gebe
  1. BEYZA21

    BEYZA21 ♥ سن بنيم جننتيم نفسيمسين ♥ Yetkili Kişi

    Kayıt:
    21 Aralık 2011
    Mesajlar:
    9.628
    Beğenilen Mesajlar:
    1.524
    Ödül Puanları:
    113

    Kandaki yağ nedenleri ve tedavisi

    Konu, 'Tüm Sağlık Konuları' kısmında BEYZA21 tarafından paylaşıldı.

    Yapılmaması gerekene yönelme insan doğasının kaçınılmaz bir kusurudur. Bu yüzden olumsuz alışkanlıkların değişmesi de oldukça zordur, gayret gerektirir. Yağ içeriği yüksek gıdaların yenilmemesi ve özellikle hayvansal yağlardan uzak durulması gerektiğini çok iyi biliriz. Ancak pek çok evde tereyağı, katı yağlar ve yağlı etten yapılan yemekler yenilmektedir. Sağlığımız veya lezzet konusunda bir tercih yapmak zorundayız. Yağlardan aldığımız lezzet insan gelişiminde sonradan kazanılmış bir özelliktir. Yemeklerimizdeki yağ miktarını kademeli olarak azaltarak damak tadımızı bozmandan bu alışkanlığımızı değiştirebiliriz.
    Hayvansal kökenli yağlarda doymuş yağ oranının fazla olması kolestrol düzeyimizi yükseltici bir faktör olarak düşünülmelidir. Kandaki kolestrol düzeyimizin yükselmesindeki en önemli neden sağlıksız beslenmedir. Kolestrol düzeyimizin yüksek olması mutlaka kalp-damar hastalığı anlamına gelmeyebilir. Ancak düzey yükseldikçe enfarktüs geçirme riski artacaktır. Kolestrol’ün yanı sıra kandaki HDL (Yüksek yoğunluklu-iyi kolestrol) LDL ( Düşük yoğunluklu-kötü kolestrol) Lipoprotein fraksiyonları ve trigliserit düzeyleri de önem taşıyan parametrelerdir. Ülkemizde yapılan bazı araştırma bulguları yaklaşık 15 milyon kişinin kalp krizi risk grubunda olduğunu göstermektedir. Bu riski azaltabilmek için mucize diyetler, mucize ilaçlar arayışına girmeden önce sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemini kavranmalıdır.






    4.png





    Sıvı yağlardan naturel zeytin yağı, et olarak balık, bol miktarda yeşil sebze ve salatanın tercih edilmesi sağlıklı beslenmenin en temel şartıdır. Bu beslenmenin yaşlanmayı da geciktirdiği bilinmektedir




    Kolesterol, normalde her insanın kanında bulunan ve hücre zarları ile bazı hormonların yapımında kullanılan bir maddedir. Büyüme ve gelişmeyi sağlar. Kolesterol büyük oranda vücutta üretilir, az bir kısmı ise dışarıdan besinler yolu ile alınır. Kolesterol tüm hayvansal besin ve yağlarda (et, süt, tereyağı vb.) bulunurken, bitkisel besin ve bitkisel yağlarda (meyve, sebze, tahıl vb.) bulunmaz.Kolesterolün bir parçası olan LDL kolesterol, kanda kolesterolü taşıyan esas maddedir. LDL kolesterol oranının yüksek olması tehlikelidir, kalp-damar hastalıklarına yakalanmayı artırır ve bu hastalıkların ilerlemesini hızlandırır.

    LDL kolesterol damarların içyüzüne yapışarak plak denilen yapılar oluşturur ve bunlar da ilerleyerek damarlarda darlık ve tıkanıklıklara neden olur. Bu olaylar ise, kalpte miyokart infarktüsüne (kalp krizi), beyinde ise felce yol açar. Son yapılan çalışmalar açıkça göstermiştir ki LDL kolesterol yüksekliği kalp damar hastalığının en büyük nedenlerinden biridir. Bundan dolayı günümüzde kolesterol yüksekliğinin tedavisinde esas hedef, LDL kolesterolün düşürülmesidir.



    Yağlara dikkat ettiğimiz noktada vücudumuzda üretilmeyen, besinler yoluyla alınan iki önemli yağ asidinden de söz etmek gerekiyor. Omega 6 ve Omega 3 yağ asitleri tarih boyunca insanların dengeli bir şekilde aldıkları iki yapı taşıdır. Omega 3 ceviz, balık yeşil bitkiler de, Omega 6 ise bitkisel yağlar ve tahıl ürünlerinde bulunmaktadır. Yeni yaşam biçiminin geliştirdiği beslenme alışkanlıkları nedeni ile beslenmemizde Omega 3 yağ asitlerini içeren yeşil sebze ve besinler daha az yenilmektedir. Bu durum vücudumuzda Omega 6 yağ asitleri oranının artmasına sebep olmaktadır. Her iki yağ asidinin vücudumuzda bulunma oranları bozulduğunda veya eksiklikleri söz konusu olduğunda bazı hastalıkların ortaya çıkması söz konusudur. Omega 6 fazlalığının dolaşım ve damar hastalıkları yanı sıra hipertansiyona neden olduğu da bilinmektedir. Çözüm; yeşil sebze, balık, ceviz gibi gıdalarda beslenmektir. Her iki yağ asidinin vücuda dengeli bir biçimde alınması hastalıları önlemek ve yaşlanmayı geciktirmek açısından da önem taşımaktadır.



    Önemle vurgulanması gereken diğer bir nokta sağlıklı beslenme sürecinde kırmızı etten vazgeçmek zorunda olmadığımızdır. Yağı iyice temizlenmiş, ince kesilmiş, küçük porsiyonlar halinde yenilen kırmızı et sağlığımız açısından sakınca yaratmaz. Kan yağlarımız ve sağlığımız açısından haftada bir kez yenilecek kremalı, çikolatalı bir dilim pasta veya dondurma büyük bir risk oluşturmaz. Ancak fazlasına kesinlikle dikkat edilmelidir. İstisna olarak yenilen şeyler düzenli olarak sürdürdüğümüz sağlıklı diyeti bozacak unsurlar değildir. Bu istisnalar sıklaşmaya başladığı anda tehlike çanları çalacaktır.



    Beslenmenin yanı sıra egzersizin de öneminden söz etmek gerekir. Egzersiz HDL (iyi kolestrol) düzeylerinin artmasını sağlayan önemli etkenlerden birisidir. Bu sayede damar tıkanıklığına yol açacak olan LDL (kötü kolestrol)’nin doku ve damar çeperlerinden uzaklaşmasını sağlamış olur. Kan damarlarını genişletici ve pıhtılaşma faktörlerini azaltıcı etkileri nedenleri ile egzersiz damar tıkanıklığının önlenmesi açısından önem taşıyan bir olgudur. Egzersizi eğlence, sıradan bir aktivite biçiminde algılamamalı, sağlığımız açısından önemli bir koruyucu, tedavi edici uygulama biçimi o0larak bilincimize yerleştirmeliyiz.

     
Kandaki yağ nedenleri ve tedavisi konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Horlama: Nedenlerİ Ve Tedavİsİ

    Horlama: Nedenlerİ Ve Tedavİsİ

    Normal erişkin insanların en az %45’i zaman zaman horlamaktadır. %25’i sürekli olarak horlamaktadır. Horlama problemi en sık şişman erkeklerde görülür ve yaşla birlikte her geçen gün artar. A.B.D. de 300 den fazla firma horlamaya karşı cihaz geliştirmiştir. Bazı modeller pijama arkasına tenis topu yapıştırmak gibi eski bir modelin modifikasyonlarıdır (Sırt üstü yatarken horlama daha çok...
  2. Migren tedavisi ve nedenleri

    Migren tedavisi ve nedenleri

    migren, nedir, belirtileri, tedavisi, ilaçları, çeşitleri, ağrısı, ilacı, ağrısı nasıl geçer, belirtileri nelerdir, nedenleri Bir migren hastası olarak, bu hastalığa dair bildiklerimle yorum yapmam gerekirse şayet; migrenin sebepleri tam olarak kesinleşmemiş olsada, çok açlığa ve aç karınla sigara içmeye, sigara içinlen ortamlarda havasız kalma gibi nedenleri vardır. Migrenin çeşitleri...
  3. Kafada Yağ Bezesi Oluşumu ve Tedavisi

    Kafada Yağ Bezesi Oluşumu ve Tedavisi

    kafada yağ bezesi kafada yağ bezesi neden olur kafada yağ bezesi nedenleri Yağ bezeleri vücutta pek çok yerde ortaya çıkabilir melekler. Sık görülen yerlerden birisi de kafadır. Bu yağ bezelerinin ufağından babamda da vardı. Doktorumuz bunların alınabileceğini ve zararsız olduklarını söylemişti. Nitekim de ufak bir lokal anestesiyle kısa sürede alındı ve bir daha çıkmadı. Yalnız internette...
  4. Kanda iltihap olmasının nedenleri ve tedavisi

    Kanda iltihap olmasının nedenleri ve tedavisi

    Vücuda zararı dokunacak herhangi bir şey meydana geldiğinde, zararı dokunan etkenleri ve hasarlı hücreleri ortadan kaldırmak için vücut, iltihaplanma ile biyolojik bir tepki verir. Kanda iltihap oranının yüksek olması ise vücutta bir sorun olduğuna ve bağışıklık sisteminin harekete geçtiğine işarettir. Kandaki iltihap oranı CRP testi ile ölçülür. CRP ‘C-reaktif protein’ adlı, vücudun kendini...
  5. Kana iltihap karışması nedir?

    Kana iltihap karışması nedir?

    Kana iltihap karışması, ile kanda belli sayıdaki bakterilerdeki artış ve buna bağlı olarak akyuvarlardaki artış gerçekleşir. Vücudun belli bir bölgesinde iltihaplanma sonucu bakteriler kana karışıyor demektir. Bu gibi durumlarda bir an önce teşhis edilip iltihaplanmanın kurutulması gerekmektedir. Kana iltihap karışmasının farklı nedenleri olabilir. Bunlardan bazılarını aşağıda sayacağız....

Sayfayı Paylaş