İsraf Etmek

T

TİTAN

Forum Okuru
İsraf Etmek
israf nedir
israf etmek
israf ne demek


İsraf etmek denilince aklımıza hemen çöpe atılan ekmekler, yemekler, boşa akıtılan su, boşa yanan lambalar gelir melekler :) Oysa israf sadece materyallerde olmaz, bazen hayatımızı, dostlarımızı, arkadaşlarımızı da israf ederiz. Bakın İlahiyatçı yazar israfla ilgili ne kadar güzel bilgiler paylaşmış..


israf-31a.jpg



İsraf, gereksiz ve ölçüsüz harcamaktır. Biz her ne kadar israfı, suyun fazla akıtılması, ekmek kırıntılarının çöpe akıtılması, pastanın yarısının yenip yarısının çöpe atılması olarak görüyorsak da asıl israf gereksiz ve yersiz harcanan her şey için söylenebilir.

En büyük israf ekmek ve su üzerinden değildir. Ekmek ve su, israfı da değerlendirilen nimetlerdir. Ekmek atıldığında kuşlara, kedilere, köpeklere yem olur. Bu bir tür israftan kurtulmuş olabilir.

Su ne kadar dökülürse dökülsün, denizlerde tekrar buharlaşıp su olarak gelebilir. İhtimal de olsa insanın ömrü israf edildiğinde geri dönüşümü yok, en büyük israf hayat israfıdır ve en büyük israf sağlık israfıdır. Yine en büyük israf iman nimetinin israfıdır, en büyük israf ilim israfıdır. Allah’ın verdiği ilmi gereksiz yere, boş yere harcamak ve kullanmamak israftır. Allah neyi nimet olarak kuluna lütfetmişse o muhakkak gerekli ve dengeli bir şekilde kullanılmalıdır.

Su bir nimettir, doğru gerekli ve dengeli kullanılmalıdır. Ekmek nimettir, doğru dengeli ve gerekli kullanılmalıdır. Ama sağlık da bir nimettir, hayat da bir nimettir. Mü’min bir cemaatin içinde olmak da bir nimettir. Anne, baba, kardeşler nimettirler, asla çarçur edilmemelidirler. Bir Müslüman’ın kardeşlik mefhumunu zedelemesi de israftır. Bir Müslüman’ın ekmeği çöpe atmaya kıyamadığı gibi, israftan korktuğu gibi, elektrik israfından çekindiği gibi, suyu musluğu fazla açmaktan çekindiği gibi mü’min kardeşlerini de çarçur etmekten de çekinmelidir.

Bir mü’min kardeş, mü’minlik nedeniyle kardeş olunmuş bir insan, 10 kilovat elektrikten daha değersiz midir? Anne baba ne ile ölçülebilir bir nimettir ki onların varlığı gereksiz ve yersiz kullanılmış olsun?

İsraf haramdır. Allah israf edenleri asla sevmez. Allah’ın sevmediği işlerdendir israf. Ama israf sadece suyun boşa akıtılması değildir. Boşa akan hayat, boşa geçen her dakika israftır. Bir dakika asla bir okyanustan bile daha değersiz değildir.


İsrafla İlgili Hadisler

Amr İbnu Şu'ayb an ebihi an ceddihi anlatıyor: "Bir adam Aleyhissalâtu vesselâm'a gelerek: "Ben fakirim, hiçbir şeyim yok, üstelik bir de yetimim var!" dedi. Aleyhissalâtu vesselâm: "Yetimin malından ye! Ancak bunu yaparken ne israfa kaç, ne aceleci ol, ne de kendine mal et" buyurdular."


İbnu Amr İbni'l-As radıyallahu anhüma anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Yiyiniz, tasadduk ediniz, giyiniz. Fakat bunları yaparken israfa ve tekebbüre kaçmayınız."


İbnu Ömer radıyallahu anhüma anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm abdest alan bir adam görmştü: "İsraf etme! İsraf etme!" buyurdular."


Abdullah İbnu Amr radıyallahu anhüma anlatıyor: "Resülullah aleyhissalâtu vesselâm, abdest almakta olan Sa'd'a uğramıştı: "Bu israf da ne?" buyurdular. Sa'd: "Abdestte dahi israf olur mu?" dedi. Aleyhissalâtu vesselâm: "Evet! cevabını verdi, akan bir nehir üzerinde olsan bile!"


Hz. Enes radıyallahu anh anlatıyor: "Resülullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Her iştiha duyduğunu yemen israftandır."

Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(İktisat eden zenginleşir, israf eden fakirleşir.) [Bezzar]

(Kıyamette herkes, şu dört suale cevap vermedikçe hesaptan kurtulamaz:
1- Ömrünü nasıl geçirdi?
2- İlmi ile nasıl amel etti?
3- Malını nereden, nasıl kazandı ve nerelere harcetti?
4- Cismini, bedenini nerede yordu, hırpaladı?) [Tirmizi

(Yiyip için, giyinin ve tasadduk edin. Fakat israf ve kibirden sakının!)

[Buhari]
 
Geri
Üst