gebe
  1. TİTAN

    TİTAN Forum Okuru

    Hangi Tatlıya Nasıl Şerbet Hazırlanır ? Tatlıya Göre Şerbet Hazırlama Rehberi !

    Konu, 'Tatlılar' kısmında TİTAN tarafından paylaşıldı.

    şerbet nasıl hazırlanır şerbet nasıl yapılır


    Sevgili melekler, içinde bulunduğumuz Ramazan ayının da etkisiyle oruçlu olan midelerin canı şu sıcak günlerde sudan sonra en çok tatlı çeker iftarda :) Gün içinde orucun etkisi ve Ramazanın bereketi ve şevkiyle çeşitli yiyecekler hazırlanırken tatlı baş köşede ki yerini alır mutlaka. Osmanlı mutfağından da gelen bir gelenekle daha sağlıklı ve hafif olan sütlü tatlılar yerine şerbetli tam misfir ağırlamalık tatlılar hazırlanır. :) Bilen bilir her tatlının şerbeti ufak tefek farklılıklarla hazırlanır. Biz bu yazımızda bilmeyenlere için hangi tatlıya hangi şerbet nasıl hazırlanır, miktarları ve tatlı şerbetlenmeleri ile ilgili bilgiler vermek istiyoruz :)



    [​IMG]



    Baklava şurubu
    Temel yapılışında 1000 g toz şeker, 500 g su ve limon tuzu katılarak kaynatılır. Sütlü Nuriye’de ise şuruba süt katılarak sütlü şurup yapılır. Kuru baklavada limon tuzu kullanılmaz. Ayrıca şurubun suyu biraz daha azaltılır. Ev tipi baklavalarda ise genelde baklava fırından çıkar çıkmaz değil; soğuduktan sonra kaynamış şurupla tatlandırılır.

    Tel kadayıf şurupları
    Tel kadayıfın çeşitlerine göre toz şeker ve su gramajları değişir. Basma kadayıf 1300 g toz şeker, 650 g su ve az miktarda limon suyu. Burma kadayıf için 1500 g toz şeker, 500 g su, az miktarda limon tuzu. Sarma tel kadayıf için 1000 g toz şeker, 500 g su ve az miktarda limon tuzu. Yassı tel kadayıf şurubu için 750 g toz şeker, 1250 g su, yağda pişirildikten sonra şuruplanır. Üstü kapalı olarak 10-15 dakika hafif ateşte kaynatılır. Bu, şurubu iyice emmesi ve koyulaşması için yapılır.

    Revani şurubu
    1000 g toz şeker, 1000 g su ve az miktarda limon suyu birlikte kaynatılır. Pişmiş revani soğuk ise şurup kaynatılmış olmalı, revani şuruplandıktan sonra tepsi 2-3 dakika sıcak fırında bekletilerek toplanmaması sağlanmalıdır.

    Şam tatlısı şurubu
    1000 g toz şeker, 400 g suyla kaynatılır. Fırından çıkarılmış şam tatlısının üzerine hafif soğutulmuş olarak yedirilip 23 dakika üstü kapalı olarak sıcak fırında bekletilip çıkartılır.

    Şekerpare şurubu
    1000 g toz şeker, 1200-1250 g su ve az limon suyuyla beraber kaynatılır. Pişen şekerpareler, sıcak veya soğuk da olsa kaynatılmış şurup ile şuruplandırılır.

    Tulumba şurubu
    1000 g toz şeker, 400 g su ve limon tuzu kaynatılır. Burada suyun az olmasının nedeni, tulumba tatlısının kabuklarının sert ve gevrek kalabilmesi içindir. Aynı şurup, lokma, hanım göbeği, vezir parmağı, kalbur ve Çerkez tatlı çeşitleri için de geçerlidir. Damak tadı için fazla şekerli olabilir. Lezzet için şurup sulandırılmalı ve tatlılar yumuşatılarak kısa sürede tüketilmelidir.

    Şambaba şurubu
    İyi mayalanıp pişen şambabalar; 750 g toz şeker, 1000 g su ile kaynatılmış şurubun içine konur. Dip taraf şurubu emince kevgirle ters yüz edilip, 5-10 dakika çok kısık ateşte kaynatılmadan bekletilip, şuruptan çıkarılır. şambabalar, şurubu emmiyor ise şuruba bir miktar su ilave edilip sulandırılır.

    Ekmek kadayıfı şurubu
    1000 g toz şeker, 1000 g su, az limon tuzuyla kaynatılır. Farklı bir şuruplama tekniği olup, renk alması için önce şeker kızartılır. Karamelize renk haline gelince su ile yumuşatılıp hazırlanan şuruba katılır. Ekmek kadayıfları çok kısık ateşte bu şurupla haşlanır.

     
Hangi Tatlıya Nasıl Şerbet Hazırlanır ? Tatlıya Göre Şerbet Hazırlama Rehberi ! konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Şerbet

    Şerbet

    Rüyada içilen şerbetin rengi sarı ise, hastalığa; gül, bal, vişne, nar veya üzüm gibi şurup ve şerbetleri içmek, sağlam bir bünyeye sahip olduğuna; hiç bilmediği bir şurubu içmesi, ilme yakın olmasına işarettir. Rüyada şerbet içtiğini görmek malınızın ve de paranızın sağlayacağı imkanlarla ömrünüzün sonuna kadar rahat içinde yaşayacağınızı belirtir. Şerbet dağıttığını görmek ise insanları...
  2. Lohusa Şerbeti Nasıl Yapılır?

    Lohusa Şerbeti Nasıl Yapılır?

    şerbet yapımı lohusa şerbeti tarifi mevlüt şerbeti nasıl yapılır mevlüt lohusa şerbeti, nedir, nasıl yapılır, malzemeleri, yapılışı, ile ilgili bilgileri burada bulabilirsiniz Sevgili melekler, 9 ay 10 gün dolup o müthiş an yaşandıktan sonra evde bir hazırlıktır başlar.Bu hazırlıkların en gelenekseli ise lohusa şerbetidir. Lohusa şerbeti,tebriğe gelen akrabalara, yakınlara ve...
  3. Tatlı Şerbeti Nasıl Yapılır Dökülür Melekler

    Tatlı Şerbeti Nasıl Yapılır Dökülür Melekler

    Ramazan ayında tatlıyla düşenlerdenim ama şerbeti bir türlü ayarlayamıyorum. Tatlı şerbetini tam olarak nasıl yapmalıyım nasıl ayar vermeliyim ?
  4. Tatlı Şerbeti Hakkında Tüm Bilgiler Burada...

    Tatlı Şerbeti Hakkında Tüm Bilgiler Burada...

    tatlı şerbeti, nedir, nasıl yapılır, nasıl dökülür, malzemeleri, hazırlanışı, ile ilgili bilgiler burada melekler Malum Ramazan ayındayız melekler :) Allah hepimizin ibadetlerini kabul etsin :) Oruçlu olunca insan ister istemez sofrasında tatlı istiyor.Zaten adetlerimizdendir,iftar sofrasında mutlaka bir tatlı bulundurmaya çalışırız.Misafir ağırlayacaksak da zaten olur. Uzmanlar...
  5. Lohusa şerbeti nasıl hazırlanır bilen yazar mı?

    Lohusa şerbeti nasıl hazırlanır bilen yazar mı?

    Arkadaşım doğum yapacak ve ona yardım etmek için lohusa şerbetini ben hazırlamak istiyorum.Nasil yapıldığını biliyorum ama yine de bir tarif verirseniz sevinirim :)

Sayfayı Paylaş