Hormon Hakkında bilmediklerimiz

melegim

Yeni Üye
Üye
Hormon Hakkında bilmediklerimiz
bitkisel hormonların bilinçsiz kullanımı bitkisel hormonların bilinçsiz kullanımının sonuçları kullanımı
Hormon Hakkında Genel Bilgiler

Hormon Nedir?

Büyüme düzenleyici maddelerin kapsamına,bitkide doğal olarak oluşan hormonlar ve bitkiye dışarıdan verilen yapay bitki büyüme maddeleri girmektedir. Bitkisel hormonlarla ilgili bir çok kitapta bitki hormonu şu şekilde tanımlanmıştır.
Doğal olarak bitkilerde oluşturulan büyüme ve buna bağlı olarak diğer fizyolojik etkinlikleri kontrol eden, oluştuğu yerden bitkilerin diğer kısımlarına taşınabilen ve oralarda da etkin olabilen, çok az dozlarda dahi etkisini gösterebilen maddelere “Hormon” denir.

Hormonlu Besinlere Genel Bakış

Tarımsal ürünlerin çabuk büyümesi için bilinçsizce kullanılan hormonlu ilaçlar, meyve ve sebzelerin şekillerinde ve tadında bozukluklara yol açıyor. Kanserojen yapıcı etkiye sahip bu ürünleri, doğal olanlarından ayırmak için dış görünüşlerine dikkat etmek yeterli.

Üretimde büyümeyi artırıcı hormonların gerek hayvansal ürünlerde, gerekse bahçe ürünlerinde kullanımı gittikçe yaygınlaşıyor.

Başlangıçta sadece seralarda 10 derece sıcaklık altındaki ürünlerde döllenmeyi sağlamak için kullanılan ilaçların, hızlı büyümeyi sağlayıcı etkisi çiftçiler tarafından keşfedilince, kullanımı özellikle bahçe bitkilerinde her devrede artış gösterdi.

Aşırı hormon uygulaması yapılmış sebzeler insan vücudunda kanserojen yapıcı bir etkiye neden olurken, çeşitli zararlı yan etkileri de bulunuyor.

Meyvelerin döllenmesini sağlamak için çok düşük dozlarda kullanılan hormonal içerikli ilaçlar insan sağlığını fazla etkilemezken, büyümeyi hızlandırarak verimi ve kazancı artırmak için bilinçsizce kullanılan ilaçlar, insan sağlığı açısından önemli bir risk oluşturuyor.

Manavda ve pazarda bolca satılan ve tüketilen meyve sebzelerin fazla hormon taşıyıp taşımadığını öğrenmek için iyi bir gözlemci olmak ve şekillerine bakmak gerekiyor.

Hormonlu Yiyecekler

Hormonlu yiyecekler cildi bozar ve sivilce yapar.Seralarda yetiştirilen sebze ve meyveler hormonlarla, sentetik maddelerle büyütülür ve haşerelere karşı aşırı ilaçlama yapılır.
Besi hayvanları da hastalıklara karşı antibiyotiklerle korunur ve verimliliklerinin artması için de vitaminlerle semirtilir.Bu antibiyotikler ve vitaminler de hayvanlardan ve bitkilerden, insanlara beslenme yolu ile geçer
 
Geri
Üst