gebe
  1. GREY

    GREY Daimi Üye Üye

    Kayıt:
    25 Aralık 2010
    Mesajlar:
    816
    Beğenilen Mesajlar:
    362
    Ödül Puanları:
    63

    İnsanlar ilk defa bir meyve yada sebzenin yenebileceğini nasıl anlamışlardır

    Konu, 'Bunları Biliyor musunuz ?' kısmında GREY tarafından paylaşıldı.

    İnsanlar bir meyvenin ve sebzenin yendiğini nasıl anlamışlar, nedi nasılsır, ne şekilde keşfedilmiş, amaç neysi, resimleri hakkında detaylı bilgi alalım arkadaşlar.

    [​IMG]


    Meyve ve sebze olmazsa olmazlarımızdır aslında. Yeme içme gibi işlevler her gün yapılıyor. Bakalım yediklerimizi nasıl bulmuşuz melekler.





    İnsanlar ilk defa bir meyve yada sebzenin yenebileceğini nasıl anlamışlardır?
    Örneğin çok acı bir yeşil biberi ilk defa yemeyi deneyen insanlar çok acı olduğu halde bunun zehirli olmadığını nasıl anlamışlar ve yemeye devam edebilmişlerdir?

    İnsanların diyetlerinin şekillenmesi, büyük ölçüde deneme-yanılmaya dayanıyor. Ancak, bu şekillenme süreci boyunca yaşam için potansiyel tehlike olabilecek belli bazı kokulardan ve tatlardan uzak durulduğu da bir gerçek. Kesin kokular, acı tatlar, hatta ekşi tatlar, insanların uzak durdukları besinleri belirleyen öncelikli etkenler. Küçük çocukların da beslenme alışkanlıklarında bunlardan özellikle uzak durmaları da aynı nedene bağlanıyor.

    Hem besin hem de su gereksinimini karşıladığı görülen, tokluk hissi yaratan, tadında ya da kokusunda herhangi bir uyarıcı nitelik bulunmayan sebze ve meyveler, diğerlerine kıyasla insanın diyetine çok daha çabuk girerek benimsenmiş.

    Ancak, tadı ya da kokusu bu saydığımız ölçütlerin aslında dışında olan bazı besinlerin insanların diyetine girmiş olma nedenleri, başka etkenlere de dayanıyor olabilir. Çeşitli etnik grupların, belli inanışlar ya da alışkanlıklar dahilinde oluşturdukları beslenme tercihleri, daha sonra damak zevki olarak adlandırdığımız kavramın ortaya çıkmasına da önayak oluyor. İnsanların yaşadıkları bölgelerde bulunabilir olan ve olmayan besin maddelerine göre de şekillenen damak zevki, örneğin biberin hiç yetişmediği bir coğrafyada yaşayan insanların bu tada tamamen yabancı olmalarına ve belki de bir şekilde önlerine biber çıkması durumunda onun tadından hiç hoşlanmamalarına neden oluyor. Farklı coğrafyalar arasındaki kültürel etkileşim de, bu bölgelere özgü olan tatların, başka coğrafyalara yayılmasına yol açıyor.

    Tabii ki hangi besinin ilk önce nerede ne şekilde yenmeye başladığına ilişkin kesin kayıtlar yok (ekimi ya da yetiştirilmesi yapılan türler haricinde). Ancak, biberin ne şekilde tüketilmeye başlandığı konusunda size birkaç varsayım sunabilirim:

    * Biber bitkisinin önce tatlı olan bir türü yenmiş, hoşa gitmiş, daha sonra acı olan türleri de sakınılmadan yenmeye başlanmış olabilir.

    * Tesadüfen bir et parçası üzerine düşmüş olan bir parça biberin, bu eti koruyucu özelliği ya da etin tadını güzelleştirici etkisi fark edilmiş, bundan sonra da bir tercih nedeni olmuş olabilir.

    * Acı biber, bir etnik grupta bir inanışın parçası olmuş (örneğin kötülüklerden arındırdığı gibi) ve önce bu etnik grubun beslenme alışkanlıklarına yerleşmiş, daha sonra da bu etnik grubun etkileşim içinde olduğu diğer kültürlere aktarılmış olabilir.

    * Aslında tıbbi özelliği de olan biber bitkisinin, yine bir otacı tarafından bir hastayı tedavi etmek amacıyla tesadüfen kullanımına şahit olunmuş, bundan sonra da tüketilmeye başlanmış olabilir.



     
İnsanlar ilk defa bir meyve yada sebzenin yenebileceğini nasıl anlamışlardır konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Sebze ve meyvelerin hormonlu olduğunu nasıl anlayacağım?

    Sebze ve meyvelerin hormonlu olduğunu nasıl anlayacağım?

    GDO şimdi her şeyin içinde yediklerimizin ,içtiklerimizin,meyve ve sebzelerin ve bi o kdar da zararlı melekler.En azından sebze ve meyvelerimiz hormonsuz olsun deği mi!Peki olsun da nasıl olsun.Bilmiyorsanız eğer buyrun bakın. Sebze ve meyvelerin büyümesini hızlandırmak ve verimi artırmak için bilinçsizce kullanılan hormonlar insan sağlığını olumsuz etkiler. Bunların mevsimsiz zamanda az...
  2. Taze sebze ve meyveler nasıl saklanmalı

    Taze sebze ve meyveler nasıl saklanmalı

    araka nasıl saklanır kayısı nasıl saklanır Kızlar sebze ve meyvelerin nasıl saklanacağını bilmek çok önemli...Taze sebze ve meyvelerin nasıl saklanması gerektiğini bilmemek birçok gıdanın çöpe atılmasına sebep oluyor. Tabi paramızın da... Yapılan bir araştırmaya göre, Amerika'da yaşayan her aile, bir yıl içinde yaklaşık 213 kg gıdayı çöpe atıyor. 1. Dondurmak: Taze sebzeleri dondurarak...
  3. sebze ve meyveler buzdolabına nasıl konulmalı

    sebze ve meyveler buzdolabına nasıl konulmalı

    eşim ve ben çalışan insanlarız.Bu sebeple, alışverişi genellikle haftalık yapıyoruz.alınan ürünler market torbasında veya pazar poşet torbalarında oluyor.sorum şu: pazardan veya marketten poşetlerde alınan sebze ve meyveler alındığı gibi poşet içinde mi dolaba konulmalı yoksa meyve ve sebzeler temizlenip yıkanmış bir halde poşetlerden çıkarılmış olarak meyve ve sebzelikte mi saklanmalı???...
  4. Sağlıklı Alışverişte Sebze Meyve Seçimi Nasıl Olmalıdır....

    Sağlıklı Alışverişte Sebze Meyve Seçimi Nasıl Olmalıdır....

    Sebze Meyve Seçimi İçin Öneriler Pazara Çıkarken Bunlara Dikkat Edin Alışveriş yaparak hem bütçenizi, hem damak zevkinizi korumuş olursunuz. Sebze ve meyve alırken bu detaylara dikkat edin.Pazar gezmesini sevenlere sebze meyve seçiminde öneriler sunuyoruz....İşte sağlıklı alışverişte hangi sebze meyveler nasıl secilmeli.... Pırasa: Yapraklarının yeşil olması gerekir. Lifli bir...
  5. Sebze ve Meyveler Nasıl Temizlenmeli?

    Sebze ve Meyveler Nasıl Temizlenmeli?

    sebzeler nasıl yıkanmalı, meyveler nasıl yıkanmalı, sebze meyve nasıl yıkanmalı Sevgili melekler, sağlık açısından hijyenin ne derece önemli olduğunu biliyoruz. Kişisel temizlik yanında tükettiğimiz gıdaların temizliğine de büyük önem vermeliyiz. Bunun için sebze ve meyveleri nasıl yıkamamız gerektiğiniz bilmemiz gerekiyor. Sadece suıyun altında ovalamakla bitmeyen sebze meyve hijyeni...

Sayfayı Paylaş