İdrarda şeker tayini nasıl yapılır

  • Konbuyu başlatan Misafir
  • Başlangıç tarihi
M

Misafir

Forum Okuru
İdrarda şeker tayini nasıl yapılır
idrarda şeker ve üre tayini idrarda şeker tahlili nasıl yapılır tayini nasıl yapılır üre
idrarda şeker, idrarda şeker tayini, idrarda şeker tahlili, idrarda şeker ve üre tayini, idrarda şeker tahlili nasıl yapılır


İdrarda şeker tayini nasıl yapıılrmış; buyrun öğrenelim Melek'lerim. Şahsen ben çok ilginç buldum, bakalım siz ne diyeceksiniz bu konuya:)


84d95ae548ec1d.jpg


Bunun için 24 saatlik idrarın bir şişede toplanması gerekir. Sabah kalkınca tuvalete gidilir ve ilk idrar oraya boşaltılır ondan sonra bütün günki idrar temiz 1 şişede toplanır ta ertesi sabaha kadar ve bu 2. günki sabahı idrarıda bu şişede toplanır böylece 24 saatlik idrar toplanmış olur. Bazı hallerde idrar 3 kısımda toplanır :
— Öğleye kadarki idrar 1 şişede.
— Öğle üzerinden yatana kadarki idrar 1 şişede.
— Gece ve sabah kalkıncaki idrar 1 şişede.
îdrar şişeleri ağzı kapalı buz dolabında veya serin bir yerde tutulmalı. Sadece gündüz idrarı almak hatalı olur zira bazı kimselerde gündüz idrarında pek şeker çıkmaz. Bu 3 ayrı şişedeki idrarlar labtr ratuvarda ayrı ayrı tahlil edilir ve laboratuvar raporunda hangi tae-todla tayin yapılmışsa not halinde verilir.
Bir şeker hastası eczanelerde satılan çeşitli ilaçlı kağıt veya haplarla zaman zaman evinde şekerinin artmış olup olmadığım kendisi muayene edebilir.
2) İdrarda Şeker Görülmüştür :
İdrarda şeker görülmüştür ama idrarda çeşitli yapıdaki şekerler görülebilir yenilen meyve tadil şeyler süt vesaireye göre idrardaki şekerin cinsi değişik olur.
Zira gıdalarla alman çeşitli şekerler normalden fazla alınırlarsa bir kısmı idrarla dışarı çıkar gider. O meyvenin yenmesi azaltılınca veya kesilince idrarda şekerde görülmez olur.
Un un mamulleri (ekmek makarna) pirinç bulgur bakliyat tadil meyveler çay şekeri ve bununla yapılan tadlılar tüm bunlarda çeşitli yapıda şekerler bulunur bunlar hazımdan sonra kan şekeri haline geçerek karaciğerde depo edilirler.
Laboratuvar tahlillerinde idrarda GLÜKOZ aranmalıdır. Diğer şe-kerlerin idrarda görülmesi arızıdır gelip geçer asıl önemli olan GLÜKOZ şekeridir ve şeker hastalığında üzerinde durulacak şeker budur.
îdrarda diğer şekerlerin görülmesi geçicidir bunlar :
— Bu nevi şekere havi yiyeceklerin fazla yenmesi örneğin:
x Fazla bira içildiğinde idrarda Maltoz şekeri
x Bol meyve yenilince idrarda Früktoz şekeri
x Bol soğan yenilince idrarda Pentozan şekeri
x Bebeklerde aadiren Galaktoz adlı süt şekeri çıkabilir.
Hamile kadınların 2/3 ünde hamilelik süresinde idrarlarında Süt Şekeri (Galaktoz) çıkabilir fakat bu geçicidir. Hamilelerde şeker araması yapılırken buna dikkat etmelidir.
Ayni şekilde Sarılık veya Siroz olan kişilerde süt ve meyve yeyin. ce idrarlarımda Galaktoz ve Früktoz şekeri çıkar. Süt ve meyve yenmesi kesilince bu şekrlerde kaybolur.
Keza barsak rahatsızlığı çekenlerde de süt içince idrarlarında süt şekeri çıkar.
Bazı çocuklarda yaradılıştan süt şekeri ve meyve şekerlerine kargı hassasiyet vardır idrarlarında bu şekerler çıkabilir. Bumlara süt veya meyve verilmezse idrarlarundaki şeker kaybolur.
 
Geri
Üst