hırsızlık yapmaya alışan çocuklar

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
hırsızlık yapmaya alışan çocuklar
Çocuklarda çalmalarin büyük bir bölümü, aile çevresinin çocuga mülkiyetle ilgili haklara saygi göstermesi konusunda gerekli kavram ve aliskanliklari asilamakta basari göstermemesinden ileri gelir. Çocukta dogustan mülkiyet kavrami yoktur, çevresinde gördügü, hosuna giden ya da gereksine duydugu esyayi çocuk kendine mal etmeye ya da düsünmeden kullanmaya girisir. Mülkiyetin anlami çocugun gelisimine uygun olarak ailece kendisine asilanmalidir. Çalma olayi çocukta 5 yasina kadar bir sorun olusturmaz.Her çocuk nesnelere sahip olmanin anlamini ve baskalarina ait olan seyleri almayacagini ögrenmelidir. Bunun ögretmenin en iyi yolu, çocugun kendisine ait esyalari olmasini saglamak ve yeterince büyüyünce kendisine harçlik vermektir. Çocugun ayri odasi ve çekmeceleri olmasi da tercih edilecek bir durumdur.Çocuk,ailenin diger bireylerin ait olan seyleri alma girisiminde bulundugu zaman, kendisine bunlarin kime ait olduklari hatirlatilmalidir.
Çocukta bunlari ancak izin verildigi taktirde ödünç alabilecegini ögrenmelidir. Böylece çocuk, baskalarinin mülkiyet hakkina saygili olmayi ögrenecektir. Hiç kuskusuz bu konuda bazi aksamalar olacaktir, ama bunlar fazla ciddiye alinmadigi ve sorun haline getirilmedigi sürece çocuk tarafindan dürüst davranma biçimi zamanla ögrenecektir. Ana babalarinda çocuklarina iyi örnek olmak için baskalarina ait seyleri izinsiz almamalari gerekir. Küçük yaslarda çocuklar tarafindan baskalarina ait olan bir sey izinsiz alma davranisina sik rastlanir.Ancak bu tür eylemleri (çalmak) anlaminda kabul etmemek gerekir. Hatta bazi uzmanlara göre, suçluluk kategorisine girdigi halde önemsiz sayilan suçlari islemeyen hemen hiç kimse yoktur. Fakat bu, çocuklarin tümünün gelecekte de suçlu olacagi anlamina gelmez. Çocuklar henüz hangi kurala uyulup hangi kurala uyulmayacaginin yeterince bilincinde degildir. Bazi ülkelerde cezai sorumlulugun basladigi yas olarak belirlenen,mülkiyet duygusunun gelistigi 8 yasindaki çocuklar henüz eriskin yasamini yönetecek dengeye sahip degildir.Gelisimin ilki evrelerinde çocuk yasamini , çogu antisosyal karakterde olan içtepileriyle (impulse) yönlendiren ve böylelikle doyum saglayan bir bireydir. Ancak, gelisim süreci içinde çocuklarin büyük bir bölümünün sosyallesmesi birer birey olarak çevrelerine uyum sagladiklari görülür. Suçlu bir bireyle suçlu olmayan birey arasindaki en belirgin fark, suçlu olmayan bireyin (suçluluk iç tepkilerini ) (impules) kontrol edebilmesi ve toplumsal açidan zararsiz bazi faaliyetlerle onlara çikis yollari aramasidir.
Çalma bir uyum ve davranis bozuklugu belirtisi(semtom) olarak kabul edilmeli ve bunun bir alarm sinyali oldugu bilinmelidir. Bu, yalan, evde ve okuldan kaçma, gece korkulari, takinti ve saplantilar gibi diger belirtiler ve davranis bozukluklari için de geçerlidir.Böyle bir belirtinin süregelmesi ya da öteki belirtilerle birlesmesi halinde psiko-pedagojik önlem almak gerekir. (Hirsiz) sözcügü çalmayi aliskanlik haline getirmis çocuklar için kullanilir.Bu tip çocuklar, çesitli anti-sosyal davranis (suçluluk) karakteristikleri gösterirler.
 
Geri
Üst