gebe
  1. MaWiM

    MaWiM ♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥ Yetkili Kişi

    Kayıt:
    25 Temmuz 2007
    Mesajlar:
    34.168
    Beğenilen Mesajlar:
    2.222
    Ödül Puanları:
    113

    Japon Kılıcı

    Konu, 'Bunları Biliyor musunuz ?' kısmında MaWiM tarafından paylaşıldı.

    [​IMG] Katana Nedir

    Katana,ya da taçinin kullanımını takiben 1400'lerden sonraki ismiyle dayito, tek-yönlü, uzun Japon kılıcıdır. Çoğu Japon, katana kelimesini genel olarak kılıç anlamında kullanır.

    Japon samurayı tarafından kullanılan, geleneksel tek-yönlü, kıvrık kılıç çeşididir. Vakizaşi veya şoto ile ya da tanto ile eş olarak bilinen katana, buşi sınıfı savaşçılar olan bukeler tarafından kullanılırdı. İki ***** beraber olduğunda büyük-küçük anlamına gelen dayişo olarak adlandırılır ve samurayların kişisel onur ve sosyal gücünü temsil ederdi. Uzun kılıç açık alanda yapılan dövüşlerde kullanılırken kısa kılıç yan ***** olarak taşınır ve saplama amacıyla ya da yakın dövüşlerde (örn: içeride) ve seppuku için kullanılırdı.

    Kın (saya) ve el siperi (suba), özellikle Edo döneminin son yıllarında özel olarak tasarlanan sanat eserleriydi ve karmaşık bir dizayna sahipti.

    Asıl olarak kesmek için kullanılmasına rağmen hafif eğriliği sayesinde etkili bir saplama silahı olarak da kullanılabilir. Çift elle tutulacak şekilde tasarlanmış olsa da bazı eski Japon dövüş teknikleri en azından bir ya da iki tek-el tekniği içerir.


    Terminaloji


    Aykuçi: El korunağı (tsuba) olmayan küçük bıçak (tanto). Genellikle elbisenin içerisine gizli olarak kadınlar tarafından taşınırdı.
    Aşi Jiden hamona uzanan yumuşak çelikten küçük kanallar. Genel anlamda “ayaklar”. Hamondaki bu düzensizliklerin, keskin kenarın parçalarının kırılmasını engellemek için olduğu söylenir.
    Ayasugi Bir çeşit jihadda. Kılıcın boş kısmı yapılırken masame desenli çelik bloğunun törpülenmesi sırasında oluşan düzenli dalgalı çizgiler.
    Bo'hi Geniş yiv ya da hi
    Boşi Uçtaki sert kenar deseni.
    Çoji Yonca ya da mantar şekilli hamon.
    Çokuto Düz kılıç
    Gunome Yarım daire dalga şeklindeki hamon.
    Ha Keskin kenar
    Habuçi Hamonun kenarını sınırlayan çizgi, sertten yumuşak çeliğe geçiş kısmı
    Hada Dövme izleri
    Hamaçi Bilenmiş kenarın başlangıcındaki çentik izleri.
    Hamon Yumuşak perlit çeliğe geçiş bölgesini de kapsayan martensit çelik deseni.
    Hi Bıçağın üst kısmındaki yiv.
    Hitasura çoji Alacalı bıçakta çoji şekilli hamon.
    Horimono Bıçak üzerindeki oyma ya da işlemeler.
    Inazuma Habuki bölgesinin diaaa zik-zak deseni. Tam çevirisi "yıldırım çizgileri"
    Itame Katlanmış çelik bloğunun dövülmesiyle oluşan tahtaya benzer damarlı doku. Tahta üzerindeki düzensiz yuvarlak şekillere benzer.
    Ji Hamonun üstündeki yüzey.
    Jihadda Bıçak veya jinin deseni.
    Jijetsu Bıçağın yüzey rengi ve deseni
    Katana Samurayların kullandığı kıvrık kılıç.
    Ken Eski Japonya'da imal edilen düz kılıç. Hiyan döneminde yerini taçi almıştır.
    Kinsuji Habuçinin sert kısmındaki yatay çizgiler. Tam çevirisi "altın çizgiler"
    Kissaki Kılıcın ucu.
    Ko nayi Habuçideki, ni ve nayoi büyüklüğü arasındaki sert çelik parçaları, martensit kristaller.
    Ko notari Hamondaki sığ ve düzensiz dalgalanmalar.
    Masame Katlanmış çelik bloğunun dövülmemiş kısmında oluşan tahtaya benzer damarlı doku. Tahta üzerindeki şekillere benzeyen yakın aralıklı düzenli çizgiler.
    Meyi Kılıç ustasının imzası.
    Mekugi ana Teng üzerindeki pim deliği.
    Motohaba Maçideki genişlik.
    Muni Arka yüzey.
    Muni-maçi Tengin arka işaret kısmının üzerindeki çentik.
    Nagasa Bıçak uzunluğu.
    Nakago Tengin sonu.
    Nayi Habuçi üzerinde bulunan, gözle görülebilecek kadar büyük martensit kristal parçacıklar.
    Nihonto Ken, naginata, yari, taçi, katana, vakizaşi ve tantonun içinde bulunduğu Japon kılıçları
    Nayoi Habuçi üzerinde bulunan, gözle görülmesi mümkün olmayan martensit ya da perlit parçacıklar. Puslu, bulanık alanlar olarak ortaya çıkar.
    Notare Hamon üzerindeki düzensiz dalgalanmalar.
    Omote Ön.
    Sakihaba Yokoti genişliği.
    Şinogi Kılıcın kenarını belirleyen sırt çizgisi.
    Şinogiji Sırt çizgisinin üstündeki bıçak yüzeyi.
    Sori Bıçağın eğrilik miktarı.
    Suguha Düz hamon.
    Suriyage Taçiyi, katana boyutuna indirgemek için kısaltılmış teng.
    Tanto Japon bıçak veya kaması.
    Taçi Eski samurayların at üstünde kullandığı uzun kılıç.
    Togi Katananın cilalı yüzeyi.
    Toran Dalga şekilli hamon.
    Ura Arka.
    Utsuri Yüzeydeki beyazımsı etki, hamonun dışındaki ji. Tam çevirisi "yansıma".
    Vakizaşi Samurayların kullandığı kısa kılıç.
    Yakiba Keskin kenar.
    Yasurami Nakago üzerindeki törpü izleri.
    Yokoti Ucu gövdeden ayıran sınır.


     
Japon Kılıcı konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Kılıç Şiş

    Kılıç Şiş

    MALZEMELER 1 kg kılıç balığı filetosu Yarım çay kaşığı toz karabiber Yarım çorba kaşığı domates salçası Yarım su bardağı zeytinyağı Yarım tatlı kaşığı tuz Yarım rendelenmiş kuru soğan 1 çorba kaşığı limon suyu 1 dilimlenmiş limon 1 diş sarmısak, dövülmüş 15 defne yaprağı, küçük boy 2.5 çarliston biberi 2.5 defne yaprağı 2 domates 5 kişilik HAZIRLANIŞI Balık filetosunu yaklaşık...
  2. Cem Kılıç - Çarpa Çarpa

    Cem Kılıç - Çarpa Çarpa

    Çarpa çarpa geliyor Yine aklı baştan alıyor Gönlü olsada kalbi açsada Bildiğini okuyor Sana belki böylesi kolay Güzelim inan bana bu aşk bir olay Zalim olsa da hain olsa da Alemi kışkırtıyor İncilerimi dökülür Saçı iki yerden örülür O ince belinde bükülür Yolun sonunda vay aman Aman aman Sırasımı şimdi bunların Sıraya dizildi kurbanlarım Oyalama beynimi boyalama Sallanma...
  3. Kılıç Yolu disiplini (kendo)...

    Kılıç Yolu disiplini (kendo)...

    kılıç teknikleri kılıç yolu kendo teknikleri Kendo kelimesi Japonca’da "Kılıç Yolu (disiplini)" anlamına gelmektedir. Japonya'da olduğu kadar genel olarak Asya, Avrupa ve Amerika'da da en yoğun ilgi gören budo (savaş disiplinleri) dalıdır. Kökenleri samurai sınıfının esas silahı olan Japon kılıcı katana'nın kullanımına dayanmaktadır. Modern Kendo, yaklaşık üç asır önce shinai...
  4. Kılıç Bitkisi

    Kılıç Bitkisi

    kılıç bitkisi kılıç bitkisi bakımı Nisbi rutubeti düşük oda koşullarında yetişebilen 60'dan fazla türü bulunan kılıç şeklinde dekoratif yapraklı bitkilerdir. Toprak İsteği : Yanmış çiftlik gübreli bahçe toprağı, yaprak çürüntüsü, bir miktar killi toprak ve dişli nehir kumu karışımıdır. Su İsteği : Yazın bitkilere bol su verilip, yapraklara sık sık su püskürtmek gerekir.Toprak gereğinden...
  5. Kılıç şış

    Kılıç şış

    KILIÇ ŞIŞ 500 gr kılıç balığı filetosu 1 limon 3 kaşık zeytinyağı 10 adet Defneyaprağı Hazırlanışı – kişi başına 5 parça düşecek şekilde kesilip üzerine limon suyu, zeytinyağı, defneyaprağı ve baharat eklenerek terbiyede 5 ila 15 saat dinlendirilir. Şişlere takılıp ızgarada pişirilir.

Sayfayı Paylaş