hastalıklardan korunmak için bağışıklık diyeti

elmalı kurabiye

Yeni Üye
Üye
hastalıklardan korunmak için bağışıklık diyeti
powerade faydaları
son zamanlarda ortaya çıkan virüsler salgınlar içinizi karartmasın biz yine dogru bildiğimiz doğal gıdalardan devam edelim:) işte bagışıklık sistemimizi koruyacak besinler


selulit_saglikli_beslenme-3953.jpg






Bağışıklık diyeti ile hastalanmaya son!
Hastalanmamak için gerçekten çok uğraşıyoruz. Ama her şeye rağmen boğazdaki o kaşıntı hissi bir türlü gitmiyor değil mi? Her an hastalanacakmışsınız gibi… Bazı yiyecek ve içeceklerin doğal yoldan bağışıklık sistemini güçlendirdiğini bilirseniz, bu histen kurtulmak çok da zor olmayacaktır...


Domates çorbası için
Soğuk algınlığını yenmek için tavuk suyuna çorba tavsiye edilir. Ancak en baştan korunmak istiyorsan, en iyisi domates çorbasıdır. American Journal of Clinical Nutrition’daki bir çalışmada 10 katılımcı üç haftalığına domates ağırlıklı bir diyet uygulamış. Sonraki üç hafta boyunca da hiç domates yememiş. Yapılan tespitte domates diyetini uyguladıkları dönemde, hiç domates yemedikleri döneme göre hastalıklarla mücadele eden beyaz kan hücrelerinin serbest radikallerden % 38 daha az hasar aldıkları görülmüş.

Yağ konusu önemli
Öğle yemeğinde salata yemek akıllıca olur. Ancak yağsız yemek konusunda aynı şeyi söyleyemeyeceğiz. Iowa State Üniversitesi araştırmacıları 12 hafta boyunca yedi kişiyle yaptıkları çalışmada bu kişilere sadece salata vermiş ve her yemekten sonra kan değerlerini ölçmüş. Sonuçta salatalarında yağ kullanmayanların bedenlerinde bağışıklık sistemiyle bağlantısı olan karotenoidlerin ve antioksidanların emilmediği görülmüş. Doktor Wendy White, karotenoidlerin bağırsaklardaki emici hücrelere ulaşması için yağa ihtiyaç olduğunu belirtiyor

Kolay bir çözüm: Yulaf
Hepimizin bedeninde bazı katiller mevcut. Kemik iliğinde üretilen, makrofaj adı verilen beyaz kan hücreleri, bedeni sürekli olarak gezer, bakteri ve virüslerle mücadele eder. Ancak bunların çalışabilmesi için yardımınıza ihtiyaçları vardır. Öldürücü hücreler, lif bileşenlerinden biri olan beta-glucan sayesinde harekete geçer. En önemli kaynağını soracak olursanız da cevabı yulaf lapasıdır. Bunu en yakın bir markette rahatlıkla bulabilirsiniz.


Yoğurdu kim sevmez!
Kesilmiş sütün suyundan elde edilen protein, bağışıklığı etkili biçimde güçlendiren bir kokteyldir. Sistein adı verilen (ve bedende glutatyona dönüşen) amino asit bakımından oldukça zengindir. Glutatyon güçlü bir antioksidan olup, hücreleri, bakteri ve virüsler yüzünden meydana gelen hastalıklara karşı destekler. Bu proteini içmek yerine yoğurda ilave edip de yiyebilirsiniz. Normalde yoğurt kâsesinin üzerinde oluşan temiz sıvı genelde kesik süt proteinidir. O yüzden o kısmı dökmeyip, tekrardan yoğurdun içine karıştırmalısınız.


Buharda olursa daha iyi
Kızartmayı bir kenara bırakıp, buharda pişmiş sebzeleri tercih etmekte fayda var. Fazla yükleri kaybetmek; sadece kardiyovasküler hastalıklar ve diyabet riskini azaltmakla kalmaz, aynı zamanda bağışıklık sistemini de düzenler. Tufts Üniversitesi araştırmacıları belirgin bir şekilde fazla kiloları olan insanlardan günde 100-200 kalori daha az almalarını istemiş. Kilo kaybının ve kolesterol değerlerinin değişmesinin yanı sıra, katılımcıların bağışıklık sisteminin hastalıklara karşı güçlendiği tespit edilmiş. Araştırmacılar tam olarak nedenini bilmese de kesin bir şey var ki; günde 100 kalori azaltmak oldukça basit bir iş. Mesela bir dahaki sefere portakal suyunu suyla değiştirip, patatesinin yanında da sos almamayı deneyebilirsiniz.


Acıyı hisset!
Acı yiyeceklere yakıcılığı veren bir bileşik olan kapsaisin, hastalığı daha başlamadan durdurabilir. Güney Kore Uslan Üniversitesi’nde farelere günlük dozlar halinde kapsaisin verilmiş ve sonuçta hiç bu madde verilmemiş olan farelere göre bedenlerinde üç kat fazla antikor üreten hücreye rastlanmış. Bilindiği gibi daha fazla antikor demek, daha az soğuk algınlığı ve nezle demektir. Araştırmacı Doktor Rina Yu, diğer çalışmalarda da belirlendiği gibi bu bileşimi barındıran yiyecekleri yiyerek bağışıklık sistemini güçlendirebileceğinizin altını çiziyor.

Spor içeceklerinin faydası
Powerade gibi spor içecekleri içmek, egzersiz sırasında vücudunun kendine gelmesini sağlamakla kalmaz, aynı zamanda gripten de koruyabilir. International Journal of Sport Nutrition’da yayımlanmış bir çalışmada, 10 atlet egzersizleri sırasında her 15 dakikada bir, bir bardaktan daha fazla bu içecekten içmiş. Sonuçta plasebo içtikleri zamana göre bağışıklık sistemlerinin daha iyi tepki verdiği görülmüş.


Önce şarap sonra akşam yemeği
Akşam yemeğiyle birlikte şarap içmek (kalbine yararlı olmakla birlikte), yemek zehirlenmesini daha bir şey olmadan engeller. Oregon State Üniversitesi araştırmacıları şarabın; koli basili, listeria ve salmonella gibi çeşitli hastalıklara sebebiyet veren mikrop ve bakterilerin oluşumunu engellediğini tespit etmişler. Laboratuar çalışmalarında şarabın içeriğini oluşturan; etanol, organik asitler ve düşük pH’ın, mikropların genetik yapısını karıştırdıkları anlaşılmış. Araştırmacılar bütün şarapların aynı etkiyi yarattığını ama kırmızının daha güçlü olduğunu söylüyor.

Soğuğa karşı çay
Ancak herhangi bir çay değil; sarı papatya çayı. London Imperial College araştırmacılarına göre bu çay sizi kış aylarının sıkıntılı zamanlarında koruyacak. İki hafta boyunca günde beş bardak papatya çayından içen insanların kan değerlerinde bitkisel bir bileşim olan polifenolun arttığı gözlemlenmiş. Araştırmanın başı olan Doktor Elaine Holmes, katılanların değerlerinin çayı bıraktıktan sonra iki hafta boyunca yüksek olduğunu belirtiyor. Papatya çayı aynı zamanda glisin değerlerini yükselttiğinden, sinirleri rahatlatır ve yatıştırır.


Bal kürü
Kolay sindirilen bal bağırsak ve böbreklerin daha iyi çalışmasına da yardımcı olur. Bilindiği gibi bal önemli bir enerji kaynağıdır. Yapılan araştırmalarda da tespit edildiği gibi yorgunluğu giderip, hem beynin hem de bedenin çalışmasını kolaylaştırır. Ayrıca tansiyonu düşürür, kansızlığı giderir, damarları açar, cildi yumuşatır, nezle ve öksürüğe iyi gelir, alerjik durumları önler, ülsere faydalıdır ve ağrı dindirici özelliği vardır. Bütün bunların yanında üç gün süreyle uygulayacağın bal kürü bağışıklık sistemini bir hayli güçlendirir. Sabah, öğle ve akşam birer yemek kaşığı yemelisin. Acıktığında aralarda yine bal tüketmelisin. Ayrıca bol bol su içebilir ve sadece bir parça doğal ekmek yiyebilirsin.

kaynak:ekolay
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu
 
Geri
Üst