gebe
  1. MaWiM

    MaWiM ♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥ Yetkili Kişi

    Kayıt:
    25 Temmuz 2007
    Mesajlar:
    34.164
    Beğenilen Mesajlar:
    2.213
    Ödül Puanları:
    113

    hellim böreği

    Konu, 'Hamur İşleri' kısmında MaWiM tarafından paylaşıldı.

    Kıbrısa özgü Hellim peynirini öncelikle tatmanız gerek. Kıbrıs'a turist olarak gittiğinizde kahvaltı masasında bir kaç çeşit peynir bulunacaktır. Bunlardan birisi olan hellim peyniri, yoğunluğu ve lezzetiyle bambaşka damak tadı verir. Hellim peynirini düz beyaz peynir gibi bir kere tadın ancak sofranızda Hellim peynirini çok değişik şekillerde tadabilirsiniz. Hellimi öncelikle tefal tavada ızgara yaparak tadın.
    Çelik tavada hafifçe erittiğiniz tereyağın içinde kızartarak tadına bakın.
    Pikniğe gittiniz kebapları ızgara yaptınız ancak doymadınız! Ne yapsak ki diye sormayın. Yanınızda Hellim peyniri varsa, ızgara yapmayı deneyin. Köfteden, şişten daha gönüllü gelecek size.
    Hellim peynirinin tadına varabildiyseniz sıra geldi hellim böreğine...
    Malzemeler;
    1,5 su bardağı un (yaklaşık 300 gr)
    3/4 bardak su (yaklaşık 150 gr)
    1/4 Çay bardağı ayçiçek yağı (15 gr)
    300 gram rendelenmiş hellim
    5 orta boy soğan (yaklaşık 250 gr)
    1/2 Çay bardağı ayçiçek yağı
    Hazırlanışı;
    Yemeklik doğranan soğanlar yağda kızartılır. Biraz soğuduktan sonra Hellim rendesi ile karıştır. Biraz karabiber ilave et.
    Elinizdeki unu yoğurarak hamur oluşturun. Bu hamura 3/4 çay bardağı ayçiçek yağını ekleyerek iyice yoğurun ve iki pezi (iki parça) yufka olarak aç.
    İkinci parça yufka bir kenarda dursun. Ortaya koyduğunuz yufkanın üzerine biraz önce hazırladığınız soğanlı hellim rendesini parçalar halinde yerleştirin. Yufkanın üzerinde yaklaşık 30 öbek halinde hellimi yerleştirdikten sonra ikinci parça yufkayı bunun üzerine ört.
    İkinci yufkayı birincinin üzerine yerleştirdikten sonra öbek öbek yerleştirdiğin hellimlerin kabartıları kendini belli edecek. Bir tabağın ya da tencere kapağının kenarını kullanarak bu öbekleri ortada kalacak şekilde kes. Böylece 30 parça börek oluşacak.
    Hazırladığınız bu börekleri sıcak yağda veya ocakta kızdırılmış saç üzerinde pişirin.
    Afiyet olsun. Kıbrıs'ta Hellim böreğinin bir adı da, içindeki bol soğan nedeniyle, "Suvan Böreği" dir.

    Şeftali Kebabı;
    Kıbrıs'ı ziyaret edip "Şeftali Kebabı"nı yemeden dönenlerin sayısı azdır. Şeftali gibi kızarmasından mı esinlenildi (ki öyle de söylenir) bilemiyorum ama usulünce yapıldığında beğeneceğinize inanıyorum.
    Malzemeler;
    Yarım kilo dana kıyma
    250 gr. koyun gömlek
    Yaklaşık 100 gr kuru soğan
    yarım demet maydonoz
    1 çay kaşığı tuz
    biraz karabiber
    Hazırlanışı;
    Kuru soğanı soyduktan sonra olabildiğince ince doğrayın.
    Maydonozları iyice yıkayıp kurumasını bekledikten sonra küçük küçük kıyın.
    Dana kıymaya ilave ettiğin soğan, maydonoz, tuz ve karabiberle iyice yoğurun.
    Daha sonra yoğurduğun harcı şekillendirerek köfte biçimine getirin. Şeftali kebabının köftesi genellikle irice olur
    Kasaptan alacağın koyun gömleği açtıktan sonra (Her kasapta her zaman bulamayacağınız için kasabınıza önceden sipariş verin) hazır- ladığınız köfteleri rahatça sarabilecek büyüklükte parçalara ayırın..
    Köfte biçiminde hazırladığınız malzemeyi gömlekle silindir biçiminde sararak şişe geçirin
    Izgarada pişireceğiniz şeftali kebabını afiyetle yeyin.

     
hellim böreği konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Hellim peynirli makarna salatası

    Hellim peynirli makarna salatası

    Gereçler: yarım paket burgu makarna 1 yemek kaşığı zeytinyağı. dereotu.1 adet gobek salata.200 gr hellim peyniri. 2 yemek kaşığı margarin yarım limon suyu. saf zeytinyağı.1 tatlı kaşığı kekik.1 tatlı kaşığı fesleğen.2 adet havuç.dereotu. Yapılışı: makarnayı 8 dk haşlayın.suzup soğuk sudan geçirin.hellim peynirini kesme şeker buyukluğunde kesin.havucu rendeleyin.gobek salatayı ince ince...
  2. Börek

    Börek

    Bir söylenti duyacaksınız demektir. Börek almak iyi parası kazanabileceğiniz işe gireceğiniz anlamındadır. Börek satmak insanlara faydalı bir iş yapmaya işarettir. Börek yapmak güzel ve karlı bir işe girmeye haber verir. Bir söylenti duyacaksınız demektir. Börek almak iyi parası kazanabileceğiniz işe gireceğiniz anlamındadır. Börek satmak insanlara faydalı bir iş yapmaya işarettir. Börek...
  3. Hellim peyniri nasıl yapılır?

    Hellim peyniri nasıl yapılır?

    hellim peyniri nasıl yapılır hellim peyniri nasıl kızartılır pişirilir nasil yapilir yenir Kıbrıs'a özel bir peynir olan hellim peyniri özellikleri yapılışı hakkında sizlere detaylı bilgileri veriyorum. Peynir dünyamızın bu ayki konuğu Kıbrıs’a has hellim peyniri. Kıbrıslıların “karpuzla hellim bulsam hergün yerim” diyecek kadar sevdikleri bu peynirin içine taze nane yaprağı konan çeşidi de...
  4. Hellim peyniri nasıl kızartılır

    Hellim peyniri nasıl kızartılır

    hellim peyniri nasıl kızartılır hellim peyniri, nereye aittir, nasıl kızartılır, nasıl pişer, nasıl yapılır, tarifleri, yapılışı, kızartma, hakkında detaylı bilgiler burada arkadaşlar Hellim peyniri Kıbrıs'a has bir lezzettir. Kıbrıslı'ların sofrasından eksik etmediği, içersine taze nane yaprağıda koyarak ya da kızartarak yedikleri bir peynir çeşididir Melek'lerim. Kıbrıs Rumlarının...
  5. Evde Nasıl Hellim Peyniri Yapılır ?

    Evde Nasıl Hellim Peyniri Yapılır ?

    Hellim Peyniri yapımı Evde Hellim peyniri nasıl yapılır Sevgili melekler, evde kendi ellerinizle yoğurt mayalayabileceğiniz gibi peynir de yapabilirsiniz. En basit peynir yapımı lordur. Evde lor yapmak için çiğ sütü ocağa koyup içine biraz sirke ekleyerek kaynatmalı ve çökmesini sağlamalısınız. Daha sonra kevgire koyup beklettiğinizde taze lor elde etmiş olursunuz. Ya öylece tüketirsiniz ya...

Sayfayı Paylaş