Isı Tasarrufu Önlemleri

M

Misafir

Forum Okuru
Isı Tasarrufu Önlemleri
Evinizde Isı Tasarrufu Önlemleri

Teknoloji Araştırma Merkezi (TEKAM) Müdürü Prof. Dr. Muammer Kaya, Eskişehir-Osmangazi Üniversitesi binaların yalıtımlı kısımlarında ısı kayıpları çok az olurken, yalıtımsız kısımlarında, radyatör arkaları ve pencerelerden ısı kayıpları çok fazla olduğu belirtildi.

Binalarda enerjinin %40’ının yalıtımsız dış duvar, %30’unun pencere, %17’sinin dış kapılar, %7’sinin çatı ve %6’sının zeminden kaybedildiğini vurgulayan Kaya, ısı kaybının önlenmesine yönelik şu önerilerde bulundu.

Çatıdan ısı kaybı önleme: Bildiğiniz gibi ısınan hava yükselir ve çatıdan dışarıya kaçmaya çalışır. Bu nedenle öncelikle çatının yalıtılması gerekir. Evinizi yalıtmak demek evi battaniye ile sımsıkı örtmeye benzer. Dışarıdan soğuk içeriye giremez ve içeriden de ısı dışarıya kaçmaz. Evleri yalıtmak için cam yünü, plastik köpük gibi malzemeler kullanılır.

Pencere ve kapılardan ısı kaybını önleme: Pencereler ve kapılar, evimizdeki ısının dörtte birinin kaybına neden olmaktadır. Çift cam veya ısıcam olan pencerelerde ısı kaybı yarı yarıya azalmaktadır. Pencere ve kapılarınızda hava sızdıran yerleri belirleyin. Yanan bir mumu pencere kenarlarında ve diğer sızıntı olabilecek yerlerde dolaştırın. Mum alevi sağa sola hareket ediyorsa sızıntı var demektir. Pencerenizin ve kapılarınızın kenarlarından olan hava sızıntılarını önlemek için pencere bandı ve süngerler kullanınız. Kış aylarında pencere-lerinizin perdelerini kapalı tutunuz. Gündüzleri, güneş ışığını doğrudan alan pencerelerinizi açık tutunuz. Radyatörlerin ısı akışına engel olacak şekilde uzun perdeler kullanılmamalıdır.

Kalorifer radyatörlerinden ısı kaybını önleme: Radyatörlerden taşınım ve ışınım yoluyla çıkan ısı radyatörün arkasındaki duvarı ısıtır. Dışarıya olan ısı kaybını önlemek için alüminyum folyo kaplı ısı yalıtım levhaları yerleştiriniz.

Apartman girişleri: Apartman giriş kapılarının çift veya otomatik kapanacak şekilde olması merdiven boşluklarının dolayısıyla evlerimizin daha sıcak olmasını sağlayacaktır. Kış aylarında giriş-çıkışlarda bu kapıları açık bırakmayınız.

Diğer önlemler: Binalarda özellikle kuzey ve güneye bakan taraflarda güneş ışınları sebebiyle büyük sıcaklık farkları olmaktadır. Odaların sıcaklığının artması halinde pencereleri açmak yerine radyatör musluğunu kısınız. Günde 2 saat açık duran pencereler sebebiyle 50-75 kW/m2 yıl ısı kaybı olduğu söylenebilir. Sıcaklık ayarlı termostatik vanalar kullanılarak oldukça büyük ısı tasarrufu sağlanabilir. Oda sıcaklığını 1°C arttırmak için yaklaşık % 6 oranında daha fazla yakıt gerekmektedir. Oda sıcaklığı 23 °C iken ısı kaybı 100 ise; Oda sıcaklığı 22 °C olursa % 6 tasarruf, Oda sıcaklığı 21 °C olursa % 12 tasarruf, Oda sıcaklığı 20 °C olursa % 18 tasarruf sağlanabilir. Böylece oda sıcaklığını 3oC düşürme ile %18 yakıt gideri azaltılabilir. Isıl konfor için ideal sıcaklık 20oC civarındadır.
Ev satın alırken/kiralarken yalıtımı iyi yapılmış, güneş gören ve güneye bakan evleri tercih ediniz. Soba kullanıyorsanız sobaları üsten yakınız. Bacanızdan siyah duman çıkmamasına dikkat ediniz. Kömürü tam yakınız, tam yakmazsanız bacadan siyah duman çıkar. LPG/doğalgazlı kombi/sobaların mavi alevle yanmasına dikkat ediniz sarı ve turuncu alev eksik yanma yani yakıt israfı anlamına gelir. Soba/kazan/kombi tipi yakıcılarınızı TSE belgeli alınız ve periyodik bakımlarını yaptırınız.

Termostatik Radyatör Vanası: Oda sıcaklığı ayarlanan değere gelince radyatörde su dolaşımı kesilir ve odanın normal değerden daha fazla ısınması önlenerek enerji tasarrufu yapılır. İki ısıtma sezonunda kendisini geri ödemektedir.

Otomatik Termostatlar: Dış hava sıcaklığı ve iç ortam sıcaklığı esas alınarak gece-gündüz ve saatlere göre ayar yapma olanağı sağlayan otomatik kontrol sistemlerinin uygulanması ile de önemli oranda tüketimler azaltılabilir. Kombi ve kazanlarda kullanılabilir.
 
Geri
Üst