Hormonların Etkisiyle Nasıl Gebe kalınır Buyrun Burada Detaylarıyla Öğrenelim

hatiss

Yeni Üye
Üye
Hormonların Etkisiyle Nasıl Gebe kalınır Buyrun Burada Detaylarıyla Öğrenelim
nasıl hamile kalınır,nasıl hamile kalabilirim


gebelik-2ce.jpg


Arkadaşlar nasıl gebe kalınır merak ediyorsanız detayları burada periyodik dönemleri ve bazı kadınlık hormonlarının gebe kalmadaki etkisini hep birlikte öğrenelim..Bildiğimiz üzere hamile kalmamızı sağlayan bir kadında görev yapan pek çok kadınlık hormonu vardır.Bunlar,başta fsh,tsh,E2(estradiol)LH,Prolaktin ve progestran hormonlarıdır.Ve bir kadında gebe kalabilmesi için büyük önem taşır.Şimdi onlara bir göz atalım nasıl gebe kalınırmış inceleyelim..

Periyot Dönemi

Adet gördüğünüz 1nci gün başlar periyod dönemi, ve tekrar adet göreceğiniz güne kadar devam eder. Kadından kadına değişebilir aynı kadının değişik periyodlarında da farklılik gorilebilir. Periyod donemi düzensiz olan bir çok kadın vardır. üreme verimliliklerinin ortalarına geldiklerinde genellikle kadınların Periyod uzunlukları 23 ile 35 gün arasında farklilik gosterebilir.

Periyot Dönemi Safhaları

her iki yumurtalıkta Yumurtalar, foliküller içerisinde bulunur , pek çok folikül vardır içinde gelişmemiş yumurta bulunan.
Periyod döneminin Folikül safhasında bu foliküllerden bir tanesi, içindeki yumurtayı atmak üzere gelişir.

Ovülasyon (yumurtlama) safhası, gelişmiş folikülden yumurtanın atıldığı safhadır.

Luteal safha ise, ovülasyondan sonra geride kalanın (corpus luteum) daralması ve yokolması evresidir.

Periyod safhalarına sürelere göre bakılırsa :

Ovülasyondan sonraki Luteal safhanın süresi yaklaşık 14 günle sabit olmakla birlikte, ovülasyondan önceki Follicular (Folikül) safhasının uzunluğu ortalama 12-16 gün olmak üzere değişkendir. Bu nedenle ve aşağıdaki örneklerden de görüleceği gibi, periyod döneminin başlangıcından itibaren gün saymak suretiyle ovülasyonun olacağı günü tesbit etmek yanıltıcı sonuçlara neden olabilir.

Yukarıdaki örneklerde ovülasyon aynı zamana denk gelmektedir. Ancak Folikül safhası uzunluğu tamamen farklı olduğundan, periyod dönemi başlangıcından itibaren gün sayılırsa, farklı ovülasyon tarihi tahminleri sözkonusu olacaktır.

Periyot Döneminde Hormonlar

Periyod döneminde sözkonusu olan en önemli hormonlar Folikül Uyarıcı Hormon (FSH), Östrojen, LH (Luteinising), Progesteron ve hCG’dir.
Tipik bir Periyod dönemi içnde bu hormonların seyri aşağıdaki şekilde özetlenebilir :
Periyod başlangıcında, Östrojen hormonu seviyesi düşüktür.
Vücudunuz, hipofiz bezini uyararak FSH (Folikül uyarıcı hormon) salgılanmasını başlatır.
Salgılanan FSH, yumurtalıktaki folikülleri uyararak onların gelişmeye başlamasını sağlar.
Gelişen foliküller Östrojen hormonu üretir ve Östrojen seviyesi gittikçe artmaya başlar.
Artan Östrojen hormonu, rahim iç duvarını, kan ve besleyici maddeler ile kalınlaştırır. Bu sayede hamile kalındığı takdirde, döllenmiş olan yumurtanın beslenip büyüyebileceği bir ortam yaratılmış olur.
Artan Östrojen hormonu aynı zamanda rahim ağzı salgısını, spermlerin geçebileceği yapıya dönüştürür (Doğurgan mukus = Fertile mucus). Yüksek Östrojen seviyesinin sonucunda oluşan sperme uygun rahim ağzı salgısı, aşağıdaki şekilde canlandırılabilir :
Doğurgan Mukus = Sperme uygun rahim ağzı salgısının yapısı Sperme uygun olmayan rahim ağzı salgısının yapısı Bu dönemdeki rahim ağzı salgısının özellikleri :
Spermlerin uzun süre yaşamasına imkan verir (normalde birkaç saat canlı kalan spermler, bu uygun ortamda 5 güne kadar yaşayabilirler)
Spermlerin, yumurta ile döllenme yeri olan fallop tüplerine doğru hareketlenmelerine yardımcı olur.
Yüksek Östrojen seviyesinin görüldüğü bu dönem, yüksek fertilitenin başlangıcıdır. Spermlerin ve yumurtanın yaşama süresi dikkate alındığında ortalama 6 güne kadar Fertilite Durumunun (Doğurganlık, Gebe kalma ihtimali) yüksek olduğu günler sözkonusudur.

sperm-6037.jpg


Östrojen seviyesi yükselirken rahim ağzı spermlerin geçişine izin vermek üzere açılır. Bu arada genellikle yumurta içeren tek bir folikül hakim duruma geçer ve diğerleri yok olur. Ovülasyonda atılacak olan yumurta, işte bu hakim folikülün içindekidir.
Östrojen seviyesi daha da yükseğe ulaştığında, yeniden hipofiz bezini uyarır ve bu sefer LH (Luteinising) hormonunda ani bir sıçrama yaşanır. Bu sıçrama, ovülasyonun 24-36 sonra yaşanacağının habercisidir.
Yumurta ovülasyon sırasında atıldıktan sonra sperm tarafından döllenmeyi beklemek üzere fallop tüplerinde ve rahime doğru seyahate başlar.
Yumurta, ovülasyondan sonra en fazla 24 saat boyunca hayatta kalır.
Ovülasyondan sonra geride kalan boş folikül (corpus luteum) daralır, yokolur fakat bu arada Progesterone hormonu salgılamaya başlar.
Progesteron hormonu, öncelikle Östrojen hormonunun etkilerini yok eder : Rahim ağzının kapanmasını ve rahim ağzı salgısının spermlerin geçişine izin vermeyecek yapıya dönüşmesini sağlar. Vücut ısısında hafif bir yükselme (0.2-0.4 derece) yaşanır, döllenmiş yumurtayı koruyup geliştirecek bir sıvı salgılanır ve rahim iç dokusu muhtemel bir hamileliğe hazırlanır.

Eğer yumurta sperm tarafından başarılı bir şekilde döllenirse, Östrojen ve Progesteron hormonlarının seviyesi yüksek olarak kalır. Yumurta, rahim iç duvarına yerleşir ve bu andan itibaren gebelik hormonu denilen hCG ‘yi (human Chorionic Gonadotrophin) üretir. hCG, gebelik testleri tarafından tesbit edilen hormondur.
Eğer yumurta sperm tarafından döllenemezse Östrojen ve Progesteron hormonlarının seviyeleri düşer. Bu hormonların yokluğunda rahim iç duvarları kalınlığını koruyamaz, sökülür ve kanama ile birlikte atılır. Buna adet görme denir.
Hipofiz bezi, düşük Östrojen seviyesini algılar ve FSH salgılamaya başlar. Bu da yeni bir periyod döneminin başlangıcıdır.

Periyod dönemini etkileyen hormonlar, periyod günlerine göre aşağıdaki şekilde örneklenmiştir :

E3G : İdrarda Östrojen EstradiolGebe Kalma İhtimali

Döllenmenin gerçekleşmesi için, cinsel ilişkinin zamanlanması büyük önem taşır. Çünkü, yumurtanın ömrü sadece 24 saat; spermin kadın vücudunda canlı kalabildiği süre ise en fazla 5 gündür. Yumurtanın döllenebilmesi için, ovülasyon döneminde, fallop tüplerinde mutlaka sperm bulunmalıdır.
Bir kadının hamile kalabileceği gün sayısı, periyod dönemi boyunca ortalama 5-6′dır. LH hormonunun sıçrama yapması, önümüzdeki 24-36 saat içerisinde Ovülasyon olacağına işaret eder. Ovülasyon civarı (Ovülasyon günü ve bir gün öncesi) gebe kalma ihtimalinin en yüksek olduğu dönemdir. Ancak sperm ve yumurtanın canlı kalma süresi düşünüldüğünde Ovülasyona yaklaşan günler ve Ovülasyonun hemen ertesi de, gebe kalma ihtimalinin yüksek olduğu zamanlardır. Bu dönem, Östrojen hormonunun seyri izlenerek tesbit edilebilir.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Geri
Üst