İşte zatürreye sebep olan etkenler; nelere dikkat etmeli?

elvin berfin

Aktif Üye
Üye
İşte zatürreye sebep olan etkenler; nelere dikkat etmeli?
İşte zatürreye sebep olan etkenler; nelere dikkat etmeli?
iste-zaturreye-sebep-olan-etkenler-nelere-dikkat-etmeli.jpg


Kışın gelmesiyle birlikte soğuk elgınlığına bağlı olarak artan hastalıklar özellikle çocuklar için tehdit unsuru oluyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Pelin Akgün Gerçek, özellikle çocukların grip, faranjit, zatürre gibi hastalıklara yakalanma riskinin yüksek olduğunu söyledi.
Soğuk havaların tehdit ettiği çocuklarda en sık rastlanan hastalıkların başında soğuk algınlığı ve grip geliyor. Doruk Sağlık Grubu Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Pelin Akgün Gerçek, hafif bir boğaz şikayeti, kaşınma, gıdıklanma, tıkanan burun ile başlayan soğuk algınlığının; önlem alınmadığında ateş, genel durumun bozulması, şiddetli öksürük, kusma, ishal gibi belirtilerle ilerleyebileceğini söyledi. Gerçek, " Vücudumuzu dirençsiz bırakan virüsü vücudumuzdan atacak bir ilaç yok. Bu nedenle ancak çocuğu rahatlatabilecek ilaçları vererek hastalığı kontrol altında tutmaya ve ilerlemesini engellemeye çalışıyoruz" dedi.

Ses kısıklığı, boğazda kuruluk, yanma, ağrı, yutkunma zorluğu, toz yiyeceklere karşı hassasiyet belirtilerinin faranjitin habercisi olduğunu kaydeden Pelin Akgün Gerçek, ilaç tedavisinin dışında çocukların çok kalabalık ortamlarda ve sigara içilen ortamlarda bulunmamasına özen gösterilmesini istedi.

NELER YAPMALI?

Sinüzitin kendini iki kaş arasında, yanaklarda ve alın bölgesindeki şiddetli ağrı ve burundan gelen şeffaf akıntıyla kendini gösterdiğini ifade eden Gerçek, soğuk havanın etkisiyle oluşan burun tıkanıklığını açmak gerektiğini belirtti. İlaç kullanımın yanında bol sıvı alınarak geniz akıntısının azaltılabileceğini vurgulayan Gerçek, dikkat edilmediğinde sinüzitin ameliyata kadar gidebileceğine dikkat çekti. Kış aylarında çocuklarda görülme riski artan zatürrenin dikkat edilmediğinde ölüme kadar gidebildiğine dikkat çeken Gerçek, nezle grip gibi hastalıkların zatürreye zemin hazırladığını ifade etti. Zatürreden korunmak için çocukluk aşılarının tam ve zamanında yapılmasını, dengeli beslenmeye özen gösterilmesini, çocukların ilk altı ay ise sadece anne sütü ile beslenmeleri gerektiğinin altını çizdi. Gerçek şunları kaydetti: "Çocuklar sigara içilen ortamlar ile kalabalık ve iyi havalandırılmayan ortamlarda uzun süre tutulmamalıdır. Akciğerde bulunan hava keseciklerinin iltihabi bir sıvıyla dolmasıyla oksijen alışverişinin bozulması ile ortaya çıkar. Zatürre kendini ateş titreme öksürük sarı yeşil renkte veya kanlı balgam şeklinde gösterir."
 
Geri
Üst