İdrarın kanlı olmasının nedenleri nelerdir?

Uzman SühaN

Administrator
İdrarın kanlı olmasının nedenleri nelerdir?
İdrarda kan görülmesinin altında birçok farklı neden yatar. İdrara çıkmak her insanın vücudunda ihtiyaç neticesinde yaptığı aktivitedir. Böbrekler yoluyla içilen sıvıların kana karışmadan zararlı kısımlarının dışarı atılmasıyla önemli bir yer edinerek idrar içeriğinin amonyağını bulundurması ve açık sarı renkli olmasıdır. Bazı durumlarda tüketilen sıvılardan dolayı koyu renkli olması yada su tüketiminin az olmasından takriben idrar koyu renkli görülmektedir. İdrarda kan görülmesi önemsiz geçici bir rahatsızlığın sebebi olabileceği gibi ciddi bir hastalığında habercisi olabilir.

Bu nedenle idrarda kan görülmesi, halinde ihmale gelmemeli ve incelenmesi gerekmektedir. Tıp dilinde hematüri olan idrarda kan görülmesi halidir. Kadın erkek gözetmeksizin herkeste görülebilen bu rahatsızlık çocuk yaşlarda da yetişkin döneminde de görülmesidir. Bu durumlarda yapılacak idrar tahlillerinde kan hücrelerinin görülmesidir. Bunun dışında rastgele görülen mikroskobik kanama çoğunlukla rutin bir kontrol esnasında saptanmaktadır. Böbrekler, üreterler, mesane, dış idrar yolundan kanama gelmesidir. Bunların dışında erkeklerde idrardaki kan prostat hastalığının belirtisi olabilir.


8.jpg








İdrardan Kan Gelmesinin Belirtileri Nelerdir?

Sık sık idrara çıkma, aniden idrara çıkma hissi, geceleri tuvalete kalkma, karın bölgesinin alt kısmında ağrı şikayeti, idrarda kanın miktarına göre pembeden koyu kırmızıya doğru görülen farklı idrar rengi gibi belirtiler idrarda kan olmasına işarettir. İdrardan kan gelmesinin sebeplerine baktığınız zaman oldukça çeşitli sebepler olduğu aşikardır. Kanlı idrarın ne tür bir hastalığın belirtisi olduğunu anlayabilmek için hekim kontrolünde bir takım testlerin yapılması gerekir. İdrarda görülen kanın rengi de miktarına göre pembe tonlarında veya kırmızı tonlarda olabilir.

Bazı durumlarda gözle görülebilir olan kanlı idrarda bulanıklık ve cam bir kaseye konduğunda kanlı olan bölüm alta çöker. Kanama olan kısmı anlamak için Guyon isimli deney yapılır. Guyan deneyinde hastaya 3 ayrı kap verilir ve bu kaplara ayrı ayrı idrarını yapması istenilir. Her kabın idrarı yapıldıktan sonra kaplar teslim edilip gerekli incelemeler başlamaktadır. Üç ayrı kabın idrarı incelenip renk değişimlerine bakılır, ilk kabın idrar rengi değişir ise kanamanın üretadan olması belirlenir. Şayet 3 kabında değişiklikler olmasıyla kanamanın böbreklerden yada idrar borusundan olması belirlenir.İdrardan Kan Gelmesinin Nedenleri

Böbrek taşları,
İdrar yollarında tümör oluşumu,
Böbrek havuzu papillomu,
İdrar kesesi iltihabı,
Prostat iltihabı,
İdrar yollarında yırtılmalar,
Üretra iltihabı,
Giomerülonefrit,
Mesane kanseri idrarda kan görülmesine neden olan etmenler arasında yer alır.
İdrardan Kan Gelmesi Nasıl Tedavi Edilir?

İlk olarak idrardan kan gelmesinin nedeni tespit edilir. Bu tespit için farklı kaplara idrar tahlilleri yapılır. Fakat idrar yollarında iltihaplanma kaynaklı ise antibiyotik ilaçla tedavi edilir. Ancak böbrek taşı yada kumundan kaynaklanırsa bunun için taşın ve kumun düşürülmesinin beklenmesiyle birlikte iltihaplanma olmaması için antibiyotik tedavisi uygulanır. Üretra ve Prostat iltihabından kaynaklanması durumunda ilaçlı tedaviye başlanır. Bazen bu durumlarda en son kullanılması durumunda idrarda kanamalara neden olmaktadır.
 
Geri
Üst