İletişimin altın ipuçları

PaSikA

Yeni Üye
Üye
İletişimin altın ipuçları
Bir çok insandan duyarız “beni kimse anlamıyor” sözünü. Anlaşılmamak bu çağın en büyük sorunu. Ah bir kendimizi karşımızdakine anlatabilsek! Sık sergilenen ama negatif olduğu bilinmeyen bazı davranışlar, günlük hayata nüfuz etmiş adeta.. Önce bunların farkına varmak gerekiyor. Bir başkası ile iletişim kurmak için önce o insana “gitmek” lazım.. Çünkü iletişim için önce o insana “ulaşmalısınız”. İletişim hayali de olsa başkasına gidebilmek için bir yol ya da “merdiven” inşa etmektir. O’na doğru uzatılan bu merdivenin, bazı basamaklarına basmadan geçmek, bazılarını ise özellikle atlamak gerekir. Sapa ve zor olan bu yolun girişini iletişimin altın anahtarı ile açmak mümkün . İşte bir insanın sizi anlayabilmesinin ya da yanlış anlamamasının ipuçları. Ulaşamadığınız bir insana “gitmenin” yolları.. İster ofiste, ister arkadaş çevresinde “çok zor” dediğiniz insanlarla iletişim kurmak aslında hiç de sandığınız gibi imkansız değil. Tartıştığınız ve ipleri kopardığınız bir insanla da tekrar pozitif bir dil yakalamanız olası… Yeter ki, siz doğru ipuçlarını bulun….
* Başkasının davranışını yargılamayın; “Ekipteki herkes fazla mesai yaparken, sen mesai bitiminde gidecek kadar düşüncesizsin”, “Ofis armağanlarına katılmadığın için çok bencilsin” gibi yargılamalar hiç bir anlam ifade etmez. Yalnızca karşınızdaki insanın savunmaya geçmesini sağlar.
* Cümlelerinizi “ben” diye kurun, “sen” diye değil: “Sen” ifedesi o insanı suçlayabilir. “Raporu zamanada teslim etmiyorsun” yerine, “Haftalık raporu pazartesi sabahı 10.30′da elimde istiyorum”, ya da “Dinlemiyorsun” yerine “Bu konuya konsantre olmanı istiyorum” demeniz daha doğru.
  • Özür dilemeyin: “Bu konuda seni rahatsız ettiğim için üzgünüm. Tam bir baş belası olduğumu biliyorum. Ancak seslere karşı çok hassasım. Sen radyo dinlerken ben konsantre olamıyorum” gibi cümleler çok yanlış, Düşüncelerinizi söylemek için kendinizi aşağılamanıza gerek yok!
  • Uygunsa, yumuşatıcı cümleler kurun. “Bilerek yapmadığını biliyorum” veya “Kötü niyetli olmadığını biliyorum” gibi cümleler kurarak karşınızdakine düşünme şansı vermiş olursunuz.
 
Geri
Üst