Kadir Suresinin Fazileti Kadir Suresinin Tefsiri hakkında bilgiler

M

Misafir

Forum Okuru
Kadir Suresinin Fazileti Kadir Suresinin Tefsiri hakkında bilgiler
Kadir Suresinin Fazileti Nedir


Kadir Suresinin Tefsiri



Kadir Gecesinin anlam ve önemi hakkında az önce sizlere bilgiler aktarmıştık. Şimdi de Kadir Suresi fazileti hakkında bilgi edinmek isteyen tüm arkadaşlarımız için, Kadir Suresi Tesfiri hakkında bilgiler aktarıyoruz Melek'lerim.


kadir_gecesi-230.jpg



İnna enzelnahü fiy leyletil kadr.Ve ma edrake,ma leyletül kadr.Leyletül kadri hayrun min elfi şehr,tenezzelül melaiketü verruhu fiyha bi izni rabbihim min külli emrin selam.Hiye hatta matleıl fecr.

Hadis-i Şerifte buyruldu ki;

"İnna enzelnahüfiy leyletil kadr.i okuyan kimseye Kur'an'ın dörtte birini okumuş gibi ecir verilir."

Diğer hadisi şerifte:

"Sure-i Kadr'i okuyana,ramazanı şerifte oruç tutan ve kadir gecesini ihya eden gibi ecir verilir."

"Sure-i farz namazlarında okuyan kimseye Cenab-ı Hak tarafından bir münadi:"Ey Allah'ın kulu,Allah Teala günahlarını affetti" diye nida eder.

“Her kim abdest aldıktan sonra, "kadr" sûresini bir kere okursa, Hak teâlâ, o kimseyi sıddıklardan yazar. İki kere okursa, şehidlerden yazar. Üç kere okursa, Peygamberlerle haşreder.”

Ubade b. Sâmit diyor ki:

"Resulullah, kadir gecesinin ne zaman oludğunu bildirmek için dışarı çıktı. O sırada müslüm ani ardan iki kişi birbirleriyle tartışıyorlardı. Resulullah buyurdu ki: "Ben, kadir gecesini size bildirmek için dışarı çıkmıştım. Fakat falan ve filan tartıştılar. Gecenin bilgisi benden alındı. Belki de bu sizin için daha hayırlıdır. Siz onu, dokuzuncu, yedinci ve beşinci günlerde arayın."[10]

Hadisin son bölümünden de anlaşıldğı gibi buradaki "Kaldırıldı" ifadesinden maksat "Gece kaldırıldı" demek değil, gecenin hangi günlerde olduğuna dair bilgi kaldırıldı." demektir. Zira Resulullah hadisin sonunda Kadir gecesinin, dokuzuncu, yedinci ve beşinci günlerde araştırılmasını emretmektedir. Şayet Kadir gecesi kaldırılmış olsaydı "Onu araştırın" demezdi.

o Kadir gecesinin Ramazan günlerinde yer değiştirip değiştirmediği, İmam Malik, Ahmed b. Hanbel, İshak b. Rahuye, Ebu Sevr, Ebubekir b. Huzey-me ve Ebu Kılabe Kadir gecesinin Ramazanın son on gününde yer değiştirdiğini söylemişlerdir. Nitekim Hz. Aişe Resulullahın Kadir gecesi hakkında şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir:

"Siz, kadir gecesini, Ramazanın son on gününde araştırın."[11] Abdullah b. Abbas da Resulullahın şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir: "Siz onu Ramazan ayının son on gününde arayın. Kadir gecesini Ramazanın, geriye kalan dokuzuncu gününde arayın. Yani yirmi birinci gününde arayın. Geriye kalan beşinci gününde arayın. Yani yinni beşinci gününde arayın."[12]
 
Geri
Üst