Kan düşüklüğü

  • Konbuyu başlatan Misafir
  • Başlangıç tarihi
M

Misafir

Forum Okuru
Kan düşüklüğü
kan düşüklüğü kan düşüklüğü nelere yol açar düşüklüğünün zararları trombosit nelere sebep olur
kan düşüklüğü, neden olur, nedenleri, nedir, nelere yol açar, zararları



Kan düşüklüğü hakkında detaylı bilgileri bulabileceğiniz bir konuya giriş yaptınız. Buyrun Melek'leri, kan düşüklüğü ve nedenleri hakkında detaylı bilgiler.


84d9eb8b25cfe3.jpg


Kan Düşüklüğü Nedir

Prof. Dr. Coşkun Tecimer, kan sayımı sonucu çıkan düşüklüğü anlatıyor.



Kanda üç çeşit hücre vardır:
1- Alyuvarlar ya da eritrositler: Kana kırmızı rengini veren, dokulara oksijen taşınmasını sağlayan hücrelerdir. Eksikliğinde kansızlık (anemi) ortaya çıkar. Kansızlığın en sık görülen nedeni, demir eksikliğidir. Bu yüzden bazı hastalar, her türlü kansızlığın demir eksikliğine bağlı olduğunu düşünür. Hâlbuki demir eksikliği olmayan başka hastalıklarda da kansızlık olabilir. B 12 ve folik asit eksikliği, kronik infeksiyonlar, romatizmal hastalıklar, kanserler, kemik iliğinin yeterli fonksiyon görmediği ya da vücutta yıkımın arttığı durumlar anemiye neden olabilir.
2- Akyuvarlar ya da lökositler: Vücudu infeksiyonlara karşı koruyan bağışıklık sisteminin en önemli yapı taşlarındandır. Bunlar bazı kişilerde doğuştan eksik olabilir. Arttığı durumlar, genellikle infeksiyon ve iltihapla giden hastalıklardır. Viral infeksiyonlarda bazen paradoksal olarak azalabilir. Lökosit artışıyla giden kötü huylu hastalıklar arasında lösemileri unutmamak gerekir. Günümüzde sık yapılan "check-up"lar nedeniyle semptomsuz seyreden kronik lösemilerin yakalanma sıklığı da artmıştır.
3- Trombosit ya da plateletler: Kanda pıhtılaşmayı başlatan, kanamaları önleyen küçük hücrelerdir. Vücudun anormal olarak ürettiği antikorlara bağlı eksikliği görülebilir. Bu durumda deri ve iç organların yüzeyinde kanamalar olur. Kemik iliğini tutan hastalıklarda da trombosit sayısı azalabilir. İnfeksiyon, kanser ya da kemik iliği hastalıklarında artabilir. Bu gibi durumlarda pıhtılaşma ya da kanamaya eğilim artar.
 
Geri
Üst