kabak

Konu, 'Alternatif Tıp' kısmında *jellibon* tarafından paylaşıldı.

  1. *jellibon*

    *jellibon* Daimi Üye Üye

    Kayıt:
    9 Kasım 2007
    Mesajlar:
    6.794
    Beğenilen Mesajlar:
    34
    Ödül Puanları:
    48
    Şehir:
    mutluluk ülkesinden
    kabak çeşitleri dikenli faydaları süs çeşitleri
    (Küerbis / Courge / Gourd / Cucurbita / ) Bir yillik, sürünücü otsu bir bitki. Gövdeleri tüylü sürünücü olup, silindir biçimindedir. Kökleri uzun ve ig seklindedir. Yapraklar tüylü, büyük, böbrek veya kalp seklinde, bes parçali, uzun saplidir. Çiçekler tek eseylidir. Erkek çiçekler sarimsi renkte büyük, disi çiçekler daha küçüktür. Meyveleri çesidine göre küremsi, silindir veya yumurtamsi sekillerde ve saplidir. Meyve kabugu ince veya kalin, yumusak veya serttir. Meyveleri çok tohumludur. Kabak, bir sicak ve mutedil bölge bitkisidir. Memleketimizde birçok kabak türü ve bunlarin varyeteleri ekilmektedir. Bilhassa sakiz kabagi (Cucurbita pepo) ve kestane kabagi (C. maxima) veya helvaci kabagi önemli olup tibbî olarak da kullanilmaktadir.
    Türkiye’de yetistigi yerler: Memleketimizde kültür olarak yetistirilir.
    Sakiz kabagi (C. pepo): Gövdeleri boyunca keskin çizgili, yapraklari bes sivri parçalidir. Meyveleri silindir veya yumurtamsi olup, kalin ve sert kabukludur. Beyaz etli, makbul bir kabaktir. 20-30 cm kadar uzunluktadir.
    Kestane kabagi-Helvaci kabagi (C. maxima): Gövdeleri silindir biçiminde, yapraklari böbrek seklinde ve tüylüdür. Meyveleri basik küremsi, sapli, ince kabukludur. Pisirildiginde kabuklari yumusar ve zar gibi soyulur. Kirmizi etli kisminda sekerli ve nisastali maddeler vardir. Yemegi ve tatlisi yapilir.
    Kullanildigi yerler: Her iki türün tibbî olarak kurutulmus tohumlari kullanilir. Tohumlarinda sâbit yag ve peporesin vardir. Tohumlari (çekirdekleri) tenya ve kurt düsürücü olarak bilhassa çocuklarda kullanilmaktadir. Tohumlar dis kabuklarindan ayrilarak dövülür, sekerle karistirilarak verilebilir. Ortalama doz çocuklarda 40 gr büyüklerde takriben 100 gr’dir. Kabak çok besleyici özelliktedir C ve B1 vitamini ihtiva eder. Pisirilen etli kismi yiyecekten baska çiban ve sis yerlere lapa olarak da tatbik edilir.
    Diger kabak çesitleri sunlardir:
    Bal kabagi: Kestane kabaginin bir cinsidir. Eti saridir.
    Lif kabagi (Luffa cylindrica): Meyvelerinin iletim demetleri xxx bir ag teskil eder. Bu sebeke, meyve soyulup kurutulduktan sonra, sünger gibi kullanilir.
    Su kabagi (Lagerneria vulgaris): Meyvelerinin yarisi siskin, yarisi dardir. Bu sebepten su kabi olarak veya ortadan boyuna kesilip kurutulduktan sonra masrapa seklinde kullanilmaktadir.
    Dikenli kabak (Sechium edule): Vatani Orta Amerika olan, memleketimizin güney bölgesinde yetistirilen çok yillik bir bitkidir. Meyveleri etli ve büyük bir armut seklinde, bes dilimlidir. Içinde bir büyük tohum vardir. Meyveleri pisirildikten sonra sebze olarak yenir.
    alıntıdır
     
kabak konusuna benzer içeriklerimiz
  1. kabak bayıldı

    Malzemeler: - 1 kg.kabak, - 2 adet domates, - 3 adet soğan, - 1/2 su bardağı zeytinyağı, - 8-10 diş sarmısak, - 2 tatlı kaşığı toz şeker, - Yeteri kadar tuz, - 1/2 demet dereotu. Yapılışı: Kabakların üzerini kazıdıktan sonra kabak oyacağı ile içlerini çıkartın. Kabakları uzunlamasına ikiye kesip yıkadıktan sonra bir tepsiye dizin. Soğanları halka halka doğrayın. Kızdırılmış yağda...
  2. Kabak

    (Küerbis / Courge / Gourd / Cucurbita / ) Bir yillik, sürünücü otsu bir bitki. Gövdeleri tüylü sürünücü olup, silindir biçimindedir. Kökleri uzun ve ig seklindedir. Yapraklar tüylü, büyük, böbrek veya kalp seklinde, bes parçali, uzun saplidir. Çiçekler tek eseylidir. Erkek çiçekler sarimsi renkte büyük, disi çiçekler daha küçüktür. Meyveleri çesidine göre küremsi, silindir veya yumurtamsi...
  3. kabak mücveri

    1 Kg kabağın içi 6 Adet taze soğan 3 Kahve fincanı un 1 Demet dereotu Yarım demet maydanoz 3 Adet yumurta 1 Çay kaşığı kabartma tozu Kızartmak için sıvı yağ Tuz, karabiber ve kırmızı biber Tarifin Hazırlanışı * Kabak dolması yaparken çıkarttığınız kabak içlerini rendeleyin. * Taze soğanı, dereotu ve maydanozu incecik kıyıp yumurtaları kırın. * Kırmızı biber, karabiber ve tuzla birlikte kabağa...
  4. kabak yemeği

    kabak yemekleri kabak yemeği çeşitleri yemegi cesitleri yemek çeşitleri yemekleri canım annemin yaptığı yemeklerdendir ve en çok sevdiğim yemekti çocukken hafif sağlıklı ve lezzetli mutlaka deneyin MALZEMELER: * 2-3 tane orta boy patlıcan * 1-2 tane kabak * 3-4 tane yeşil biber * 2 tane orta boy soğan * 3-4 diş sarımsak * 3 tane büyük boy domates * 1...
  5. kabak lifi

    kabak lifinin ücreti ne kadardır??

Sayfayı Paylaş