gebe
  1. MaWiM

    MaWiM ♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥ Yetkili Kişi

    Kayıt:
    25 Temmuz 2007
    Mesajlar:
    34.162
    Beğenilen Mesajlar:
    2.213
    Ödül Puanları:
    113

    ilk yoğurdun yapılışı!

    Konu, 'Bunları Biliyor musunuz ?' kısmında MaWiM tarafından paylaşıldı.

    yoğurt yapılışı yoğurdun yapılışı hazır yoğurdun yogurt yapilisi ilk Sütten ürettiğimiz besinlerden biri de yoğurttur. Yoğurt, süt proteinlerinin fermentasyonla çökelmesi sonucu oluşan pıhtıdan ibarettir. Genellikle kaynatılıp ılık hale getirilen süte az miktarda eski yoğurdun eklenmesiyle yapılır. Ilık olan sütün ortasına, daha önceden ayrılmış ve suyla karıştırılarak inceltilmiş bir miktar yoğurt yavaş yavaş eklenir. Üzeri kapatılır ve soğumaya alınır. Burada en önemli girdi, sütün yoğurt haline dönüşmesini sağlayan mayadır.



    Ve yoğurt yapımında bu görevi eski yoğurt üstlenir. Peki elimizde yoğurt mayalamak için eski yoğurt bulunmuyorsa ne yapmalıyız? Ya da ilk yoğurdun mayası nedir? Bu soruların yanıtları araştırıldığında, göçebe olarak yaşayan atalarımızın karınca yumurtasından yoğurt yaptığına dair bilgiler edinildi.
    Bunun üzerine ilk yoğurdun karınca yumurtasından mı, karınca toprağından mı, ya da normal topraktan mı mayalandığını kanıtlamak için araştırmalar yapıldı.

    Oktay İnce de çalışmasında, eski yoğurt dışındaki doğal mayaların, sütün yoğurda dönüşmesinde işe yarayıp yaramayacağı ve eğer doğal mayalardan yoğurt olursa, ne kalitede olacağını inceledi. Araştırmasında deneysel olarak süte ev koşullarında değişik oranlarda standart (ticari) yoğurt ve doğal mayalar (normal toprak, karınca yuvası çıkışındaki toprak ve karınca yumurtası) ekleyip, elde edilen yoğurtların ve bunlarla hazırlanan yoğurtların bazı fiziksel ve kimyasal özelliklerini beş gün süreyle araştırdı. İnce, araştırmasının sonuçları konusunda şu açıklamayı yapıyor: "Araştırmamızda denenen yoğurtların her bir neslinin, zamana bağlı olarak pH değerinde azalma olduğu saptandı. Doğal mayalarla elde edilen yoğurtların 2, 3 ve 4. nesillerinde ölçülen pH değerinin, standart yoğurt pH'sı ile aynı düzeylerde olduğu saptandı. Yoğurtların fiziksel görüntüsü bakımından doğal mayalarla elde edilen yoğurtların 3. ve 4. nesillerinde hemen hemen hiç serum ayrılması gözlenmezken, ev yoğurdunda az da olsa serum ayrılması oldu.

    Duyusal test sonucunda yapı bakımından en iyi yoğurt, karınca toprağıyla mayalanan yoğurt oldu; görünüm olarak karınca toprağı ve karınca yumurtası olumlu sonuçlar verirken, lezzet olarak da en iyi yoğurdu, karınca toprağıyla yapılan mayalamadan elde ettik. Sonuç olarak, doğal mayalar kullanılarak yoğurt mayalama işlemi sağlandı ve karınca toprağıyla mayalanan yoğurt panelistler ve tüketiciler tarafından en iyi yoğurt seçildi.

    Eğer bir gün evinizde yoğurt yapmak için maya bulamazsanız, dışarı çıkıp karıncanın oluşturduğu toprak tepecikten biraz almanız yeterli. Unutmayalım ki bu yoğurdu yemek için üç gün beklemek gerekiyor. Çalışmamızın ilerleyen aşamalarında elde edilen yoğurtların mikrobiyolojik ve besin kalitesini de araştıracağız."


     
ilk yoğurdun yapılışı! konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Yoğurdun Önemi

    Yoğurdun Önemi

    bebeklerde yoğurdun önemi diyette yoğurdun önemi Yoğurt hepimizin yakından tanıdığı mükemmel bir besin. İyi bir kalsiyum olması yanında pek çok araştırmacı tarafından farklı yönleriyle incelenmiş ve hastalıklarla ilişkisi de araştırılmış. Özellikle yoğurdun ve yoğurt üertiminde kullanılan laktik asit bakterilerinin kanser, enfeksiyonlar, gastro intestinal hastalıklar ve astım gibi hastalıkları...
  2. ilk ekmeğin yapılışı

    ilk ekmeğin yapılışı

    ekmeğin yapılışı buğdayın ekmek olması ekmegin yapılışı ekmeğin yapılış hikayesi yapılış öyküsü Her ülkenin, dünyanın her çevresinin kendine has yemekleri vardır Fakat dünyanın neresinde olursa olsun insanların hiç değişmeyen, ortaklaşa yedikleri,hemen hemen tek tip sayılabilecek bir yiyecekleri vardır ki,o da "ekmek"tir Söz konusu ülkeye,şartlarına,olanaklarına göre bu yiyecek...
  3. Yoğurdun faydaları

    Yoğurdun faydaları

    hamilelikte yoğurdun faydaları probiyotik yoğurdun faydaları yoğurtlu pekmezin pekmezli pekmezli yoğurt SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ ŞÜPHESİZ ÇOK FAYDALI AMA YOĞURDUN DA KENDİNE GÖRE FARKLI ÖZELLİKLERİ VE FAYDALARI VAR SİZ İYİSİMİ BOL BOL YİYİN VE FAYDALARINI DA ÖĞRENİN:) Vitamin ve protein var • Süt ürünlerinin ana gıda gruplarından olan yoğurt en besleyici, sağlıklı ve yüksek...
  4. yoğurdun Faydaları

    yoğurdun Faydaları

    yoğurt, nedir, nasıl yapılır, faydaları, hakkında bilgi için yazımıza buyrun. Yoğurdun faydaları nelerdir? Bir çok rahatsızlığa iyi gelen yoğurt stresede çok iyi geliyor. Uzmanlar yoğurdu her zaman tüketmemizi öneriyor ve yoğurdun yararları hakkında bahsediyor.. Mikro organizmaları etkilemesi güçlü kalsiyum etkisi bulunan yoğurdun , yazın artış gösteren ishalin önlenmesi ve...
  5. Yoğurdun Faydaları

    Yoğurdun Faydaları

    yoğurdun faydaları yoğurdun yararları Sevgili melekler, yapılan araştırmalar, diyetlerine yağsız yoğurt ekleyenlerin yoğurtsuz diyet uygulayanlara oranla yüzde 22 daha fazla kilo verdiğini ortaya koymuş :) Yoğurt yiyenlerin karın bölgelerinde yüzde 81 daha fazla yağ yaktıkları ortaya çıkmış. Demek ki mucizevi besin olan yoğurt sofralarımızdan hiç eksik olmamalı, bir sebep daha öğrenmiş...

Sayfayı Paylaş