Hangi ot ve baharat hangi balıkla gider | Melekler Mekanı FORUM - 29 Ağustos 2016

Hangi ot ve baharat hangi balıkla gider

Konu, 'Deniz Ürünleri' kısmında Lamazi tarafından paylaşıldı.

  1. Lamazi

    Lamazi Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    22 Eylül 2008
    Mesajlar:
    1.339
    Beğenilen Mesajlar:
    27
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    BURSA
    dolmanın yanına ne gider balığın yanında ne gider biber dolmasının yanına baligin yanina balığın
    [​IMG]



    [​IMG]





    Baharatların büyük bir kısmının üretim yeri uzak doğudur. Çin’de, Hindistan’da ve Güneydoğu Asya’da üretilen baharatlar uzun yıllar boyu “İpek Yolu” diye bildiğimiz, ülkemizden geçen ticaret yolu ile ve kervanlarla Avrupa’ya taşınmıştır. Bu transit ticaret nedeniyle ülkemiz insanı da baharatlarla tanışmış ve bunları, uzakdoğu kadar olmasa bile geniş biçimde kullanmaya başlamıştır.

    Otların bir kısmı ise ülkemizde üretilmekte, bir kısmı ise ithal edilmektedir. Otlar da baharatlarla birlikte yemeklerimizi tatlandırmakta kullanılmakrtadır. Aynı şekilde ot ve baharatlar balık ve deniz ürünleri yemeklerinde de kullanılmaktadır. Bu nedenle ot ve baharatların kısa tanımları ile kullanıldığı deniz yemeklerini aşağıda sunmaya çalışacağız. Burada yalnız Türk mutfağındaki değil, bulabildiğimiz kadarıyla bütün Dünya mutfaklarındaki kullanımlar esas alınmıştır

    Fesleğen: Yengeç, istakoz ve karides gibi kabuklu deniz ürünlerinden yapılan yemeklerde.

    Defne yaprağı: Bilumum balık buğulamalarında, haşlamalarda, balık şişte

    Keraviye: Buğulama, haşlama ve dolmalarda

    Zencefil: Şark usulü bütün balık yemeklerinde, kavurmalarda, istakozda, sos yapımında, midyede

    Köri: Uzakdoğu balık yemeklerinde, zencefile alternatif olarak (zaten içinde zencefil vardır)

    Mercanköşk: Balık yanında sunulan tereyağında, soslarda ve dolmalarda

    Hardal: Toz halinde güveçlerde, yapılmış olarak yengeçle

    Muskat: Yengeç ve istakozla


    Nane: Balık ızgaralarda, balık çorbasında, cumbo karides tavada

    Paprika: Dolma ve güveçlerde

    Maydanoz: Balık yanında sunulan tereyağında,soslarda (özellikle limon sosunda), dolmalarda

    Karabiber-beyaz karabiber (tane ve toz): Bütün balık ve deniz ürünü yemeklerinde marine etmek ve tadlandırmak için

    Kırmızı biber (toz veya pul): Buğulama ve haşlamalarda, çorbalarda, güveçlerde

    Adaçayı: Dolma ve güveçlerde

    Kekik: A.B.D.’de bütün deniz ürünleri ile birlikte

    Tarhun: Fırın ve soslu balık yemeklerinde

    Biberiye: Tadı nispeten yavan olan balıkların fırın, soslu fırın, kavurma ve yahnilerinde

    Sarmısak: Buğulamalarda, soslarda, kavurmalarda, çorbalarda, zeytinyağlı soslarda

    Ceviz: Tarator ve benzeri soslarda

    Badem: Cevizin kullanıldığı yerlerde alternatif olarak

    Kapari: Turşu halinde buğulamalarda





     
Hangi ot ve baharat hangi balıkla gider konusuna benzer içeriklerimiz
  1. hangi OTsunuz?

    Milletin işi gücü yok valla bunu da yapmışlar Ocak 1 - 9 — Isırgan otu Ocak 10 - 24 — Ebemgümeci Ocak 25 - 31 —Dereotu Şubat 1 - 5 — Bildiğimiz ot $ubat 6 - 14 —Çimen $ubat 5 - 21 — Maydanoz $ubat 22 - 28 — Kıvırcık Mart 1 - 12 — Sarmaşık Mart 13 - 15 —Dereotu Mart 16 - 23 —Ebemgümeci Mart 24 - 31 — Bildiğimiz ot Nisan 1 - 3 — Isırgan otu Nisan 4 - 14 —Kıvırcık Nisan 15 - 26 —Ebemgümeci Nisan...
  2. hangi baharat hangi yemege yakışır

    zencefil hangi yemeklerde kullanılır köfteye hangi baharatlar konur zerdeçal yemeklerde kullanılır kişniş kullanılan baharatlar Adaçayı Ballıbabagillerden kokulu bir bitkidir. Bütün Avrupa ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de çokça yetişir. Tüylü ve beyazımsı bir renkte olan yapraklarının kurusu çay gibi haşlanarak içildiği gibi, et yemeklerine koku ve lezzet vermek için de kullanılır....
  3. Balık pişirirken hangi baharatlar kullanılır?

    kapari hangi yemeklerde kullanılır kapari nerde kullanılır nerelerde nerede En vitaminli ve hormonsuz besinlerden biri kuşkusuz balıklardır.Her evde sık sık tüketilmesi gereken bu önemli besin kaynağı balıkları pişirirken hangi baharatların kullanılacağı konusunda sizlere püf noktalırını bildiriyorum Baharatların büyük bir kısmının üretim yeri uzak doğudur Çin’de, Hindistan’da ve Güneydoğu...
  4. Hangi Baharat Hangi Yemekte Kullanılır ?

    zerdeçal hangi yemeklerde kullanılır kuru fasulye baharat Baharatlar yemeklere ayrı bir lezzet katar...Çoğu baharat yemeklere lezzet vermesi dışında zayıflamamıza da yardımcı olurlar...Diyetisyenler, yemeklerde özellikle tarhun, fesleğen, kekik, nane, pul biber, kişniş, zerdeçal, kimyon, sarımsak ve limon kullanmaktan kaçınmamak gerektiğini söylüyor. Acı Kırmızı Toz Biber : Acı ve tatlı...
  5. Hangi Baharat Hangi Yemeğe

    Hangi baharat hangi yemeğe daha fazla yakışır lezzetine lezzet katar yardımcı olabilirmisiniz baharat işini çok seviyorum

Sayfayı Paylaş