Kahramanmaraş Yöresel Yemekleri

Konu, 'Yöresel Yemekler' kısmında PaSikA tarafından paylaşıldı.

  1. PaSikA

    PaSikA Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    28 Kasım 2007
    Mesajlar:
    21.271
    Beğenilen Mesajlar:
    596
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    İstanbul
    kahramanmaraş yemekleri kahramanmaras yemekleri kahramanmaraş resimli
    Kahramanmaraş Yöresel Yemekler,kahramanmaraş yemekleri tarifleri, Kahramanmaraş'ın yemekleri, Kahramanmaraş, Kahramanmaraşın meşhur yemekleri


    Kahramanmaraş ilinde yapılan yöresel yemekler ve tariflerini paylaşıyorum kızlar...


    < Resme gitmek için tıklayın >


    Kahramanmaraşın Yöresel Yemekleri şöyle sıralanabilir;

    Tirşik Çorbası Tarhana Çorbası Ekşili Çorba Eşkilaye Sulusu
    Leğen Çorbası Yoğurtlu Döğme Aşı Kahramanmaraş Paçası Kısır Köftesi
    Yavan Köfte Ekşili Köfte İçli Köfte Yoğurtlu Köfte
    Suluyağlı Köfte Bezdirme Köftesi Simit Köftesi Çökelek Böreği
    Et Böreği Bayram Çöreği Biber Dolması Kuru Dolması
    Mimbar Dolması Kabak Dolması Patlıcan Dolması Tas Pilavı
    Pancar Sarması Fıstıklı Pilav Maraş Pilavı Dövme Aşı
    Acem Pilavı Pıt Pıt Lapası Kabak Lapası Havuç Dolması
    Patlıcan Kebabı Ekşili Kebap Yoğurtlu Kebap Saç Kavurması
    Ekşili Bamya Bazlama Nohut Yahnisi Bulamaç
    Söörme Etli Salçalı Bulgur Pilavı Ekşili Turşu Dövmeli Mercimek Çorbası
    Çiğ Köfte Sömelek Köfte Peynirli Börek Salatalık Dolması
    Yaprak Sarması Tavuklu Pilav Ciğer Kebabı Ekşili Et Kabağı
    Boranı Ekşili Havuç Salatası Şekerli Peynirli Börek Külbastı
    Şebit Eli Böğründe Domatesli Maraş Kebabı Somun Arası Kebap


    Kahramanmaraş Tatlıları
    Dondurma Fıstık Ezmesi Baklava Harmanda Baklava
    Un Sucuğu Pestil Sucuğu Bastık Pestil
    Kırma Çullama İlende Samsa
    Gün Pekmezi Ravanda Dondurmalı Baklava Hapısa

    Kahramanmaraş Tarhanası:
    Kahramanmaraşlılar'ın vazgeçemedikleri yiyeceklerinin başında gelir.
    Hem kuru hemde ıslatılarak yenilir, kemik suyu ile ıslatılmış tarhana'nın hayal edilemez kadar tadı vardır. Çorbası meşhurdur.


    Tarhana Tarifi:
    Yapımı ise büyük mahsere kazanlarında pişirilir. Temizlenen dövmeler pişirme esnasında kuvvetli bir kişi tarafından ağaçtan yapılı "Tarhana küreği" ile sürekli karıştırılır. Pişirilen aş, bezler üzerine çekilerek soğutulur. Büyük leğenlerde yoğrularak üzerine davaryoğurdu ilave edilir. Yoğurtla iyice yoğrulan tarhana, çukurluk bir yerdeki bez üzerine taşınır. Üzeri iyice kapatılır. Birgün dinlendirilir. Komşu ve akraba kadınları toplanarak sabah erkenden dam başındaki "çiğ"Ierin üzerine el maharetleri ile sererler. Serildiği günün akşamı "Tarhana Firiği" hazır olur. Birgün sonrada tamamen kurur. Toplanarak özel olarak yapılan bidonlarda saklanır. Kahramanmaraş'a özel geleneksel yiyeceklerden birisi olan "tarhana" bugün bir ev üretimi zahire olmaktan öteye gitmiş ve önemli bir sektör haline gelmiştir.
    Tarhana firiği, ceviz, badem içi veya taze antepfıstığı ile birlikte çerez olarak yenilir. Komşulara, akrabalara, tarhana sevenlere ikram edilmesi bir gelenektir.
    Malzemesi: Dövme, davar (keçi) yoğurdu, kekik, tuz.
    Kahramanmaraş Dondurması:
    Dondurmanın tarihi çok eskilere dayanır. İnsan toplululuğunun varlığından beri sıcak aylarda kişilerin serinleme istek ve arzuları dondurmacılığı da beraberinde getirmiştir. Teknik imkanların olmadığı zamanlarda, buzdolabı soğutma makinaları, serinleme cihazları yokken insanoğlu sıcak yaz aylarında çeşitli yollardan serinleme çarelerini aramışlardır. Bu yoğun talep üzerine Kahramanmaraş dondurmacılığı da gelişmiştir. Zaten konum itibari ile Kahramanmaraş sıcak bir iklim kuşağındadır.

    Kahramanmaraşlılar ve Kahramanmaraş'ın Bertiz köylüleri kışın yağan karların birkısmını Ahıir Dağı tepesindeki çukurluk alanlara doldurarak üzerlerini kapamışlar. Yaz aylarında kar üzerine pekmez dökülerek, ya da yoğurt karıştırılarak "Şıralı Karsambaç", "Yoğurtlu Karsambaç" olarak yenmiştir. Bu durum Osmanlılar döneminde de önemini korumuştur.
    Eskiden insan sayısının az olması, fabrikaların azlığı ve havaya yayılan dumanların düşük olması, soba sayısının ve her türlü ısınma araç ve gereçlerinin azlığından dolayı tabiattaki hava soğukluğunu daha da fazla koruduğundan 25-30 yıl önceleri daha çok kar yağıyor ve geç eriyordu. Şimdi ise ısınma daha fazla olduğundan karlar daha çabuk erimektedirler. Bundan dolayı kar biriktirme ve depolama zor olmaktadır. Zaten teknik imkanlar da geliştiğinden karların yerini soğutma sistemleri alarak dondurmacılığa geçilmiştir.

    Kahramanmaraş ve çevresi yaylalık, ormanlık ve su kaynakları ile dopdolu olduğundan, Osmanlılar Dönemine kadar en güzel sahleplerin bu bölgelerde yetiştiği malumdur. Yaylalık alanlar sayesinde en kaliteli davar (keçi) sütününde bu bölgede olduğu tespit edilmiştir. Sütle sahlep karıştırılarak sıcak olarak keyif verici ideal bir içecek olarakta kullanılır. Cumhuriyet döneminden sonra Ahir Dağı'ndan katır sırtında getirilen karlarla süt ve sahlep'in dondurularak yenmesi Kahramanmaraş Dondurmacılığının gelişmesinin esasını teşkil eder.
    Kahramanmaraş Dondurması'nın Özellikleri Maraş'ı bir cennet bahçesi gibi kuşatan efsanevi Ahir Dağı'nın Yüksek yamaçlarında bu coğrafyaya özgü kekik, keven, sümbül ve çiğdem gibi çiçeklerle beslenen keçilerin eşsiz kıvam ve aromaya sahip sütleri ve olağanüstü bir cömertlikle topraktan fışkıran yabani orkide çiçeklerinin yumru köklerinden elde edilen mucizevi salep Maraş Dondurması'nı taklit edilmesi imkansız olan bir lezzet, aroma ve kıvam sağlar. Bu dondurma, Ahir Dağı'nın, Ahir Dağı insanlarının bir mucizesidir


    Kahramanmaraş Biberi
    Kahramanmaraş Kırmızı Biberi çok meşhurdur. Türkiye'nin her tarafında aranılan özelliklere sahiptir. İlin iklim yapısı, arazi yapısı, bol soğuk su kaynaklarının olmasından dolayı Türkiye'nin en iyi kırmızı acı biberi burada yetiştirilir. İlimiz, Türkiye tüketiminin %45'ini karşılamaktadır, acı kırmızı Kahramanmaraş biberi başta rengi olmak üzere aroması ve acılık oranı ile dünyanın en kaliteli ve aranan biberi durumundadır. Kırmızı biber baharat olmasının yanısıra beslenmede de son derece önemli bir gıda maddesidir.

     
    Ariza bunu beğendi.
Kahramanmaraş Yöresel Yemekleri konusuna benzer içeriklerimiz
  1. Kahramanmaraş Yemekleri

    kahramanmaraş yemekleri kmaraş yemekleri kahramanmaras maraş sucuğu nasıl yapılır maraş * Tirşik çorbası Ekşili et kabak * Tarhana çorbası Eşkilaye sulusu * Ekşili çorba Nohut yahnisi * Simit körftesi Söörme * Kısır köftesi Tas pilavı * Yavan köfte Acem (Havuçlu) pilavı * İçli Köfte Fıstıklı pilav * Çiğ köfte Çökelek böreği * Bezdirme köftesi Bayram çöreği...
  2. Balıkesir Yöresel Yemekleri

    Balıkesir'in Yöresel Yemekleri ,Balıkesir Yemekleri,balıkesirin meşhur yemekleri, balıkesirin yemekleri, balıkesir yemek kültürü,Balıkesirin Yöresel Yemek tarifleri hakkında detaylı bilgiler Balıkesir yöresine ait yemek tariflerini bu yazımızda bulabilirsiniz Balıkesir halk mutfağı, yani mahalli yemekleri oldukça zengindir. Bu yemekler özellikle düğün, hayır gibi törensel mahiyetteki...
  3. Bursa Yöresel Yemekleri

    bursanin yemekleri iskender kebap iskender kebap tarifi Bursanın Yöresel Yemekleri, Bursanın Yemekleri, Bursanın meşhur yemekleri, bursa yemek kültürü, bursanın yemekleri, bursa ünlü yemekleri, bursanın yemekleri nelerdir, bursanın yöresel yemek tarifleri hakkında detaylı bilgiler Bursa iline ait yöresel yemek tariflerini bu yazımızda bulabilirsiniz melekler BURSA YÖRESEL YEMEKLER...
  4. Erzurum'un meşhur yöresel yemekleri

    erzurum yemekleri erzurum yöresel yemekleri Merhaba Sevgili Melek'ler, misafirlerimizin isteği üzerine bu sayfamızda Erzurum'a ait olan yöresel yemeklerin listesini sunuyoruz ve Erzumu'lu Melek'lerimizden de tariflerini ve diğer menüleri buradan yazmalarını rica ediyoruz. Erzurum Yöresel yemekleri Kadayıf Dolması Tarifi Ayran Aşı Çorbası Kesme Çorbası Ekşili Dolma Hıngel Tatar Böreği Su...
  5. yöresel yemekler istanbul

    yöresel yemekler istanbul merhaba kızlar sizden istanbula ait yöresel yemekler istiyorum

Sayfayı Paylaş