Hayata virgül koyabilmek...

ESDE

Hamiş Melek
Hayata virgül koyabilmek...
hayata virgul koyabilmek, hayat, virgul, insan, beklemek konusunu incelemektesiniz


Sevgili Melekler,

Kızılderililer atlarıyla bir yerden başka bir yere giderken ara sıra durup hep birlikte yere iner ve otururlarmış. Sebep olarak da “ruhlarımızın yaratılışı bu kadar hıza alışık değil, biraz soluklanalım da ruhlarımız bize yetişsin” derlermiş.



kizilderili-e4.jpg



Yine Üstün Dökmen Hocam bir seminerinde yaşlılıkta yaşanan pişmanlıkları şu sözleri ile çok güzel özetliyor; “insan gençlikte bir merdiven bulup sadece kendi doğrularının peşinde koşarak, geleceği düşünmeden herhangi bir duvara merdivenini dayıyor, soluk almadan çıkıyor da çıkıyor. Ta ki yaşlılığa doğru duvarın tepesine çıkıp da öbür tarafı(!) görünce duvarın da merdivenin de yanlış olduğunu anlıyor. Hata nerede? Ara sıra hem duvarı hem de merdiveni sorgulamak lazım”

Dilbilgisinde; “yazılı cümlelerde birbiri ardınca sıralanan eş görevli kelime ve kelime grupları arasına konulan, kısa bir durmayı göstermek için kullanılan noktalama işaretinin adı” anlamı taşımaktadır.

Deyimlerimizde de yer almıştır, “durup düşünmek” diye.

Kur’an-ı Kerim’de de bir çok yerde “siz hiç düşünmez misiniz?” buyrulmaktadır.

Argoda da yer bulur hayata virgül koymak, “olaya uyandı” deriz. Devam eden yoğunluğun bir yerinde durabilmişsek ve durdurulabilmişsek fark ederiz ancak nereye gittiğimizi; işte o anda uyanırız hayata.

Zamana yön vermiş insanların hayatına baktığımız zaman görürüz ki onları uyandıran kısa bir andır. Kimi zaman bir konuşma, kimi zaman da bir musibet. O andan sonra bir şeylerin değişmesi gerektiğini düşünmüşlerdir. Hayata koydukları o virgülden sonra, bir şeyleri daha iyi kavrayıp daha farklı devam etmişlerdir.

Virgül; düşünmektir, virgül; uyanmaktır, virgül; sorgulamaktır, virgül; gece yastığa başımızı koyunca, güne nokta koymadan bir virgül koyarak; karda mıyım zararda mıyım, gidişim nereye diyebilmektir.

Virgül aslında ince bir siyasettir fark oluşturan. Virgül; dinleme becerisidir iletişimi etkili kılan.

Virgül hayat sepetinize attığınız malzemeleri ara sıra sorgulamaktır, ileride işime yarayacak mı acaba diye.

Virgül; daha iyiyi seçmek için durmaktır.

Virgül; yazacak ve söyleyecek çok şey varken, acaba karşımdakinin fikri nedir diye, yapılan yorumlara kulak verip kendimizi geliştirmektir aslında…

Durun ve soluklanın biraz…





kaynak; Ahmet Akça




 
Geri
Üst