İnsanoğlu yürümeden önce koşmuş olabilir mi?

PaSikA

Yeni Üye
Üye
İnsanoğlu yürümeden önce koşmuş olabilir mi?
bonobo maymunları yürüme ile koşma arasındaki fark bonobo maymunları video rüyada ağaçta sallanmak
Yeni bir araştırma, insanın evrim sürecinde dört ayak üzerinde yürümeden, direkt olarak iki ayağa geçtiğini savunuyor. Bu aaae göre, insan yürümeden önce koşmayı başarmış olabilir.

İnsanoğlunun ağaçtan toprağa inerek iki ayağı üzerinde yürümeye geçişi, şimdiye dek evrim paradigmasının en önemli konularından biri olmuştu. İki ayağa geçiş, bir anlamda maymundan insana geçişte dönüm noktası sayılıyor. Yeni bir araştırma ise, iki ayağa geçişin aslında sanıldığı kadar da büyük bir adım olmadığını, ilkel insanın bunu tahmin edildiğinden çok daha kolay başardığını savunuyor.

Antwerp Üniversitesi uzmanları, insana yakınlığı itibariyle bonobo maymunlarını inceledi. İnsana en yakın tür olan bonobo maymunlarının anatomi olarak ilk insana benzeyebileceği düşünülüyor. Bu mantıkla bonobolar tüm maymun türleri arasında iki ayaklı hareketlere en yatkın tür. Uzmanlar, maymunları iki ay boyunca yürüme, zıplama, sekme ve koşmaları gözlemledi. Maymunların yavaş yürüyüşten hızlı koşmaya kadar farklı hızlarda iki ayak üzerinde hareket edebildiğini tespit etti. Araştırmada maymunların tırmanmak ve ağaçta sallanmak için kullandığı kasların aynı zamanda koşmada da işe yaradığı ortaya çıktı.

Yürüme ve Koşma Arasındaki Fark

Yürüme esnasında her adım atışta, kinetik enerji bir sonraki adım atışta potansiyel enerjiye dönüştürülerek, belli miktarda enerji tasarrufu yapılıyor. İki ayakta yürüyüş anatomisi gereği bir adım atışta, sonraki adımın da yarısı atılmış oluyor. Buna karşılık koşmada, potansiyel enerji adım atmadan önce tendonlarda ve kaslarda birikiyor, adım atışla kinetiğe dönüştürülerek harcanıyor.

Koşmak Yürümekten Daha Normal
Antwerp ekibi, bonoboların yürüme, zıplama, sekme ve koşmaları eylemleri sırasında tükettikleri enerji miktarları hesapladı; ortaya ilginç bir sonuç çıktı. Bonobolar yürüme adımları attıklarında dahi aslında koşma hareketi gibi enerji harcıyor. Bir diğer deyişle, yürüyor ve zıplıyor gibi gözükseler de, bonobolar aslında sadece koşuyor. Bilim ekibi başkanı Antwerp Üniversitesi uzmanı Evie Vereecke, bu sonucu şöyle yorumluyor; “Bonoboların koşmaya yatkınlığı gösteriyor ki, dört ayaktan iki ayağa geçiş sanıldığı gibi o kadar da zor olmamış olabilir. Belki de bu bir ‘geçiş’ de olmayabilir, zira bonobolar zaten koşuyorlar.”

Bilim insanları, maymunların koşma becerilerinin çok da şaşırtıcı olmadığını belirtiyor, zira ağaçlara tırmanan bir bedenin koşmayla özdeş zıplama hareketlerini yapması, örneğin, yürümeyle özdeş sağlam adım atmaya göre daha mantıklı. Çünkü, maymunlar ağaca yürür gibi değil koşar ritimde tırmanıyor.

İnsanların iki ayağa geçişinde iki aaa var. Bir grup uzman insanların toprağa önce dört ayakla bastığını ve sonrasında da zamanla iki ayağa geçtiğini savunuyor. Buna karşıt aaa ise, ağaca tırmanma ve sallanma hareketlerinin iki ayağa geçişe kolaylaştırdığını vurguluyor. Antwerp ekibinin araştırması ikinci aaai destekliyor.
 
Geri
Üst