gebe
  1. cns_01

    cns_01 Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    19 Ağustos 2010
    Mesajlar:
    381
    Beğenilen Mesajlar:
    95
    Ödül Puanları:
    0

    Her derde Deva: Enginar

    Konu, 'Faydalı Bilgiler' kısmında cns_01 tarafından paylaşıldı.

    enginar enginar, her derde deva, saglik, bahar aylari, arastirma, ile ilgili tüm konulari burada bulabilirsiniz
    [​IMG]

    Enginar

    Bahar aylarıyla birlikte tezgahlardaki yerini alan enginar, sahip olduğu vitamin ve minerallerle tam bir saglik dostu olan enginarın yapraklarının da yenmesi öneriliyor.

    Posa yönünden çok zengin olan ve karaciğeri temizleyici özelliği bulunan enginarın, faydaları saymakla bitmiyor. Damar sertleşmesini engelleyen, kanı temizleyen, beyin hücrelerini yenileyen enginar, aynı zamanda kolestrol düşmanı olarak da biliniyor.


    Uludag Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Baş Diyetisyeni Sevinç Yetişen, yaptığı açıklamada, daha ilk çağlardan beri
    faydaları bilinen enginarın, içerdiği bazı maddeler sayesinde birçok önemli özelliklere sahip, besin değeri yüksek bir sebze olduğunu söyledi.


    Enginarın protein,karbonhidrat, lif, fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum, magnezyum, çinko, A, B1, B2, B6 ve C vitaminlerini bünyesinde barındırdığını dile getiren Yetişen, buna karşılık besin değeri son derece yüksek olan bu sebzenin kolesterol içermediğini vurguladı.


    Her derde deva

    Yetişen, enginarın antioksidan özellikleri nedeniyle karaciğere çok faydalı olduğunu dile getirerek, enginarda bulunan "Cynarin" maddesinin karaciğer,safra kesesi, böbrekler ve bağırsak sisteminin düzenli çalışmasına yardım ettiğini söyledi.

    Yiyeceklerin sindirimini kolaylaştıran enginarın, mide ve bağırsakları dezenfekte edici özelliği sayesinde ishale de iyi geldiğine işaret eden Yetişen, bu şifalı sebzenin güçlü bir idrar söktürücü olduğundan böbreklerin çalışmasını düzenleyerek vücuttaki zararlı sıvıların dışarı atılmasını kolaylaştırdığını, böbrekteki kumların dökülmesine de yardım ettiğini anlattı.



    Yetişen, enginarın kanı temizlediğine, toksik maddelerin idrarla dışarı atılmasını sağlayarak yorgunluğu giderdiğine dikkati çekerek, şöyle konuştu: "Yapılan araştırmalarda enginarın sindirim sisteminin yanı sıra kalp için de yararlı olduğu, kalp kaslarını güçlendirerek kalbin daha rahat çalışmasını sağladığı, kolesterolü ve trigliseridi düşürdüğü ve damar sertliğine iyi geldiği saptanmıştır. Enginar, içerdiği bir tür nişasta olan inülin sayesinde kandaki şeker düzeyini düşürülmesine yardım eder, bu nedenle şeker hastalarını da rahatlıkla tüketebilir. Devam eden araştırmalarda enginarın içerdiği sylmarin sayesinde, hücrelerin hasar görmesinin yavaşladığı prostat, meme ve rahim ağzı kanserlerini önleme konusunda da etkili olduğu görülmüştür."


    Yaşlanmanın etkilerini azaltıyor

    Enginarın, içerdiği posa, mineral ve vitaminler sayesinde vücudu dinlendirdiğini, dinçlik ve gençlik verdiğini belirten Yetişen, hücrelerin yıpranmasını engelleyerek yaşlanmanın da etkilerini azalttığına işaret etti.
    Yetişen, yabancı ülkelerde çocuk mamalarının yapımında, kozmetikte, içki ve boya sanayisinde de kullanılan enginarın düşük kalori içerdiği için zayiflamak isteyenler tarafından da rahatlıkla tüketilebileceğini söyledi.


    Satın alırken dikkat edin

    Türkiye'de sınırlı miktarda üretildiği için yüksek fiyatlarla satışa sunulan enginar sağlık için taze olarak ve mevsiminde tüketilmesi gerektiğini ifade eden Yetişen, şöyle devam etti: "Satin alırken yeşil yapraklarının ucuna bakarak satın alınmalıdır. Ucu siyah olan yaprağa sahip olan, yaprakları birbirinden çok ayrı olan ve üstünde siyah lekeleri olan enginar bayattır. Enginarın ortası sert olmalı ve tüylerinin iğne gibi batması gerekir. Sapında delik olması içinin kurtlu, esmer lekelerin olması enginarın ortasının çürümüş olduğunu gösterir. Ağırlığı fazla olanı tercih etmelidir. İyi bir enginarın sapının uzunluğu 8-10 santimetreyi geçmemelidir."


    Yeşil yapraklar atılmamalı

    Yetişen, yemek yapmadan önce enginarın çok iyi yıkanması gerektiğini dile getirerek, temizlerken yapraklarının da ayrılarak sökülmesi gerektiğini bildirdi.

    Enginarın sadece göbeğinin yenmemesi, yeşil yapraklarının da haşlanarak tüketilmesinin önemine dikkati çeken Yetişen, "Haşlama suyu da atılmamalı. İçine biraz pirinç katılarak çorba olarak da tüketilmelidir. Enginar yemeği iyi çiğnenerek yenmeli ve pişirildiği gün tüketilmelidir. İçinde çok çabuk toksin oluşabileceğinden pişmiş enginar bekletilecekse buzdolabında 24 saatten fazla bekletilmemelidir" diye konuştu.



    Alinti

     
Her derde Deva: Enginar konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Bakla her derde deva

    Bakla her derde deva

    Bakla, sindirimi kolay ve çok besleyici bir sebze. Tanelerinde bol miktarda azot ve nişasta bulunuyor. Uzmanlar; bitkisel protein, karbonhidrat, demir, kalsiyum ve bol vitamin içeren bu sebzenin sık sık tüketilmesini tavsiye ediyor. Baklanın; kuvvet verici, idrar yollarını temizleyici ve ishal kesici etkisi de var. Baş ağrılarına iyi geliyor. Ayrıca, şeker hastalarında kan şekerini düşürmeye...
  2. Her derde deva yılanlar!

    Her derde deva yılanlar!

    ağrıda yılan ağrıda yakalanan yılan Türkiye'nin dört bir yanından Kırkpınar'a gidiyorlar Kırkpınar köyünde mayıs ayında yer yüzüne çıkan ve başta yılancık olmak üzere, sedef, egzama gibi ağrılı tüm hastalıkları tedavi ettiğine inanılan yılanlar, haziran ayının ortalarına kadar bu amaçla köylüler tarafından kullanılıyor. Yurt dışından ve Türkiye'nin birçok bölgesinden vatandaşlar,...
  3. Yürümek her derde deva

    Yürümek her derde deva

    Yürümek her derde deva ABD'de yapılan araştırmalara göre, yürümenin insan sağlığına pek çok yönden yararlı olduğu tespit edildi. Düzenli olarak yürüyüş yapmanın, kasların kuvvetlendirilmesinden, düşünce potansiyelini arttırmaya, yaşlanma sürecini geciktirmekten zayıflamaya kadar birçok yararı olduğu ifade ediliyor. Mayo Klinik tarafından yayınlanan rapora göre, yüzyıllardır doktorlar...
  4. Karnabahar her derde deva

    Karnabahar her derde deva

    Karnabahar kış aylarının vazgeçilmez sebzelerinden biridir. Yemek yaparken çok çeşitli seçenek sunmasının yanında özellikle kadınlarda göğüs kanserine karşı koruyan indol-3 karbonal içerir. Karnabaharı pişirirken çiçeğinin yanı sıra 4-5 dal yaprağından da koyarsanız tüm etkin maddeleri elde etmiş olursunuz. Karnabaharda C vitamini potasyum mineral betakaroten ve lif bulunmaktadır. Az suda...
  5. Her derde deva..

    Her derde deva..

    Her sorununuza bir çözüm var ! Bugün iş yerimde kadıköy şifa hastanesinin bir sağlık semineri var . Daha çok kadın ve kadın sağlığı ile kadın doğum sağlığı konu alınmış. Seminere kulak verdim aklınıza ne gelirse melişler her konuda kadın deyince ne geliyorsa aklınıza yani.. Özellikle bir ürüne değindiler beni hem şaşırttı hemde sizlerle paylaşmam gerektiğini düşündürdü .. ee sonuçta...

Sayfayı Paylaş