime de yardimci
olur.

DIS
Ekmek: Sekerli yiyecek yenildiginde içindeki asitler dislere her 20
dakikada bir saldirir. Ekmek,disleri korur. Gün boyunca 6 ila 11 dilim
ekmek yiyin.

Meyve: (Her çesit) Günde 2 ila 4 ögün meyve tüketin.

Sebze: (Her çesit) Günde 3 ila 5 ögün tüketin.

Yogurt veya beyaz peynir: Eger yemekler arasi atistirirken dis
sagliginizi düsünüyorsaniz,kalsiyum deposu olan bu iki yiyecegi tercih edin.

Muz: Yüksek miktarda karbonhidrat içerir. Zengin bir potasyum
kaynagidir. Bu mineral, kalbin düzenli olarak çalismasini ve tansiyonun düzenli
olmasini saglar.

TANSIYON
Rezene: Içerdigi potasyum sayesinde tansiyonu düzenler. Saglikli kan
hücreleri için gerekli olan folik asidi de bol miktarda bulundurur.
Rezene çayi sindirim için iyidir.

Tahil: Kan damarlarini gevseten ve rahatlatan bir tür fotosentez
kimyasal maddesi içeriyor. Bu sayede kanin damarlardan daha rahat geçmesini
sagliyor. Tahil yemek sebzelere oranla vücutta daha fazla kalori
yakilmasini saglar. Kalorinin azalmasi tansiyonu düzenler.

Un: Yapildigi tahilin besin degerlerini içerir. B vitaminleri, E
vitamini, demir ve magnezyum açisindan oldukça zengindir.
Karaciger: Saglikli bir bagisIklik sistemi, cilt ve keskin gözler için
gerekli olan A vitamini açisindan zengindir. Küçük bir porsiyonu günlük
A vitamini ve demir ile aylik B12 vitamini ihtiyacini giderir.

SINDIRIM SORUNLARI
Arpa: Içerdigi kalsiyum ve potasyum gibi mineraller ile B vitamini
vücuda direnç kazandirir.Ayrica ABD`deki bir arastirma, 6 ay boyunca her
gün arpa ürünü seylerin yenmesinin kolesterol oranini yüzde 15
düsürdügünü kanitladi.

Yogurt: Günde 150 gram yogurt vücudun bir günlük kalsiyum ihtiyacini
karsilar. Meyvali yogurtlara 3 çay kasigi seker eklendigi için seker
oranlari daha yüksektir. Yogurttaki potasyum, kan basinci ve kalp
atislarini düzenler. Midenin yiyecekleri düzenli olarak ögütmesini saglar...

KILO KAYBI
Çikolatali puding: Bu sayede vücuttaki kan istedigi protein ve
mineralleri alir. Ingiliz Saglik Bakanligi, kilo kaybi yasayanlarin günde 3 kez
1 hafta boyunca puding yemesini tavsiye ediyor.

Peynir: 100 graminda 78 kalori bulunuyor.
Yumurta: Günde 2 yumurta kadinlarin günlük protein ihtiyacinin 4`te
1`ini, erkegin ise 5`te birini karsilar. A,D,E ve B vitaminleri içeren
yumurtadaki selenyum maddesi, bebeklerde sindirim sorunlarini çözer,
yetiskinleri de kansere karsi korur.

Dondurma: Günde 2 top vanilyali dondurma yemek, insan vücudunun günlük
protein ihtiyacinin yüzde 20`sini karsilar.

Salam: B vitamini, demir, sodyum ve potasyum deposudur.

MENOPOZ
Nohut: Sebze hormonu "fitoöstrojen" içerir. Bunlar östrojenin vücuttaki
etkilerini dengeler ve menopozun yarattigi etkilere karsi korur. Sebze
proteininin en zengin kaynaklarindan birisidir.

Kola: Kafein vücudun yorgunlugunu alir ve konsantrasyonu saglar.

Üzüm: Içerdigi "elajik" asit sayesinde menopozun neden oldugu kemik
erimesine karsi korur. Kandaki östrojen seviyesini yükselterek de menopoz
semptomlarini en aza indirir.

Kuru erik: Sadece iki-üç adet yemek dahi vücudun ihtiyaci olan
antioksidanlari karsilar. Idrar yollari kaslarini rahatlatir. Bu da kolon
kanserine karsi korur. Demir, A vitamini, B6 vitamini ve potasyum içerir.
Içerdigi yüksek orandaki bor minerali sayesinde menopoz dönemindeki
kadinlarda östrojen seviyesini dengede tutar.

Tatli patates: Adrenal salgilayan bezleri güçlendirerek vücuda enerji
saglar. Fosfor, magnezyum, kalsiyum, C vitamini, potasyum ve folik asit
içerir.

ROMATIZMA
Enginar:Vücuttaki zehiri atma etkisi sayesinde basta romatizma olmak
üzere gut hastaligi ve eklem yanmasina karsi birebirdir. Folik asit ve
potasyum kemikleri güçlendirir.

Domates:C vitamini boldur.

Tahil: Içerdigi dogal kimyasallar, romatizmanin yol açtigi eklem
yanmalari ve romatizmal agrilari hafifletir.

Kekik:Timol adi verilen bir tür dogal yag, vücuttaki diger yaglarin
parçalanmalarini saglar. Kekik yagi banyoda sürüldügü zaman romatizma
agrilarini büyük oranda azaltir.

Zencefil: Uyarici etkileri kan damarlarini genisletip kan dolasimini
artirarak romatizma agrilari ve yanmalari yok eder.

SISTIT
Kuskonmaz:Folik asit, C ve E vitaminleri içerir. Yenilen besinlerin
vücuttaki zehirli kalintilarini atmayi saglar. Karaciger ve böbreklerin
çalismasini kolaylastirir, destekler. Bu nedenle doktorlar, sistit
hastalarinin mutlaka kuskonmaz yemeleri gerektigini söylüyor.

KANSIZLIK

Hurma:Türüne göre degisse de hurmalarin birçogu yüksek oranda demir
içerir. Besin degeri yüksek ve önemli bir enerji kaynagidirlar. Dogal
müshil etkisine sahiptir. Kurutulmus olanlarina göre daha yüksek oranda su
ve daha düsük kalori içerir.

IDRAR VE BÖBREK
Pancar:Böbrekleri çalistirir. Önemli bir potasyum kaynagidir. Vücuttaki
tuz oranini dengeler. Bu sayede böbrekler ve idrar yollarinin
çalismasini destekler.

Kavun:Orta boy bir kavunun yarisi, günlük C vitamini ihtiyacini tamamen
karsilar. A vitamini ve betakaroten içerir. Bunlar antioksidan, yani
vücudu temizleyici etkiye sahiptir. Böbrekleri rahatlatir. Yüksek
miktarda su ve düsük miktarda kalori içerir.

DIYABET
Kuru fasulye: Lif açisindan zengin bir besindir. Bu da diyabet riskini
büyük oranda azaltir.Içerdigi karbonhidratlari vücudun sekere
dönüstürmesi uzun sürer.

Mercimek: B vitamini, demir, kalsiyum, potasyum, fosfor ve magnezyum
içerir. Çözünebilir lif içermesi sayesinde kandaki kolesterol oranini
düsürür. Bu nedenle diyabet ve kalp hastalari için kaçinilmaz bir
besindir.

BAS AGRISI
Nane: Nane çayi bas agrilarini dindirmek için birebirdir. Içerdigi
mentol ve mentol dogal yaglari sayesinde mideyi rahatlatma etkisine de
sahiptir.

Biberiye:Kimyasal içerikleri sayesinde dogal bir agri kesici görevi
görür.

Çikolata: Dogal antidepresan özelligi vardir. Çikolata magnezyum ve
demir içerir. Sinirleri gevsetici özelligi sayesinde bas agrisini
dindirir.

VÜCUT SU TUTMUSSA
Kus üzümü: 100 grami günlük C vitamini ihtiyacinin tam 3 katini
karsilar. Antibakteriyel ve yanmayi önleyici etkileri vardir. Zengin potasyum
ve düsük tuz içerigi, dehidratasyonu olanlar için önemli bir dogal
ilaçtir.

Kabak: 100 gram kabak günlük folik asit ihtiyacinin 4`te birini
karsilar. Yüksek orandaki potasyum sivi-tuz dengesini saglar.

Tahil: Idrar yollarini açici, çalistirici ve rahatlatici etkileri
sayesinde dehidratasyonu rahatsizligi bulunanlarin mutlaka yemeleri gerekir.
Mideyi rahatlatici özelligi vardir.

EGER MIDENIZ RAHATSIZSA
Tarçin:Mide yanmalarini ve kusma hissini alir.

Hindistan cevizi: Sütlü içeceklere eklendigi zaman mideyi gevsetici ve
gazini alici bir etki yaratir. Mide bulantilarini önler.

Lahana: Mayalanma sirasinda laktik asit üretir. Bu da sindirim
sistemindeki zararli bakterileri öldürerek sindirime yardimci olur.

GUT (DAMLA HASTALIGI)
Hamsi:Omega-3 yagi açisindan çok zengindir. Kolesterol seviyesini
düsürür. Kanin pihtilasmasini önleyerek damar tikanikligi, kalp krizi ve
dolayisiyla da felç geçirme riskini düsürür. Haftada en az 1 kez yemek
gerekir. Kalp hastalari için bu miktar haftada 3-4 porsiyon olmalidir.

ADET SANCISI
Muz:Içerdigi yüksek oranda B6 vitamini sayesinde kadinlarin adet dönemi
sancilarini büyük oranda azaltir. Dogal bir agri kesici gibidir.

Tarçin:Koli basilinin üremesini önler. Limon çayina balla birlikte
eklenerek içildiginde hem nezlenin yol açtigi bogaz agrilarina hem de adet
dönemi sancilarina iyi gelir.

HAMILELIK
Enginar:Bol miktarda folik asit ve potasyum içerir. Düsük yag orani,
sindirimi kolaylastirici etkisi, antioksidan özellikleri sayesinde anne
adayi ve bebegin sagligina önemli faydalari vardir.

Bögürtlen:E vitamini içerir. Vücuttaki zararli besin atiklarinin
temizlenmesini saglar. C vitamini boldur. Cenini korur.

ÇÖLYAK HASTALIGI
Kestane: Önemli bir enerji kaynagidir. Kolayca sindirilebilir. Çölyak
hastalari için bugday içermeyen un kaynagi olabilir. E ve B6 vitaminleri
içerir. yag oranlari düsüktür.

TIROID

Midye:Omega-3 yagi açisindan zengin bir besin kaynagidir. Içerdigi
selenyum minerali tiroit bezlerinin normal isleyisi için gereklidir.

FELÇ
Turunçgiller:C vitamini zengini turunçgiller içerdikleri flavonoid adli
antioksidanlar sayesinde atardamarlarin, kalbin zarar görmesini
önlüyor. Portakal içerdigi folik asit, kalp dostu potasyum ve kalsiyum
sayesinde saglikli alyuvar hücrelerinin çogalmasina neden oluyor.

Hamsi:Kolesterolü düsüren ve kan pihtilasmasini önleyen Omega-3 bol bol
var.

ASTIM
Sogan:Sarimsakla birlikte enfeksiyonlarla mücadele eder. Kükürt
bilesimleri atardamarlarin zarar görmesini önler. Sogan; kemik erimesine de
iyi geliyor.

ARTIRIT
Enginar:Enginarin en büyük özelligi toksinleri temizleme yetenegidir.
Bu nedenle artirit ve romatizmasi olan hastalara özellikle tavsiye
ediliyor. Cynarine adli madde, karaciger ve safra kesesinin
rahatsizlanmasini engelliyor.

STRES
Mayan kökü:Antivirüs etkisi vardir. Karacigeri korur. Adrenalin
salgilanmasini dengeler. Stresle basa çikabilmek için gerekli olan kortizol
hormonunu salgilatir.

ÜLSER
Lahana:Ülseri olan kisiler için tonik, yani mideyi temizleyici etki
yaratir. Yüksek oranda C vitamini içerir. Kirmizi lahana vücutta
antioksidan özellige sahip A vitamini içerir. Kanseri önleyici etkiye
sahiptir.Çig olarak salatalara katilmasi tavsiye edilir.

KEMIK ERIMESI
Kayisi:Yüksek oranda kalsiyum ve magnezyum içerir.

Süt:Kalsiyum, protein, B2-A-E-D vitaminleri, folik asit, fosfor ve
demir kaynagidir. Kalsiyum, D vitamini ve fosfor ile birlikte kemikleri ve
disleri güçlendirmek için çalisir. Bunlarin eksIkligi kemikleri eritir.

ARAÇ TUTMASI
Zencefil: Sindirime yardimci olur. Mide bulantisini giderir. Enerjinizi
artirir. Seyahatin ve otomobilde uzun süre gitmenin yol açtigi bulanti
ve rahatsizliklari azaltir.

CILT SORUNLARI

Papatya:Bitkisel yag ve kimyasallar içerir. Çay olarak içildiginde
sindirime yardimci olur, karin agrilarini dindirir. Sicak bir banyonun
ardindan hazirlanacak papatya çayi torbalari, egzamanin neden oldugu
kasinti ve yanmalari alir.

Aci pul biber: Portakaldan 3 kat daha fazla oranda C vitamini içerir.
Capsantin adli kimyasal madde zona hastaliginin neden oldugu agrilari
dindirmek için yapilan kremlerde kullanilir.

Portakal suyu:Bir bardak portakal suyu günlük C vitamini ihtiyacinizin
tamamini karsilar. Içindeki potasyum vücudun su dengesini korur; cildin
kurumasini, kirisIkliklarin meydana gelmesi önler.

Portakal yagi:Susam yagiyla karistirilarak kullanildiginda iyi bir cilt
yagi elde edilir.Ayrica;selülitli bölgelere portakal yagiyla masaj
yapilmasi tavsiye edilir.

LAKTOZ DAYANIKSIZLIGI
Badem:Yüksek oranda kalsiyum, magnezyum, potasyum, fosfor, E vitamini,
B2 vitamini, antioksidan içerir. Bu nedenle laktoz (süt sekeri)
dayaniksizligi bulunan ve günlük gidalar yiyemeyen kisiler için badem ideal
bir besin kaynagidir.

KALP
Bezelye:Haftada 10 porsiyon domatesli bezelye yemegi yiyen bir erkegin,
yemeyene oranla prostat kanserine yakalanma riski yüzde 35 daha az. B
vitamini ve protein deposu olan bezelye, kalp için de çok önemli.

Kepekli Ekmek: Kalp hastaliklariyla bagirsak kanseri için
faydalidir.Günde 12 gramdan fazlasi kisiye göre zararli olabilir.

Kiraz: 100 graminda 40 kalori bulunuyor. Içerdigi ellegic asit, vücudu
kansere karsi korurken,kiraz kalp damarlarindaki normal bir kan
dolasimini saglar. Çok kiraz yenmesi, gut hastaligina yakalanma riskini de
düsürür.Günde 20 kiraz yemek 1 aspirin yerine geçiyor.

Çikolata:E vitamini, magnezyum ve demir; kalp hastaliklarina yakalanma
riskini düsürür. Günde en fazla 1 çikolata yiyin.

Elma: Günde 5 adet yiyin.

Misir Gevregi: Günde 1 tabak yeterli.

Salatalik: Diyet yapanlarin en büyük yardimcisi olan salatalik,
kolesterolü düsürür. Kalbi güçlendirir.Unutmadan ekleyelim. Salatayi soymadan
yiyin. Çünkü kalbi kuvvetlendiren madde, kabugu ile derisi arasinda
bulunuyor.

Yumurta:Tüm yiyecekler içinde en kaliteli proteini içerir. En önemli
özelligi, kolesterol oranini düzenleyen lesitin maddesi içermesi. Tavada
az yagda pisirilmis yumurtayi tavsiye ederiz.

Sarimsak:Mutfaginizdan eksIk etmeyin. En az 1000 dogal tedavide
kullanan sarimsak, sindirim sisteminden, kansere, kan dolasimindan kalp
hastaliklarina kadar her seye yarali. Ancak hamileler dikkat olmali. Asiri
sarimsak da kalp yanmalari ve çarpintilarina yol açar. Günde bir dis
yeter.

Humus:E vitamini zengini humus, kanda kolesterol oranini da ayarlar.

Kavun:Bir kavunun yarisi insan vücudunun günlük C vitamininin
ihtiyacinin tamamini, A vitaminin de yüzde 15`ini karsilar. Kavun, kalp ve
böbrek hastalarinin diyetlerinde sIkça kullanilan bir meyvedir.

Süt:Tam bir kalsiyum, protein, folik asit, A, E ve D vitaminleriyle
fosfor deposu. Çocuk ve genç ve hamilelerin günde en az yarim litre süt
içmesi tavsiye ediliyor.

Seftali:Bir seftali, günlük C vitamini ihtiyacinizin yarisini karsilar.
Sindirimi kolay olan meyvanin koyu renklilerini tercih edin. Çünkü
kabuguna renk veren betakarotene maddesi, kalp ve kansere karsi faydalidir.

Pirinç:E ve B12 disinda tüm B vitaminleri ve potasyum içerir. Özellikle
kolon ve bagirsak kanserlerine karsi faydalidir.Kolesterolü
düsürdügünden kalbe iyi gelir.

Tuz:Vücuttaki kan dolasimini ve sinir sistemini düzenler. Mide kanseri,
kemik erimesi, kalp sorunlarina bire birdir. Ingiliz Saglik Bakanligi,
halkina günde 9 gram tuzun kafi oldugunu, asirisinin vücuda zarar
verecegini açikladi.

Çay:Günde 2 bardak içilen çayla, 4 elma, 5 sogan, 7 portakal yemis gibi
kalp dostu antioksidan madde almis olursunuz. Ingilizler, özellikle
çocuklarin haftada en az 6 bardak sütlü çay içmesini öneriyor.

Ton Baligi: Kolesterol ve tansiyonu düzenler. Anemi hastaligina karsi D
ve B12 vitamini içerir. Birçok kansere karsi vücudu içerdigi nikotinik
asitle korur. Bir konserve ton baligi vücudun D vitamini ihtiyacinin
tamamini karsiliyor.

Hindi Eti: 125 grami, vücudun günlük folik asit ihtiyacini karsilar.
Folik asit, kan hücrelerinin yenilenmesine yardimci olur.

Karpuz:Bir dilimiyle günlük C vitamini ihtiyacinizin %80`nini
karsilarsiniz. Içerdigi potasyum, kan dolasimini saglar.

KANSER
Kayisi:Antioksidan olan betakaroten açisindan zengindir. Hücrelere ve
dokulara zarar veren moleküllerin etkisini ortadan kaldirarak kansere
karsi koruyucu etkisi vardir. Lifli oldugu için bagirsaklari koruyucudur.

Tahillar:Arpa, misir, bugday, yulaf gibi tahillar B ve E vitamini,
potasyum ve kalsiyum içerir. Kanserojen maddelerin vücuttan atilmasi
sürecini hizlandirir. Tahil agirlikli bir beslenme rejimi, bagirsak kanseri
riskini yari yariya azaltiyor.

Fasulye:Fasulye, C vitamini ve betakaroten gibi kalp hastaligi ve
kanseri önleyen antioksidanlar açisindan zengindir. B vitamini de seks
hormonlarini kuvvetlendirir.

Pancar: Demir ve folik asit açisindan zengin olan pancar eski çaglardan
beri kan hastaliklarinin tedavisinde kullanilmaktadir. Amerikali
uzmanlar pancar suyunun sarilik tedavisinde de etkili oldugunu belirtiyor.

Lahana:Kanserli hücrelerin çogalmasini önleyen karoten maddesi içerir.

Havuç:Tam 40 arastirma havuç tüketimi arttikça kanser riskinin
azaldigini ortaya koymustur. Bunun temel nedeni betakaroten, C ve E
vitaminleri gibi antioksidanlar açisindan zengin olusudur.

Nohut:Yag düzeyi düsük olan ve kolesterol içermeyen nohut kalsiyum,
magnezyum, fosfor, potasyum, bakir, manganez, betakaroten ve folik asit
açisindan zengindir. Gögüs kanserine karsi korur.

Incir:potasyum, demir ve kalsiyum içerir. Sindirim sistemine yardimci
olur. Eski çaglarda kanserli hücrelerin tedavisinde kullanilan incir,
modern tip tarafindan da kansere karsi koruyucu olarak öneriliyor.

Sarimsak:BagisIklik sistemini güçlendirdigi ve kansere, yüksek
kolesterole, kalp ve dolasim sistemi hastaliklarina karsi koruyucu etkisi
vardir.

Findik:Kalp krizine karsi koruyucu olan E vitamini açisindan en zengin
besinlerin basinda gelir. Her gün yenilen bir avuç findik kansere ve
kirisIkliklara karsi koruyucudur.

Mercimek:B vitamini, demir, kalsiyum, magnezyum, fosfor ve potasyum
içerir. Lifli özelligi kandaki kolesterol oranini düsürür, seker ve kalp
hastalari için yararlidir.

Zeytinyagi:Içindeki omega yag asitleri, kandaki kolesterol düzeyini
dengede tutar. Antioksidan özelligi olan E vitamini açisindan da
zengindir. Bu sayede kalp krizi, felç, kanser ve erken yaslanmaya karsi beyni
koruyucu etkiye sahiptir.

Sogan:BagisIklik sistemini güçlendirir. Içerdigi allicin ve sülfür;
mide ve bagirsak kanserine karsi koruyucu etkiye sahiptir. Son
arastirmalar kemik erimesine karsi, peynir ve sütten daha etkili oldugunu
göstermistir.

Seftali:Teki bile insanin C vitamini ihtiyacinin yüzde 50,sini
karsilayabilir. Sindirimi kolaydir. Kansere ve kalp krizine karsi koruyucu olan
betakaroten açisindan da zengindir. Bir tanesinde 33 kalori vardir.

Pirinç:pirinç mükemmel bir enerji kaynagidir. E ve B vitaminleri
açisindan zengindir. Bagirsak kanserine karsi koruyucu olan pirinç,
kolesterolü düsürerek kalp krizi riskini de azaltir.

Çilek:Kolesterol düzeyini düsürür ve sindirim sistemini düzenler.
Ellegic asit adi verilen kansersavan bir maddeyi de içerir.

Domates:Likopen açisindan zengin ender bitkilerden biridir. Likopen,
pankreas gibi çesitli kanser hastaliklarini önleme konusunda hayati
önemdedir. C vitamini açisindan zengindir ve bagisIklik sistemini
kuvvetlendirir. Lifli bir besin olmasi da bagirsak kanseri riskini azaltir.

GÖZ
Misir:Zeaksantin adli bir bitkisel bilesim içerir.Bu madde yasa bagli
olarak gelisen görme bozukluklarini azaltir.

Ispanak:Antioksidan özelligi tasiyan A vitaminine dönüsen betakaroten
içerir. Saglikli gözler için gereklidir. Katarakt ve diger göz
tabakalarinin bozulmasina karsi lutein maddesi de içerir.Pisirdikten sonra hemen
tüketin; beklemesi halinde içindeki yararli maddeler toksIk maddelere
dönüsebilir.

BAGIRSAK
Elma:protein, vitamin ve dogal kimyasallar sayesinde sindirime yardimci
olur. Sindirimi kolaylastirir. Bagirsak sorunlari çeken kisiler için
dengeleyici ve normallestirici besin olarak nitelenirler.
 
Geri
Üst