gebe
  1. PaSikA

    PaSikA Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    28 Kasım 2007
    Mesajlar:
    21.234
    Beğenilen Mesajlar:
    598
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    İstanbul

    İhtiyacımızdan 3.5 Kat Fazla Tuz Tüketiyoruz

    Konu, 'Herşeyin başı sağlık !' kısmında PaSikA tarafından paylaşıldı.

    Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği'nce yapılan araştırmada, ideali günde 5 gram olan tuz tüketiminin Türk halkında günlük 18 gram olduğu, günlük tüketilen her 6 gram fazla tuzun ise büyük ve küçük tansiyonu önemli ölçüde yükselttiği belirlendi. Kongrede, dernek tarafından Türkiye'deki tuz tüketimine ilişkin 14 ilde yapılan SALTurkey çalışmasının sonuçları açıklandı. 1970 kişinin 24 saat idrarlarının toplanarak tuz tüketimlerinin belirlendiği araştırmada, Türk halkının günlük tuz tüketiminin 18 gram olduğu tespit edildi.

    Erkeklerin günlük 19,3, kadınların ise 16.8 gram tuz tükettiğinin ortaya çıktığı araştırmada, öğrenim durumu arttıkça tuz tüketiminin azaldığı saptandı.

    Araştırmada, günlük tüketilen her 6 gram fazla tuzun sistolik kan basıncında (büyük tansiyon) 8 milimetre civa, diastolik kan basıncın da (küçük tansiyon) da 5 milimetre civa artışa neden olduğu tespit edilirken, kırsal kesim nüfusunun kentlere göre daha çok tuz tükettiği, Akdeniz bölgesinde yaşayanların daha tuzlu, Ege'dekilerin ise az tuzlu yemeye eğilimli oldukları belirlendi.

    Araştırmaya katılan hipertansiyon hastalarından, hastalıklarının farkında olanların, fazla tuz tüketmediklerini belirtmelerine rağmen günde 16,55 gram tuz tükettikleri saptandı. Hipertansiyonlarının farkında olmayanların ise hastalığının farkında olanlardan günde 2-2,5 gram daha fazla tuz tükettikleri ortaya çıktı.

    "Alışkanlıklarımızdan kaynaklanıyor"

    Araştırma sonuçlarını açıklayan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ABD Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yunus Erdem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "araştırmadan çıkan en önemli sonuç; gelişmiş batı toplumları, Çin ve Japonya'ya göre çok yüksek oranda tuzlu yiyoruz" dedi.

    Bunun büyük olasılıkla yemek pişirirken ve piştikten sonra sofraya geldiğinde tuz eklenmesi gibi alışkanlıklardan kaynaklandığını vurgulayan Erdem, el yapımı salça, erişte, turşular ve tuzlanarak buzlukta saklanan yiyeceklerin tuz tüketimini artırdığını kaydetti.

    Düşük tuz kullanımı ile tedavi

    Türk halkının çocukluğundan itibaren fazla tuz tükettiğini belirten Erdem, çocuklara da düşük tuzlu beslenme uygulanması gerektiğini kaydetti.

    Erdem, şöyle konuştu: "Çocuklarımızı fazla tuzlu yiyeceklerden uzak tutmamız lazım. Küçük yaşta tuzlu beslenenlerde ilerideki yaşlarda daha fazla hipertansiyon, kalp hastalığı riski ortaya çıkıyor. Eğer tansiyonunuz yüksekse ve tuzlu yiyorsanız tuzu azaltarak tansiyon kontrolünü sağlayabiliyorsunuz.

    Tuz kısıtlamasıyla hipertansiyonun ortaya çıkmasını ya da tedavi edilmesini sağlayarak kalp, beyin ve böbrek hastalıklarının ortaya çıkmasını, ölümü engellemeniz mümkün. Türkiye'de 15-18 milyon civarında tansiyon hastası var.

    Bunların büyük bölümünü sadece tuzu kısarak, medikal tedaviden kurtaracağız. Düşük tuz kullanımı ile tansiyon sıklığını da azaltabiliriz. Yaşla beraber tansiyonun arttığını biliyoruz.

    Yaşlanmayı durduramayız ama tuzu azaltabiliriz. Bu da Türkiye'nin genel bütçesi için ciddi kazanımdır. Sadece yüksek tansiyon hastalarının değil herkesin tuz tüketimini azaltması ve bunun bir devlet politikası haline getirilmesi gerekiyor."

    "İhtiyaç değil damak tadı"

    Prof. Dr. Yunus Erdem, tuzun besinlerin içinde zaten varolduğunu belirterek, "Yemeklere ekilmese bile besinlerin içinde zaten var. Sodyum her şeyde vardır. Yemek pişerken eğer hiç tuz eklemesek bile biz sodyumu besinlerin kendisinden zaten alıyoruz" dedi.

    Yemeklerin tuzsuz pişirilmesi gerektiğini ifade eden Erdem, "Yemeklere tuz atma, vücut ihtiyacından çok damak tadı alışkanlığı. Küçük yaştan itibaren tuzlu yediğimiz için alışkanlığımız yüksek. Onun için dünya rekoru olacak derecede tuz yiyen toplum haline geliyoruz" diye konuştu.

    "Hedef günlük 5 gram tuz tüketimi"

    Türk halkının günde 18 gram tuz tüketiminin 5 grama düşürülmesi gerektiğini vurgulayan Erdem, "Tüketim 5 grama inince normal bir tansiyonunuz varsa ileri de hipertansiyon ortaya çıkma ihtimalini düşürüyorsunuz" dedi.

    Araştırmada 'ben az tuzlu yiyorum', 'tuzu kestim' diyenlerin bile günlük tuz tüketiminin 16 gram olduğunun belirlendiğini dile getiren Erdem, "İdeal olan günde 5 gram tuz tüketimi için yemekler tamamen tuzsuz pişecek, pişerken salça kullanılmayacak, ekmek tuzsuz yenecek.

    Ayrıca turşu gibi tuzu çok olan yiyeceklerden uzak durulacak ancak bu şekilde 5-6 gram tuza ulaşabiliriz" diye konuştu. Uluslararası Nefroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Eberhard Ritz de, ideal olan günlük tuz tüketiminin 5 gram olduğunu söyledi.

    Anne sütünden kesildikten sonra tuz kısıtlaması yapılan bebeklerde kan basıncının düşük olduğunu belirten Ritz, çocukluk çağından itibaren düşük tuzlu beslenmek gerektiğini kaydetti.


    realage.com

     
  2. tuqqce

    tuqqce Daimi Üye Üye

    Kayıt:
    19 Mart 2008
    Mesajlar:
    6.382
    Beğenilen Mesajlar:
    394
    Ödül Puanları:
    83
    Şehir:
    Wuppertal-Germany
    Cevap: İhtiyacımızdan 3.5 Kat Fazla Tuz Tüketiyoruz
    teşekkürler bilgiler için..
     
  3. Güler

    Güler Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    18 Nisan 2008
    Mesajlar:
    171
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    isvicre
    Cevap: İhtiyacımızdan 3.5 Kat Fazla Tuz Tüketiyoruz

    pasika paylasim icin sagol. neeeeeeeeee 5 gr. mi sadece. :hmm: ben cok tuzlu yerim yemegimi. sonra da sagim solum sisti diye ilenirim :)
     
İhtiyacımızdan 3.5 Kat Fazla Tuz Tüketiyoruz konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Annelerin Daha Fazla Güneş Işığına İhtiyacı Var!

    Annelerin Daha Fazla Güneş Işığına İhtiyacı Var!

    Annelerin Daha Fazla Güneş Işığına İhtiyacı Var! Hazırlayan: Prof. Dr. Şükrü Hatun Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Profesörü, Pediatrik Endokrinoloji Uzmanı, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı D vitamini hem vücuttaki kalsiyum ve fosfor metabolizması hem de kemiklerin gelişiminde önemli rol oynayan bir hormon ön maddesidir. Vücuttaki D...
  2. Fazla tuz kemik düşmanı

    Fazla tuz kemik düşmanı

    )Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Zehra Akören yeteri miktarda tuz tüketiminin yaşamın her dönemi için gerekli ve önemli olduğunu belirterek “Ancak fazla tuz alımı idrarda kalsiyum atımını arttıracağı için kemik kayıpları yani osteoporoz oluşabilir” dedikten sonra şu bilgileri verdi: Fazlası zarar verir “Gıdalara lezzet vermesi için eklenen tuz, aslında sağlık için...
  3. Fazla tuz tüketimi kemik erimelerine yol açabiliyor

    Fazla tuz tüketimi kemik erimelerine yol açabiliyor

    Gıdalara lezzet vermesi için eklenen tuz; sağlık için hem yararlı, hem de zararlı olabiliyor. Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Zehra Akören, tuzun yeterli miktarda kullanımının insan bedeni için gerekli olduğunu ancak fazlasının vücuda zarar vereceğini söyledi. Fazla tuz tüketmenin kemik erimelerine ve kilo alımına yol açabileceğini belirten Akören, şu önerilerde...
  4. Fazla Tuzun Zararları

    Fazla Tuzun Zararları

    hamilelikte tuzun zararları lenf drenaj zararları tuzun gebelikte fazla Uzmanlar özellikle üç beyazdan yani un,şeker ve tuzdan uzak durmamızı sağlığımız açısından sağlıklı olacağı konusunda uyarıyorlar.Özellikle bazı kişilerin tuza merakı gerçekten bazen sağlıklarını bile tehlikeye atmaktadır.Fazla tuzun zararları konusunda çok önemli bilgileri uzman hekimin ağzından sizlere aktarıyorum....
  5. Fazla Tuz Beyin kanama riski var

    Fazla Tuz Beyin kanama riski var

    riskler, beyin kanamasi, sebep, hastalik, cok tuz, ile ilgili tüm bilgileri burada bulabilirsiniz Fazla Tuz Beyin kanama riski var Çok tuzlu besinlerle beslenmek, beyin kanaması ve kalp-damar hastalıkları riskini artırıyor. Araştırmacılar, günlük tuzlu yiyecek tüketimi ile beyin kanaması ve kalp-damar hastalıkları...

Sayfayı Paylaş