Kadınların sorunu selülit

bernam07

Aktif Üye
Üye
Kadınların sorunu selülit
■ Selülit bir hastalık mıdır?
liveimages5cgc3bczelim5x.jpg

Evet, selülit bir hastalık olup tıptaki adı hidrolipodistrofidir.
Selülit teşhisini kendimiz koyabilir miyiz?
Evet. Cilt iki parmak arasında kıstırıldığında, cildin dış tabakasında girinti ve çıkıntılar meydana gelir ve tıpta buna portakal kabuğu görünümü denir. Bu görüntü sizde selülit var demektir.
Selülit hangi bölgelere yerleşir?
Uyluğun üst kısmı, dizin ve bileğin iç kısımlan, kaba et ve baldırların arkası ve üst bacaklara genelde binici pantolonu şeklinde yerleşir.
Bu hastalık diyetle geçer mi?
Hayır, selülit tüm zayıflama diyetlerine karşı direnç gösterir. Özel ve komple bir tedavi gerektirir, kendi kendine geçmez.
Selülit nelerden oluşur?
Selülit üç elemandan oluşur:
1-Dayanıklı hale gelmiş bölmeli bir bağ dokusu.
2-Su molekülleri ve tuz molekülleri.
3-Bağ dokusu içine hapsolmuş yağ hücreleri birikintileri. Bu bölgesel yağ birikimi, cildin hareketliliğinin azalması ve kalınlığının artmasıyla kendini gösterir. Elle dokunulduğunda cilt pütürlü, sertleşmiş ve muntazam olmayan bir görüntü verir.
Selülit ağrı yapar mı?
Evet, selülit ağrılı olabilir. Ağrının şiddeti selülitin sinir liflerinin üzerine yapmış olduğu basınç derecesiyle orantılı olarak değişir.
Zayıf kadınlarda da selülit olur mu?
Evet, selülit zayıf hatla sıska kadınlarda bile görülebilir.
Selülitin nedenleri nelerdir?
Hormonal nedenler: Hiper folikülin, yani kadınlarda yumurtalardan salgılanan folikülin hormonunun artışı. Bu hormon, dokularda su tutma özelliği nedeniyle selülite zemin hazırlar.
Genetik faktör: Anne selülitli ise çocuğunda da selülit görülebilir.
Dolaşım bozukluğu (damar yetmezliği): Selülit ve damar yetmezliği birbirine paralel gider. Yani selülit damar yollarında oluşur ve damadan sarar, sıkar. Bu durum kan dolaşımını daha da zorlaştırır ve varisler meydana gelir. Bu da varis, daha ileri derecede de damar yetmezliği olarak ciddi boyutlara varır.
Ayrıca kabızlık, hipotiroid, doğum kontrol hapı kullanımı, karaciğerin kötü fonksiyonu ve sinirsel düzensizlik de selülit sebeplerindendir!
Selüliti olanlar nasıl bir beslenme diyeti uygulanmalıdır?
Rejimin, su açısından zengin, tuz açısından zayıf olması gerekir. Selülit tedavisinde tuzu asgari düzeye indirmek gerekir. Balık, kabuklu deniz ürünleri, kümes hayvanı ve yumurta yenilerek protein açısından zengin bir beslenme uygulanır. Proteinler ödemi önler ve iştah artırır. Şekerlemeler, hamur işleri kaldırılıp, alkolden uzak durulması gerekir. Zira alkol kanda yağa dönüşür ve vücutta birikir.
Mezoterapi nasıl ve ne kadar etkilidir?
odr20yasemin20fatih20me.jpg

Tedavinin asıl amacı selüliti oluşturan süreci tersine çevirmek ve yağ erimesini tekrar harekete geçirmektir. Yani, birikimi ortadan kaldırmak, lenf ve kan dolaşımını rahatlatmak, yağ erimesi mekanizmasını tekrar harekete geçirmektir. Ayrıca ek olarak masaj tedavisi de yapılabilir. Dolaşımı canlandırmak için yapılan masaj mutlaka anatomi bilgisi olan deneyimli ellerle yapılmalıdır. Selülit masajı yüzeyde kalmalı ve acı vermemelidir. Selülit üzerinde etkili olabilecek iki tür masaj vardır. Bunlar dolaşım masajı veya lenfatik drenaj masajıdır. Dolaşım masajı derialtındaki kan dolaşımını iyileştirir. Özellikle de kanın bacaklardan göğse doğru gitmesini sağlar. Belirli noktalara parmakla bastırıldığında ve belirli lenfatik düğümler istikametinde hareket edildiği takdirde kullanılmış lenf atılıp yenilenir.
Spor selüliti tedavi eder mi?
Hayır. Sert sporlar, vücudun belirli bir kısmını çalıştıran ve düzensiz yapılan sporlar hiçbir işe yaramaz.
Selülit çok olduğunda tedavisi daha mı zordur?
Hayır. Tedavi daha uzun sürer, ama daha güç olmaz. Yöntem her zaman aynı olup esas zor olan, hastaya kendini sevmeyi öğretmek, harekete geçirmek ve mücadele bilinci kazandırmaktır.
Selülit büyüme çağında tedavi edilmeli midir?
Selülit, genellikle büyüme çağında ortaya çıkar. Psikolojik bir sorundan kaynaklanan bir oburluğun sonucu olmadığı halde 14-15 yaşlarında selülit oluşması, hormonal bir düzensizliğin işaretidir. Genç kızlarda selülit oluştuğunda, düşük kalorili bir rejim izlenebilir, spor yapılabilir ve çok gerekirse mezoterapi uygulanabilir.
Günde 2 litre su içilmeli mi?
Toksinleri ve zararlı maddeleri vücuttan atmak için, günde ortalama 2 litre su içmek gerekir. Ancak bu, herkes aynı miktarda su içecek demek değildir. Çünkü her insanın gereksinim duyduğu miktar değişir. Genel olarak içilecek sıvı miktarı kiloyla da ilişkilidir.
Selülitten nasıl korunulur?
Kilonuzu koruyun. Günde 1500 kalori alın. Hareket edin, örneğin yoga yapın, bisiklete binin, yüzün, pilates yapın. Ayrıca vitamin ve mineral alın. A ve E vitaminleri deriyi düzgünleştirir, magnezyum metabolizmayı harekete geçirir, fosfor ve silisyum dokuları kuvvetlendirir. Tuz, şeker, alkol, sigara, koyu çay, kahve, çikolata, kızartma ve undan uzak durun. Derinin kanla beslenmesini teşvik edin. Örneğin masaj eldiveni ile kendi kendinize yapacağınız masajla, bir sıcak, bir soğuk duşu sorunlu yerlere tutun. Saunaya gidin.
 
Geri
Üst