Kahvaltı ettirmeden okula göndermeyin

Young bride

Banned
Kahvaltı ettirmeden okula göndermeyin
kahvaltının önemi, kahvaltının mutlulukla bir ilgisi olmalı, kahvaltının faydaları, kahvaltının yaraları, kahvaltının önemi nedir

Kahvaltının beslenmedeki önemini her fırsatta belirtiriz ama iş uygulamaya gelince nedense bahanelerimiz bitmez. Oysa çocuklarımız beslenme konusunda da bizleri model alırlar ve bizim kahvaltı konusundaki tavırlarımız onların okul dönemindeki alışkanlıklarını belirler. Gıda Mühendisi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Yr. Doç. Dr. Sibel Özilgen çocuklarda kahvaltının önemi hakkında bilgiler veriyor.

Edinilmiş yanlış beslenme davranışlarının şişmanlık ve obezitenin en önemli nedenlerinden biri olduğunu artık hepimiz çok iyi biliyoruz. Sürekli tekrarladığım gibi diğer bütün davranışlarımızda olduğu gibi bireylerin beslenme davranışlarının temeli 0-6 yaş arasında atılır. Temel bir kere atıldığında da yıkılması çok daha zor olur.
Öğün atlamamak, öğünleri (ara öğünler de dahil) doğru planlamak ve değişik besin gruplarından gün içinde dengeli olarak tüketmek sağlıklı ve doğru beslenmenin olmazsa olmazlarıdır.
Ülkemizde ve yurt dışında yapılan birçok bilimsel araştırma okul çağındaki çocukların büyük bölümünün sabah kahvaltısını atladığını ve bu çocukların hemen hemen tamanının gün içinde çikolata, şeker, kurabiye gibi besin açısından zayıf, kalori açısından zengin yiyecekleri çok miktarlarda tükettiğini göstermektedir.
Kahvaltı atlama nedeni olarak da, “Vaktim yok, sabah canım birşey yemek istemiyor, birkaç dakika fazla uyumak daha cazip geliyor” gibi bahaneler öne sürülmektedir. Okul öncesi veya ilkokul çağındaki çocuklar daha çok anne-baba etkisi altında olduklarından, bu yaş çocukların kahvaltıyı atlaması esas olarak ailenin yukarıdaki bahaneleri sıralaması ihtimalini, daha büyük yaş grubundaki çocukların kahvaltıyı atlaması da benzer ailelerden geldikleri ve doğru beslenme davranışlarının kendilerine kazandırılmadığı ihtimallerini akıla getirmektedir.

Kahvaltı atlamanın çocukların ruh ve fiziksel durumlarını ciddi şekilde negatif etkilediği, konsantrasyon bozukluğu, dikkat eksikliği, hafıza güçlüğüne neden olduğu ve bütün bunların çocuğun akademik başarısını düşürdüğü artık bilimsel olarak da bilinen bir gerçek.
Yapılan bilimsel araştırmalar, düzenli kahvaltı yapan çocukların okulda çok daha başarılı olduklarını göstermektedir. Düzenli ve dengeli kahvaltı yapan çocukların hafızalarının yapmayanlara göre çok daha güçlü olduğu ve bu çocukların okulda daha dinç, dikkatli, katılımcı, enerjik ve daha sakin oldukları bilimsel olarak ispatlanmıştır."
Yapmamız gereken, hem kendimiz hem de çocuğumuz için kahvaltı yapmayı alışkanlık haline getirmemizdir. Aslında çok da zor değil.
- Sabah 15-20 dakika erken kalkmak “Zaman yok” problemine ilk çare olabilir,
- Sabah kahvaltı hazırlamak zor geliyorsa akşamdan hazırlayıp dolaba koyabiliriz,
- Çocuğumuza iyi model olalım ve kahvaltı sofrasına birlikte oturalım,
- Çocuğumuzun yanında “canım sabah sabah birşey istemiyor” dememeye özen göstermeliyiz, biz onlar için modeliz unutmayalım,
- Sofradan bir fincan kahve veya çay içip kalkmamalı, dengeli ve besin değeri yüksek yiyeceklerden biz de tüketmeliyiz. Bunu hem kendimiz hem de model olduğumuz çocuğumuz için yapmalıyız.
- Çocuğumuzla birlikte onun da fikrini alarak haftalık kahvaltı mönüsü hazırlayabiliriz.
ÖRNEĞİN:
1. gün: Meyveli yoğurt ile hazırlanmış kahvaltı gevreği veya musli.
2. gün: Bir gece önceden haşlanıp dolaba konulmuş yumurtanın yanında üzerine zeytin ezmesi sürülmüş bir dilim tost ekmeği ve bir bardak süt (yumurtayı bütün vermek yerine ince dilimlemek veya ortadan ikiye bölüp sarısını çıkarıp, peynirle iyice ezip tekrar doldurmak sunum açısından daha çekici olabilir).
3. gün: Yoğurt içine yarım veya bütün muz atılıp parçalayıcıdan geçirilerek hazırlanmış bir milkshake ve yanında kuru meyveler.
4. gün: Parmak kalınlığında kesilip, üzerine peynir sürülüp salatalık dilimleri ile süslenmiş tost ekmekleri yanında süt veya taze sıkılmış meyve suyu.
5. gün: Üzerine bir dilim peynir, çekirdekleri çıkarılmış birkaç adet zeytin ve ince bir dilim domates konulup fırında peynir eriyinceye kadar kızartılmış tost ekmeği (tamamı akşamdan hazırlandıktan sonra dolaba konulup sabah fırınlanabilir) ve yanında taze sıkılmış meyve suyu.
6. gün: Hafta sonu... Kalan son iki gün biraz daha vakit harcayabiliriz sanırım... İçine azıcık süt ekleyip iyice çırpıldıktan sonra yağsız tavada pişirilmiş bir yumurta, tost ekmeği, dilimlenmiş taze meyveler ve süt...
7. gün: Şekilli kalıplarla kesilmiş ekmeklerin kiminin üzerine peynir, kimine zeytin ezmesi veya şeker eklenmemiş fıstık ezmesi sürüp üzerlerini tatlarına ve çocuğumuzun zevkine göre kuru üzüm, kuru kayısı, ceviz vb. ile süsleyip yanında süt veya meyveli yoğurtla çocumuza verebilir, hatta birlikte hazırlayabiliriz.
Bunlar, bizim de evimizde uyguladığımız birkaç öneri sadece. Sabahları 15-20 dakika erken kalkmanın bizim ve çocuklarımızın önündeki uzun bir yaşam içindeki pozitif etkisi düşünüldüğünde erken kalkmaya değer inanın ki...
Çocuklar dengeli beslenebilmek için gün içinde hangi yiyeceklerden ne kadar tüketmelidirler?

Beslenme programı her çocuğun bireysel yapısına, yaşına, cinsiyetine, fiziksel aktivitesine vs. göre değişiklik gösterir. Çocuğumuz için en doğru beslenme planını sadece doktoru yapabilir. Ancak bir fikir vermek amacıyla genel bir çerçeve çizelim. Öncelikle uygulamada kolaylık sağlamak için çocuğun gün içinde tüketmesi gereken yiyecekleri 5 grupta toplayabiliriz. Tahıllar, meyveler ve sebzeler, et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, yağlar. Dengeli beslenebilmek için gün içinde enerji kaynağı olan tahıl ürünlerinden en fazla, diğer gruplardan göreceli olarak daha az, yağ ve şekerli yiyeceklerden ise en az, “çok az” tüketmek gerekmektedir.
Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, grupların içinde de çeşitlilik olmasıdır. Örneğin; çocuk sebze grubunun içindeki tek bir sebzeyi değil, çok çeşitli sebzeleri tüketmelidir. Çocuğun günlük şeker tüketimi minimumda tutulmalıdır.
Şeker ve yağ tüketimi hesaplanırken, yemeğe eklenen yağ ve şekeri de mutlaka hesaba katmalıyız. Anneler genelde çocuğun yediği şekeri hesaba katarken sütlaca koydukları şekeri veya işlenmiş meyve suyunun içine eklenmiş şekeri gözardı ederler. Aynı şekilde ekmeğe sürdükleri tereyağın dışında yemeğe koydukları yağı veya etten gelen yağı saymazlar. Bu hatalara düşmememiz gerekir.
Tahıl gruplarından yiyecekleri tüketirken beyaz un yerine tam buğday unundan yapılmış ürünleri, beyaz pirinç yerine esmer pirinci, kepekli makarnayı vs. tercih etmeliyiz. Mümkün olduğu kadar çocuklarımızın yiyecekleri doğal halleri ile tüketmelerini sağlamalı, bol kalorili ve besin değeri olmayan hazır yiyeceklerden uzak tutmaya çalışmalıyız.
KAHVALTI ALIŞKANLIĞI KAZANMAK İÇİN...
Kahvaltını yaptın mı?
380014daff6ad38825.jpg



 
Geri
Üst