Hemoroid ameliyatı sonrası nelere dikkat edilmeli?

Uzman SühaN

Administrator
Hemoroid ameliyatı sonrası nelere dikkat edilmeli?
hemororid nedir,hemoroid neden olur,hemoroid sonrası nelere dikka etmeli,hemoroid ameliyatı hakkında bilgiler


h.jpg




Hemoroid ameliyatından sonra genellikle bir gece hastanede yatış gereklidir. Ağrı kontrolü birinci öncelikli konudur. Ameliyat spinal anestezi altında yapılmışsa ameliyattan sonraki ilk 3-4 saat bacaklar tümüyle uyuşuktur ve hiç ağrı hissedilmez. Eğer ameliyat sırasında makata tampon konulmuşsa spinal anestezi etkisi geçmeden çekilmesi uygundur. Yine bu dönem bitmeden ağrı kesici başlanırsa hastanın konforu açısından iyi olur.

Ameliyattan hemen sonra hasta ağızdan gıda alınabilir. Ameliyattan 4-5 saat sonra ayağa kalkmak ve yürümek mümkündür. İlk idrara çıkış önemlidir, takip edilmelidir. Özellikle spinal anestezi ile ameliyat olmuş genç erkek hastalarda 6-7 hastadan birinde ameliyattan sonraki ilk idrara çıkışta zorluk yaşanabilir. İlk gün dışkılama ihtiyacı nadiren olur. Eğer ihtiyaç duyulursa korkulacak bir durum yoktur. Hafif ağrı ve kanamalar olağan kabul edilmelidir. Dışkılamadan sonra (12- HEMOROİD AMELİYATI - TABURCULUKTAN SONRA maddesinde anlatıldığı şekilde) sıcak oturma banyosu yapılmalıdır.

Anal kanal derin kısımlarında yapılmış işlemler pek ağrıya yol açmaz. Ancak anal kanalın en dıştaki birkaç santimetresi ve anüs çevresindeki deri ağrıya çok duyarlıdır. Özellikle makat çevresinde fazla deri dokusu olduğu için ameliyatta bu kısımlar çıkartılması gereken hastalarda ağrı olabilir. Bir günlük hastanede yatış ağrı kontrolü açısından önemlidir. Ameliyattan sonraki günün sabahı hasta hastaneden önerilerle taburcu olabilir.


Makat (anüs) kalın bağırsağın son 4 santimetrelik kısmıdır. Bu kısımda kalın bağırsak duvarının iç tabakası altında kılcal damar ağlarından oluşan yastıkcık yapıları bulunur. Bunlara hemoroid denir. Yani hemoroid herkeste vardır. Bunların şişip iltihaplanıp dışarı doğru sarkmasına basur hastalığı (hemoroidal hastalık) denir.

Anüs giriminden 2 santimetre içeride, bağırsak duvarı iç kat örtü tabakasıyla - anüs dış deri örtü tabakası arasında bir geçiş halkası (dentate line) vardır. Bu halka seviyesinin üst kısmından sarkan yastıkcıklara iç hemoroid, alt kısmından sarkanlara ise dış hemoroid denir.

Sürekli kabızlık olanlarda, çok ıkınarak zorlu dışkılama yapanlarda, hamilelerde ve 50 yaşın üzerindeki kişilerde sık görülür.
Hemoroit ya da bilinen diğer adıyla basur ameliyatında cerrahi teknik olarak iki farklı yöntem kullanılır. Bu yöntemlerden biri klasik yöntemle hemoroit memelerinin kesilmesi ameliyatı, diğeri de otomatik dikiş aleti ile yapılan ameliyattır.

Otomatik dikiş aleti ile yapılan hemoroit ameliyatında ağrı duyulan bölgede herhangi bir dikiş izi kalmaz. Makatın 5-6 cm içinden yaklaşık 2 cm çapında bir mukoza parçası çıkartılır ve hemoroit memeleri olmaları gereken yere çekilir.

Dışarıya sarkan hemoroit memeleri normal fizyolojik yapılardır. Ameliyat yoluyla dışarıya sarkan memeler kendi yerlerine alınmaya çalışır.

Hemoroit ameliyatının avantajları

Hemoroit ameliyatında çok az ağrı hissedilir bu yüzden bu ameliyata konforlu ameliyat denir. Ameliyattan sonra ağrı, akıntı, kanama ve sızıntı gibi durumlara çok az rastlanır.

Hemoroit ameliyatından sonra hasta ilk tuvaletini ertelemeden yapmalıdır. Kabızlık durumu varsa kabızlığı yumuşatacak bir ilaç kullanılmalıdır.

Hemoroit ameliyatında hastalar hastanede 1 gün kalır ve taburcu edilirler. Hasta taburcu edildikten sonra aktif hayatına devam edebilir ve normal beslenme düzenine devam edebilir.
 
Geri
Üst