İlk aşılamada hamile kalmak mümkünmü?

Uzman SühaN

Administrator
İlk aşılamada hamile kalmak mümkünmü?
Çocuk sahibi olamayan bir çok çift tarafından sayfamıza yönlendirilen sorulardan biride ilk aşılamayla hamile kalınırmı,aşılamayla hamile kalma oranı nedir gibi.Aşılama aslında spermle yumurtanın buluşma şansını arttırmak üzere fizyolojiyi desteklemek amacıyla yapılan bir işlemdir. Aışlama tedavisinde kadının yumurtaları ovülasyon sağlayıcı ilaçlarla uyarılır .Erkeğin spermide özel bir yöntemle yıkanır ayıklanır va rahime kataterle bırakılır.Aşılamada spermlern gidecekleri yol kısaltılır yumurtalara çabuk ulaşması sağlanır.Aşılama işleminin başarısı her bir deneme için % 10-15’ler civarındadır.Aşılama sırasında ve sonrasında çok hafif kasık ağrısı olması normaldir, bazı hastalarda hiç ağrı olmayabilir.Aşılama sırasında ve sonrasında sıklıkla hiçbir kanama olmaz ancak bazen işlem sırasında kullanılan aletlere bağlı olarak rahim ağzından çok az miktarda veya damla damla kanama, lekelenme olabilir.Aşılamanın yapıldığı gün ve bir sonraki gün cinsel ilişki genellikle önerilmez Tedavi alınan merkezin önerileri doğrultusunda davranılması gerekir.Aşılama sonrası kanda veya idrarda gebelik testi yapılması kuralları aynı normal kendiliğinden oluşan gebeliklerde olduğu gibidir. Aşılama için gebelik testini 14-15 .ci gün yapabilirsiniz.Hamilelik belirtileri genellikle en erken aşılamadan 3 hafta sonra başlar..Aşılama ile gebelik elde edilemezse (aşılama tutmazsa) adet kanaması sıklıkla aşılamadan 15-20 gün sonra başlar. Aşılama sonrası gebelik şüphesinde test yapın ve mutlaka sonuca göre doktorunuzla iletişime geçin



aşılama-yöntemi.jpg



Aşılama yöntemi uzun bir süre gebe kalmaya çalışmış fakat başarılı olamamış kadınlara uygulanan oldukça basit bir yöntemdir. Basitçe menini veya sperm hücrelerinin alınarak yöntemin çeşidine göre vajinaya veya rahmin içine bırakılması ile uygulanan aşılama işlemi sonucunda gebe kalma ihtimali yüzde 20’ye kadar artış gösterebilmektedir.

Eski bir yöntem olan meninin vajina kanalına bırakılması ancak yüzde 5’e kadar bir artış gösterdiğinden dolayı yıllar içinde etkisini kaybetmiş durumda olup şu an genellikle hayvanların üremesinde kullanılmaktadır. Popüler bir yöntem olan diğer türde ise sperm hücreleri uygun şekillerde ayrılarak gelişmiş enjektörler yardımı ile rahmin içine bırakılır ve bu şekilde daha yüksek ihtimalli döllenme sağlanmış olur.

Aşılama yöntemi zorlu bir işlem mi?

Aşılama işlemi her ne kadar basit ve hızlı olsa da yine de her halükarda öncelikle doğal gebelik yollarının denenmiş olması tavsiye edilmektedir. Gebe kalmak istenen sürenin üzerinden bir sene geçmiş ve halen olumlu sonuç alınamamış ise gerekli testlerin yapılarak aşılama yönteminin denenmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Aşılama yöntemi oldukça basit ve günümüz teknolojilerine göre hemen hemen hiç ağrısız bir uygulama yöntemidir.

Aşılama yöntemi hangi şartlarda uygulanır?

Aşılama yöntemi yalnızca erkekte sperm ve kadında yumurta üretimi mevcut ise uygulanabilmektedir. Eğer bu iki durumdan bir tanesinde rahatsızlık mevcut ise öncelikle bu sorunun giderilmesi sağlanarak aşılama işleminin başarıya ulaşması mümkün olacaktır. Gerekli tetkik ve tahlillerin yapılmaması durumunda kişilerin birçok kez aşılama denemesi fakat olumlu sonuç alamamasından doğabilecek psikolojik bunalımlar çifti kötü yönde etkileyebilecektir. Bu nedenle işlemi uygulayacak hekimin tüm tavsiyelerine uyularak kadın ve erkek konusunda detaylı bilginin verilmesi ve gerekli testlerin yapılması büyük önem taşımaktadır. Uygulama sırasında verilen yanlış bilgiler her zaman hastanın kendi sağlığı bakımından tehlikelidir.

Aşılama tedavisi uygulanmadan evvel nelere dikkat etmelidir?

Aşılama işlemi öncesi dikkat edilmesi gereken bazı ana noktalar bulunmaktadır. Erkeğin sperm hücresinin sağlıklı ve yoğun biçimde etki edebilmesi için son 48 saat içinde hiçbir şekilde alkol, uyuşturucu ve ilacın vücuda alınmamış olması gerekmektedir. Bu tarz etken maddeler spermin yapısını etkileyebileceğinden ve bazı durumlarda enfeksiyonlara sebebiyet verebileceğinden olumsuz sonuçlar doğmasını sağlayabilecektir.

Aynı zamanda aşılama işlemi uygulanacak olan bayanın da yakın zamanda vajinal bölgeye herhangi bir krem veya losyon tarzı maddeyi uygulamamış olması gerekmektedir. Rahime ulaşılması sırasında bu tarz maddelerin kalıntıları mikrobik etkenlere sebep olabileceğinden sorun yaratmaları muhtemeldir. Operasyonun ciddiyeti unutulmayarak her durumda görevli hemşire ve doktorun talimatlarına uyulmalıdır.Aşılama işlemi yalnızca birkaç dakika sürmekte olup herhangi bir uyuşturmaya gerek duymamaktadır. Jinekolojik muayene pozisyonu alan kadının vajinal bölgesine yerleştirilen ekipmanlar enjektörün rahim içerisine sorunsuzca girmesine olanak sağlamaktadır. Yalnızca birkaç saniye içinde gerekli spermleri yerleşeceği bölgeye ileten hekim operasyonu hızlıca bitirmektedir.

Bitiminden sonra 10 ilâ 20 dakika dinlenen kişi günlük hayatına sorunsuzca devam ederek herhangi bir olumsuz durum ile karşılaşmamaktadır. İşlem sonrası oluşabilecek negatif etkiler hekime derhal bildirilerek ciddi bir durum yaşanmadan önlem alınmalıdır.

Her ne kadar aşılama sonrası şikâyet miktarı oldukça az olsa da yine de meydana gelebilmektedir. Aşılama tedavisi başarılı sonuç vermemiş anne adaylarına en az 3 ay dinlenme veriyoruz. Anne adayı moralmen ve bedenen dinlendikten sonra tüp bebek tedavilerine başlamasına önermekteyiz.
 
Geri
Üst