Holter testi ne için yapılır?

Uzman SühaN

Administrator
Holter testi ne için yapılır?
Holter testi, tansiyon sorunu, nabız veya kalp ritm bozukluğu gibi kalp hastalıkları düşünülen kişilere tanı amaçlı uygulanan bir tahlil yöntemidir. Holter ise; hastanın belirli bir zaman (genellikle 24 saat) içerisindeki kalp ritmini kaydetmeye yarayan, taşınabilir elektrokardiyografi (EKG) cihazıdır.
Holter testi çoğunlukla kişinin normal günlük hayatı sırasında kalp ritmini izlemek için kullanılır. Hekim genellikle bu testi, hastada anormal kalp ritminden (aritmi) şüphelendiğinde yapmaktadır. Bu testin en önemli avantajı, hastanın uzun bir zaman periyodu içindeki kalp ritim değişikliklerinin izlenmesini sağlamasıdır. Böylece gün içerisinde çeşitli fiziksel ve psikolojik değişikliklerin etkisi, kullanılan bazı ilaçların kalp ritminde oluşturduğu değişimlerin izlenmesi, hastanın EKG kaydı sırasında oluşan şikâyetlerinin değerlendirilmesinde kullanılmaktadır. Hastanın kalbinin elektriksel aktivitesi bir teyp kasetine kaydedilir.
Holter cihazı, kan basıncının 24 saat boyunca belli aralıklarla ölçülüp kaydedilmesini sağlamaktadır. Cihaz kola takılan manşet ve kaydedici bölümlerden oluşur. Holter cihazından alınan veriler bilgisayara yüklenerek analiz edilir ve kan basıncının günlük takibi yapılır.

4.jpg







Tansiyon holteri incelemesi kan basıncının günlük değişkenliğinin incelenmesi, ilaca dirençli hipertansiyon, ilaç tedavisinin etkinliğinin incelenmesi amacı ve benzeri durumlarda yapılır.
Holter testi için hastanın hazırlanması ve testin uygulanması:
Holter testi öncesinde herhangi özel bir hazırlığa gerek yoktur. Hastanın göğüs kafesinde belirli bölgelere plastik elektrotlar yapıştırılır (hastanın göğsünde elektrotların yapıştırılacağı yerlerde fazla miktarda kıllar bulunuyorsa, bu bölgeler tıraş edilmelidir).


Ayrıca bir kemer ile kayıt edici cihaz takılır. Bu sistemin son derece küçük ve hafif kayıt cihazı sayesinde hastaya konforlu bir biçimde sürekli EKG kaydı yapılmaktadır. Kişi günlük normal yaşamını sürdürürken cihaz planlanan zaman boyunca kalp elektrosunu kaydeder.



Genellikle 24 ve 48 saat süreyle hasta bu cihazı taşır. Hastaya cihazı taşırken günlük aktivitelerini ve şikâyetlerini kaydetmesi söylenmektedir. Hasta cihazı taşıdığı süre içerisinde banyo yapmamalı ve cihazı sudan uzak tutmalıdır. Daha sonra kayıt cihazı çıkarılır ve bilgisayar ortamında uzman kardiyolog tarafından, kayıt edilen EKG ritim analizi yapılır. Sonuçlar genellikle 24 saat içinde hastaya verilir.



Holter testi hangi durumlarda kullanılır?
Holter testi, hastanın uzun süreli kalp ritmi takibini gerektiren şikayetlere (çarpıntı, baş dönmesi, bayılma, nefes darlığı vb) neden olan aritmilerin tanısını koymak, ağrı olmadan kalp dokusunda oluşabilecek beslenme bozukluğunun takibi (sesiz iskemi), ritim veya damar hastalıklarında tedavinin izlenmesi ve kalp ritmi üzerine etkili ilaçlara yanıtın izlenmesi amacıyla yapılmaktadır. Bu alet sayesinde muayene sırasında görülmeyen fakat gün içerisinde kısa süreli olup geçen çarpıntılar, göğüs ağrıları, baygınlık hissi gibi kalpten kaynaklanan tüm ritim bozuklukları tespit edilebilir.
Ritm Holter Nedir?
Portatif bir EKG kayıt cihazı kullanılarak yapılan uzun süreli EKG kaydına RİTM HOLTER-EKG adı verilmektedir. Hastanın beline takılan bir kemerle taşıdığı hafif bir cihaz, genellikle 24 saat süreyle EKG kaydı yapar. Kalbin elektriksel aktivitesinin üç kanaldan en az 24 saat süreyle kaydedilmesi işlemidir.
Alınan kayıtlar bir bilgisayara yüklenerek analiz edilir ve kalp ritmi ile birçok parametrenin değerlendirilmesi mümkün olur.
Ritm Holter incelemesi en çok kalbin elektriksel aktivitesindeki sorunların değerlendirilmesi amacıyla yapılır.
Event Recorder (Olay Kaydedici):
Holter cihazı sürekli kayıt aldığı için çoğunlukla 2-3 gün takılı tutulabilmektedir. Fakat sıklığı daha az olan şikayetlerde (5-6 günde bir olan çarpıntı, bayılma gibi), Holter cihazının takılı olduğu süre boyunca hastanın şikayeti olmayabilir. Bu gibi durumlarda “event recorder” (olay kaydedici) cihazı kullanılabilir. Bu cihaz görünüş ve takılış tekniği bakımından Holter cihazına benzerdir. Ancak sürekli kayıt yapmaz, hasta şikâyeti olduğu zaman kaydedici düğmesine basarak önceden belirlenmiş zaman süresince kayıt aldırır. Böylece şikâyeti olduğunda kalpte ritim ile ilgili bir problem olup olmadığı kesin olarak anlaşılır. Cihaz bir kaç haftaya kadar takılı tutulabilir.
Transtelefonik monitör:
Bu da event recorder monitörizasyonuna oldukça benzerdir. Fakat burada hastanın aldığı kayıtları göstermesi için bir merkeze gitmesine gerek olmaz. Kayıtlar telefon aracılığı ile değerlendirme merkezine gönderilir. Bu cihazların (event recorder ve transtelefonik monitör) hasta açısından bir riski bulunmaz. Nemden ve sudan etkilendikleri için banyo sırasında çıkarılmaları gerekir.


Holter Testi Holter testi kayıtlarının dökümü incelenerek elektrokardiyografide bir anormalliğin gelişip gelişmediği kolayca tesbit edilebilir.
 
Geri
Üst