İşçi yüzme bilse de iskeleye emniyet kemeri ile çıkacak

Bilge Gökçen

Yeni Üye
Üye
İşçi yüzme bilse de iskeleye emniyet kemeri ile çıkacak
Tuzla tersanelerine 82.kurbanın verilmesinden sonra, heyetler halinde "tersane turu"na çıkan siyasi partiler, bugün Meclis’te "Tuzla zirvesi" yapacaklar.

AKP, CHP, MHP ve DTP’nin oybirliğiyle "Tuzla’daki iş kazalarını araştırma komisyonu" kurulacak. TBMM İnsan Hakları ve Sağlık Komisyonları’nın daha önce oluşturdukları alt komisyonlarla birlikte Meclis’teki Tuzla komisyonlarının sayısı böylece üçe çıkacak Tersanelere son giden AKP’nin milletvekili heyetinden eski iş güvenliği müfettişi TBMM KİT Komisyonu Başkanı Ünal Kacır, gözlemlerini Hürriyet ile paylaştı. Türkiye’de her yıl binin üzerinde kişinin iş kazası sonucu hayatını kaybettiğine işaret eden Kacır, "Sadece Tuzla’da değil, her yerde iş güvenliğine dikkat çekip, tedbir almak lazım. ’Bana birşey olmaz’, ’Zaten ölmeyecek miyiz’ mantığına eğitim noksanlığı da eklenince böyle sonuçlar ortaya çıkıyor" dedi. Tuzla’da en dikkat çeken sorunlardan birinin taşeronlaşma olduğunu belirten Kacır, "Enteresan ve karmaşık bir taşeronlaşma var.

Bir taşeron firması 10-15 tersaneye iş yapıyor. Buna karşılık bir tersanede de 10-15 ayrı taşeron firması var. Yasalarımız taşeron sistemine izin veriyor ama bu derece karmaşık bir sistemi onaylıyor mu, bu inceleniyor" dedi. İşçilerin eğitim eksikliğine de vurgu yapan Kacır, "Eğitim şart ancak her gün işyeri değiştiren ya da günübirlik çalışan işçilerin eğitimini kim, nasıl verecek" sorusuna yanıt bulunması gerektiğini ifade etti. Eğitimin sadece işçilerle sınırlı kalmaması gerektiğini de savunan Kacır, işverenden işçiyi sevk eden amire kadar, hatta sendikacılara bile eğitim verilmesi gerektiğini bildirdi. Sendikaların gelirlerini de işçi eğitimine harcaması gerektiğini savunan Kacır, "Gerek işbaşında, gerek seminerlerle, gerek televizyon programlarıyla bu eğitimler verilebilir" dedi.

YÜZME NE İŞE YARAR: Kacır şunları söyledi: "Yüzme biliyor diye iskeleyi sağlam tutmayacak mısınız? Önemli olan işçinin iskeleden aşağı düşmemesini sağlamak. Elektrik çarpmasından ölenler var. Mesela işçi kapalı bir ortamda 220 voltluk seyyar lambayla çalışıyor. Saçların arasında sıyrılan kabloyla temas eden işçi çarpılır, ölür. Bunu önlemek için 42 volttan daha düşük voltajda seyyar lambayla çalışmak lazım."

Hürriyet
 
Geri
Üst